Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Covid-19 sporcuların kalp sağlığını tehdit ediyor

Covid-19 ile enfekte olan kişilerde kalp duvarının orta tabakasının iltihaplanma riski bulunuyor. Bu iltihaplanma, kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine neden olabiliyor. Kendinizde Covid-19 belirtisi görürseniz hemen sporu bırakın ve doktora başvurun

Covid-19 ile enfekte iken spor yapmanın hastalığı kötüleştirebileceğine dair bazı kanıtların ortaya çıktığını daha önce yazmıştım. Bu yazımda da tam olarak nasıl sonuçlar ortaya çıkabileceğini anlatmaya çalışacağım. Sanırım ilk kez spor yapmanın zararları olabileceğiyle ilgili bir konu ele alıyorum. Tabii ki bu sadece Covid-19 için geçerli. Sağlıklı, güçlü ve formda olmak, akut solunum sıkıntısı sendromu gibi ciddi Covid- 19 semptomlarından korunmak için spor büyük öneme sahip ancak hastalığın daha sinsi etkilerine karşı spor yapmanın pek de yardımcı olmayacağını görüyoruz.

KALP SORUNLARI ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Covid-19 ile enfekte olan bazı kişilerde hiçbir belirti görülmüyor, bazılarında ise hafif ve orta şiddetli belirtiler ortaya çıkıyor. Ancak bu virüsün vücuda zarar vermediği anlamına gelmiyor. Miyokardit, yani kalp duvarının orta tabakasının iltihaplaması riski, enfekte olan kişilerde görülebilen bir durum ve bu risk, hastalığı hafif olanlar hatta enfekte olduğunu bilmeyen asemptomatikler için de geçerli. Miyokardit, kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine, anormal kalp atışına ve hatta ani ölüme neden olabiliyor. Jama Cardiology dergisinde yayımlanan bir çalışma, virüsün kalp üzerindeki etkilerini ortaya koydu. MR görüntülemesi, katılımcıların pozitif tanı almalarından iki ila üç ay sonra yapıldı. Hastalıkları sırasında yeni koronavirüs ile ilgili kalp sorunları yaşamayan katılımcıların yüzde 78'inin kalplerinde yapısal değişiklikler ve yüzde 60'ında miyokardit görüldü. Yüzde 71'inde ise yüksek hassasiyetli troponin T bulundu. Uzmanlara göre, özellikle sporcular miyokardit için risk altında olabilir. Çünkü virüs vücutta aktif haldeyken, yoğun aktivite virüsün daha hızlı çoğalmasına neden olabiliyor. Hiçbir belirti olmasa da bu durum geçerli.

DAHA ÇOK SPORCULARI TEHDİT EDİYOR
Kendinizde olası bir Covid-19 belirtisi görürseniz hemen sporu bırakın ve vakit kaybetmeden doktora başvurun. Zira oldukça sağlıklı kişilerde bile ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Miyokardit kadar korkutucu bir diğer tehlike, derin ven trombozu gibi kanın pıhtılaşması durumu. Uzun bir araba yolculuğu gibi hareketsiz uzun süre oturulduğunda, düşük kalp hızı nedeniyle kan üst bacaklarda (baldırlarda) birikebilir. Bu da derin ven trombozuna neden olabilir. Koronavirüs ile enfekteyseniz, düşük tempolu kolay yürüme gibi bir egzersizle veya uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçınarak pıhtılaşmaya karşı önlem alabilirsiniz. Öte yandan pozitif tanı aldıysanız; belirtileriniz varsa geçtikten sonra, belirtileriniz yoksa teşhis konduktan sonra en az iki hafta yoğun egzersiz ve spor yapmayın. Spora devam etmek için kalbinizin virüsten etkilenip etkilenmediğini kontrol ettirmenizde fayda var.

COVİD- 19'DAN SONRA SPORA DİKKAT!
Spora adım adım, aşamalı olarak dönüş yapın.
İlk üç ila altı ayı doktor kontrolünde geçirin.
Aktivitelerinizi doktorunuza danışarak düzenleyin. Spora geri döndüğünüzde ilk hafta normalin yarısı kadar spor yapın.
İlerleyen haftalarda her şey yolunda giderse yoğunluğu artırın.
Virüse karşı güvenlik önerilerine uymaya devam edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA