Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Vücudunuza bir iyilik yapın bol su için

Günde en az 2 litre su tüketmek, vücudunuz için tam bir ödül demek. Özellikle limonlu su içmek; iştahı dengeler, enerjiyi yükseltir, hücreleri korur, şişkinliği kontrol eder, kilo vermeye yardımcı olur ve böbrek taşı riskini azaltır

Sağlıklı bir hayat sürmenin temel taşlarından biri gün içinde yeterli su tüketmek. Biliyorsunuz ki vücudun yüzde 70'i sudan oluşuyor ve bu oranı korumak gerekiyor. Her canlı için temel bir ihtiyaç ve bu ihtiyacı karşılamak özellikle sıcak havalarda daha da önemli. Yeterli su tüketmediğiniz taktirde vücudunuz size bazı sinyaller gönderir. Bunlar arasında yorgunluk, kafa karışıklığı, hafıza kaybı, baş dönmesi, kuru ve kırışık cilt, kırılgan saç ve tırnaklar, soğuk parmaklar, kabızlık, egzama, baş ağrısı, idrar yolu enfeksiyonları ve kas ağrıları yer alıyor.




SUSUZLUK TÜM ORGANLARI ETKİLİYOR
SUSUZ kalmış bir vücut, sistemin çalışmasını devam ettirebilmek için kan hücrelerine, hücre içi sıvılara ve hatta dışkı ve idrara yönelerek sıvı edinmeye çalışır. Susuzluk tam anlamıyla fiziksel ve ruhsal sağlığınızı etkiler. Su içmenin en iyi etkilerinden biri sindirimi kolaylaştırması diyebiliriz. Susuzluk nedeniyle dışkı katılaştığı için tuvalette daha uzun vakit geçirebiliriz. Hatta günlerce bağırsaklarda kalan dışkı nedeniyle bakteri ve mayalar aşırı büyür, bu da şişkinliğe neden olur. Kilo problemi yaşayanların da su en büyük destekçisi. Susuz kalan vücut kilo almaya meyilli hale gelir. Sebebi de yine vücudun kandaki suyu kullanması ve kalan glikozun karaciğere daha yoğun ulaşması. Su içmek iştahın azalmasına da yardımcı olur. Şekerli yiyecekler tüketmek istediğinizde bunun yerine bol su içerseniz isteğinizin azaldığını göreceksiniz. Cildin kuru ve kırışık görünmesinin en temel iki nedeni susuzluk ve deri altı yağı eksikliği. Ayrıca şişkin yüz, çökük gözler ve koyu göz altı halkaları da böbreklerin bir sorunu olduğu, yani vücudun susuz kaldığı anlamına geliyor. Böbrekler zorlandığında bu yüzünüze yansır. Dolgun, parlak ve genç bir cilt için her sabah soğuk suyla yüzünüzü yıkamayı, cildinizi nazikçe kurulamayı ve aç karnına bol su içmeyi unutmayın. Gün boyu 2 litreden fazla su için ve işlenmemiş yağlar tüketin. Yağlar suyu cilt tabakasına bağlayarak doğal bir dolgu oluşturur. Böylece estetik müdahalelere de ihtiyacınız kalmaz.




LİMONLU SU İ
ÇMEK CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR
Sıklıkla kafa karışıklığı, unutkanlık ve odaklanma eksikliği yaşıyorsanız doktorunuza görünmeden önce günlük su tüketiminizi artırmakla işe başlayın. Susuzluk vücudun her alanını etkilediği gibi zihinsel olarak da sizi zor durumda bırakabilir.

ALARM KURUN
Su tüketimi kalp hastalıklarıyla da ilişkili. Bir vücut susuz kalmışsa suyu, yüzde 90'ı su olan kandan sağlamaya çalışacak, bu da kanın koyulaşmasına, pıhtılaşma riskinin artmasına neden olacaktır. Koyulaşmış kanın pompalanması da zorlaşacaktır. Bu durum kan basıncı ve kalp rahatsızlıkları üzerinde büyük bir etkiye sahip. Sağlıklı bir yetişkinin günlük ortalama 2 litre su tüketmesi gerekiyor. Ancak sıcak ve kuru havalar, sık egzersiz alışkanlığı, hamilelik ve emzirme, fazla tuzlu beslenme, aşırı kahve, çay ve gazlı içecek tüketimi ve kullanılan bazı ilaçlar -özellikle idrar söktürücüler- su ihtiyacınızın daha fazla olması gerektiği anlamına gelir. Su içmek için susamayı beklemeyin. Dışarıda yanınızda, işte masanızda, evde yakınızda kısacası sürekli gözünüzün önünde su bulundurun. Hatta "Su içmeyi unutuyorum" diyenlerdenseniz alarm kurun. "Sürekli su içemiyorum" diyenlerdenseniz; suyunuzu limon, nane, salatalık veya çilekle lezzetlendirin. Suyu özellikle limonla birlikte tüketmeniz hem içimi kolaylaştıracak hem de sağlığınıza fayda sağlayacaktır. Limon C vitamini, potasyum, tiamin, B6 vitamini ve folat içerir, bu da vücudunuz için ekstra bir ödül. Ayrıca limonlu su içmek, iştahı dengeler, enerjiyi yükseltir, hücreleri korur, cilt güzelliğini destekler, şişkinliği kontrol eder, kilo vermeye yardımcı olur ve böbrek taşı riskini azaltır. Haydi şimdi bolca su için.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA