Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

İmplantın normal diş yapısından farkı yok

İmplant uygulamasının normal dişlerinizin yapısından hiçbir farkı yoktur. Normal dişle implantın ayırt edilmesi çok zordur. Aynı doğallığı ve çiğneme hissiyatını yaşarsınız

Eğer çeneniz üzerinde hiç kemik yoksa ve uzun zamandır bu dişler ile bağlantılı olarak doğal bir çiğneme yüküne maruz kalmış ise, kemik aşamalı olarak atrofiye uğrayarak küçülür. Bu, kullanılmayan kasın küçülme durumu ile aynı durumdur. Belirli bakteriler de kemiği yıkıma uğratabilir. Bu duruma periodontitis yani dişeti dokusunun enflamatuar hastalığı adı verilir.
Eğer kemik zayıflamış veya incelmiş ise ve bir implant bu kemik içerisine yerleştirilemiyor ise hekimlerimiz kemik grefti uygulamayı önerecektir. Kemik dokusu, vücudun başka bir bölümünden alınacak bir kemik dokusu veya bir yapay kemik materyali ile restore edilir.
Sıklıkla farklı bir bölgeden alınan kemik ile yapay kemik materyalleri birlikte kullanılır. Greftleme materyali doğrudan kemik üzerine tabakalanır ve vücut tarafından zaman içerisinde kuvvetle kemik dokusuna dönüştürülür. Bu yöntemle kemik genişletilebilir. Üst çenenin arka bölümünde kemik genellikle bir sinüs lifting (yükseltme) işlemi ile kazanılabilir.
Bu işlem implantın bir kısmının üst çene sinüs bölgesine uzanmasına engel olur. Kemik greftleme sıklıkla implantın yerleştirilmesi esnasında yapılabilir. Ne var ki, diğer vakalarda ayrı bir ayakta tedavi prosedürü de gerekli olabilir.

AYAKTA İMPLANT TEDAVİSİ NE DEMEKTİR?
Diş hekiminiz, dişlerinizde herhangi bir estetik kayba yol açmadan ayakta implant tedavisi yapabilir. Bu sayede günlük rutin işlere devam edebilir, yemek yiyebilir, çalışabilirsiniz.
İmplant dişlerin bakımı; normal dişlerin bakımı ile hemen hemen aynıdır. Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi ile günlük bakımlar yapılabilir.Burada en önemli unsur ise diş aralıklarında biriken gıdaların temizliğidir. Bu gıdalar zamanla bakteri oluşumunu hızlandırır. Bu durumda diş ipi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

DİYABET HASTALARI İMPLANT YAPTIRABİLİR Mİ?
Diyabet hastaları implant uygulaması yaptırabilir. Fakat diyabet hastasının doktor kont-rolünde olması gerekmektedir.Aksi taktirde doktor kontrolünde olmayan diyabet hastalarının iyileşme süreleri uzayabilir. Herhangi bir olumsuz durum karşısında hekimlerimiz diyabet hastalığını kontrol eden doktorunuz ile kontak halinde olacaktır.

İMPLANT UYGULAMASINI ETKİLEYECEK HASTALIKLAR NELERDİR?
Kalp ve damar hastaları, kanama problemi olanlar, böbrek yetmezliği sorunu olan hastaların; implant uygulamasını yaptırmadan önce doktorlarına mutlaka kullandıkları ilaçlar ve tedavilerinin hangi aşamada olduğunu bildirmeleri gerekir. Bu sayede diş hekimleri sizlere diğer seçenekler hakkında bilgiler verebilir.

İMPLANTLARIN KALICILIK SÜRESİ NE KADARDIR?
Eğer implantlar çene kemiğine tam olarak yerleştirilmiş ve ağız ve diş bakımı düzenli yapılıyor ise ömür boyu dayanabilir. Yapılan implant uygulaması ile normal dişlerinizin işlevi arasında hiçbir fark yoktur. Aynı doğallığı ve çiğneme hissiyatını güvenli bir şekilde hissedebilirsiniz. Normal dişle implantın ayırt edilmesi çok zordur. Arada hiçbir fark hissetmezsiniz.

İMPLANTLAR DİŞLER ÇEKİLDİKTEN HEMEN SONRA YERLEŞTİRİLEBİLİR Mİ?
İmplant destekli dişler için normal plan, implantlar yerleştirildikten sonra üzerlerine yükleme yapılmadan iyi bir iyileşme sürecini içermektedir. Bu işlemde dişsiz boşluk, normalde komşu dişlere tutturulan klasik bir protez ile geçici olarak kapatılır. Ne var ki, immediyat yüklemede özel koşullar altında protez veya geçici protezin aynı seansta implantra sabitlenmesine olanak sağlayan yeni implant sistemleri ve yöntemleri kullanılmaktadır. Hastalar aynı gün içerisinde implantlarına ve üzerine monte edilmiş doğal görünümlü dişlerine sahip olabilirler.

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZİ GECE ÇIKARTMAK GEREKİR Mİ?
Geleneksel bir protez çıkarılmalıdır çünkü gece yerinden çıkarak sindirim ve solunum yolunu tıkama riski yüksektir. İmplant destekli bir protez normalde yerine sabitlenmiştir ve gece herhangi bir tehlike yaratmadan yerinde bırakılabilir. Hekiminiz size bu konuda tavsiyelerde bulunacaktır.

İMPLANTLAR ARASINDA FARK VAR MI?
İmplantlarda diğer ürünlerde olduğu kalite sırasına göre sıralandırılabilir. İmplantların şekillerinde, özellikle de yüzeyleri açısından farklılıklar vardır. Bir implantın yüzeyi titaniyum doku uyumlu materyal özelliklerini geliştirmek için modifiye edilebilir, ancak bu yüzey özelliklerini daha kötü hale getirebilir. Hekimlerimiz kullanılacak implantın malzemesi hakkında sizlere bilgi vereceklerdir.

İMPLANT ENFEKTE OLURSA...
İmplantın enfekte olduğu yeterince erken tespit edildiğinde, bakteriler tarafından meydana getirilen enfeksiyonlar başarılı biçimde tedavi edilebilir. Eğer diş bakımı ve profilaksi için düzenli aralıklarla kliniğimizi ziyaret ederseniz ve evde dişlerinizi düzenli olarak fırçalarsanız, bu durumun başınıza gelmesi muhtemel değildir.

SPOR YAPANLAR BİRAZ ARA VERMELİ
'Sigara kullananlara implant uygulaması yapılabilir mi?' sorusu sizlerden sıklıkla geliyor. Evet, yapılabilir ancak tedavi süresinde uzamalar ve ağız için riskler meydana gelebilir. Bu tip durumlarda hekimlerimiz bilgilerini sizlerle paylaşıyor olacaktır.
'İmplant yaptırdıktan sonra spor yapılabilir mi?' sorusunun yanıtı ise şöyle: İmplant uygulaması bitiminde spor yapmak herhangi bir sorun teşkil etmez. Ne var ki, farklı spor dalları ile uğraşıyorsanız lütfen hekimlerimize danışınız. İyileşme sürecinin etkili geçebilmesi için birkaç gün dinlenmek önemlidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA