Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Elektronikler uykudan çalıyor

"Oğlum sürekli bilgisayar oynuyor, sabahları aşırı yorgun uyanıyor. Bunun bir ilgisi olabilir mi?" T.N./İst.
Amerikan Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü, okul öncesi dönemde çocukların 11-12 saat, okul döneminde ve ergenlikte ise 10 saat uyumasını öneriyor. Amerikan Uyku Derneği'nin bir çalışmasına göre; 6-17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 70'i odalarında en az bir elektronik cihazla uyuyor ve bu cihazla, her gece bir-iki saatlik uyku kaybına yol açıyor. Uzmanlar; banyo yapma, kitap okuma veya rahatlatıcı müzik dinleme gibi bir uyku öncesi rutin edinilmesini tavsiye ediyor. Çocukların odasındaki elektronik cihazların kapatılması ve yatak odası dışında bir yerde şarj edilmesi de önemli. Geceleri elektronikleri kapatmak istemeyen çocuklar için her gece ekran süresinin 30 dakika azaltılması da diğer öneriler arasında. Akşamüstü saatlerinde yapılacak bir aile yürüyüşü veya diğer fiziksel aktiviteler de uyku kalitesini artırıyor.

YÜRÜYEREK MORALİNİZİ YÜKSELTİN

"Bu ara moralim çok bozuk; acaba moralimi yükseltecek neler yapabilirim?" H.A./Tokat
İngiltere'de yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı 'Sağlık için yürüyün' programı önemli bir araştırmaya imza attı. Özellikle açık havada ve bir grupla yapılan düzenli yürüyüşlerin depresyonu azalttığı gösterildi. Stresli hayat olayları (örneğin ciddi bir hastalık, ilişki sorunları veya kayıplar gibi) sırasında düzenli yürüyüş yapanlarda psikolojik sağlık iyileşiyor.

TREKKING YAPIN
Siz de özellikle güzel havalarda 30-60 dakikalık yürüyüşler veya hafta sonu katılacağınız trekking aktiviteleriyle moralinizi yükseltebilirsiniz.

ZATÜRRE AŞISINI BOŞ VERMEYİN

"Zatürre aşısı olmak gerekli mi, yoksa olmasak da olur mu?" K.B./Mersin
Pnömokok denilen bir bakteriye bağlı gelişen zatürre, çok önemsenmeyen ancak ciddi sağlık sonuçları doğuran bir hastalıktır. Yaklaşık 25 bin kişi üzerinde yapılan yeni bir çalışmaya göre; 65 yaş üzerindeki ölümlerin neredeyse yüzde 20'si bu tip enfeksiyonlara bağlı gelişiyor. Dolayısıyla pnömokok aşısını boş vermeyin. Grip aşınızla birlikte bu aşıyı da olabilirsiniz. Pnömokok aşısı; 65 yaş üzerindeki kişilere, astım, şeker, kronik akciğer ve kalp hastalarına, karaciğer yetmezliği olanlara da tavsiye ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA