Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Grip aşısı olmanın tam zamanı

"Birkaç arkadaşım grip aşısı olmuş. Erken değil mi, grip aşısı için en doğru zaman nedir?" K.Ç./Bursa
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne göre; her yeni grip sezonuyla beraber yeni bir grip aşısı olmanız gerekiyor. Normalde grip sezonu Ekim ayı içinde başlayıp Mart-Nisan'a kadar devam eder. Grip aşısı, yaklaşık iki hafta içinde etkisini gösterir ve iki ay içinde istenilen koruma düzeyine ulaşır. Aşı, vücudunuzu korumaya başlayana kadar grip virüsü aldığınızda aşıya rağmen yine de grip olabilirsiniz. Bu nedenle grip sezonun başladığı bugünlerde aşı olmanızda fayda var. Özellikle 50 yaş ve üzerindekilerin, astım ve şeker hastalığı gibi kronik sağlık sorunu yaşayanların, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanların veya ilaç kullananların, hastane ve bakım evleri çalışanlarının mutlaka grip aşısı olması gerekiyor. Grip kendi kendine geçebilen bir hastalık olsa da zatürre, sinüzit, orta kulak iltihabı, hatta nadiren menenjit gibi hayatı tehdit eden sorunlara yol açabiliyor.

BAĞIŞIKLIĞINIZI DESTEKLEYİN

"Mevsim geçişlerinde kendimi hep halsiz hissediyorum, ne yapabilirim?" A.E./Ankara
Mevsim geçişleri; alerjiler, nezle, grip ve daha pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarır. Bu nedenle öncelikle uykunuza ve dinlenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Aşırı stres ve moral bozukluğu da bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara yakalanmanızı kolaylaştırır. Yeterli protein, vitamin-mineral aldığınızdan emin olun. Probiyotik besinlerden tüketin. C vitamini, çinko, probiyotik takviyeler, ekinezya, siberya ginsengi, yeşil çay ve astragalus gibi destekleri; mutlaka hekiminize danışarak bir-iki aylık kürler halinde kullanabilirsiniz.

HANGİ YAŞTA NE KADAR KALSİYUM?
"Kemik erimem var, ne kadar kalsiyum almam gerekiyor?" O.U./Gaziantep
Amerikan Tıp Enstitüsü; kadınların 19-50 yaş arasında günde 1000 mg., 51 yaş üzerinde ise günde 1200 mg. kalsiyum almasını öneriyor.

HEKİMİNİZE DANIŞIN

Bir bardak yoğurt ile sütte yaklaşık 250 mg., bir dilim peynirde 75 mg., ıspanakta 200 mg., birer adet muz veya kivide ise 100 mg. kalsiyum bulunur. Dışarıdan kalsiyum desteği alacaksanız, mutlaka hekiminize danışın. Ayrıca kemik erimesi tedavisinden önce D vitamini seviyenizi kontrol ettirmenizde fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA