Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Diyabet hastalarına implant uygulaması artık çok kolay

Navigasyonlu implant tedavisi, diyabet hastalarında travmayı ve kanamayı minumumda tutan bir yöntemdir. Güvenli ve hızlı bir tedavi imkanı sunup hastayı yormaz

Diyabet çok eski zamanlardan beri insanlığı etkileyen önemli bir hastalıktır. Diş enfeksiyonlarının diyabet hastalığının seyrinde rolü olduğu bilinmektedir ve hastalığın klinik seyrini değiştirebilmektedir. Bununla beraber ağız içi sağlığı diyabetin seyrini etkilediği gibi, diyabetin metabolik kontrolü de ağız içi sağlığını etkilemektedir.

BİLGİ ALIŞVERİŞİ SAĞLANMALI
Bir diş hekimi, diyabet teşhisinde ve metabolik kontrolünde önemli role sahiptir. Bu hastalık hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmalıdır. Esas önemli olan, diş ile alakalı tüm tedavilerde izlenecek yolu bilmeli ve acil bir durumla karşılaşıldığında ne yapılması gerektiği konusunda tam donanımlı olmalıdır. Hastaların yapması gereken en önemli şey ise; bu hastalıkla beraber ağız içi sağlığının önemini bilmek ve tedavi öncesi özellikle cerrahi işlem gerektiren diş çekimi, implant uygulaması, kist temizliği, diş taşı tedavisi, dişeti tedavisi, gömük 20 yaş operasyonları gibi tedaviler öncesi diyabet doktorları ile diş hekimlerini görüştürüp konsültasyon dediğimiz bilgi alışverişinin sağlanmasına yardımcı olmaktır. Bunlar dikkate alınmadığında kanama ve yara iyileşmesi ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

STRESSİZ BİR ORTAMDA TEDAVİ
Kontrol altında olmayan diyabetin ağız içi komplikasyonları yıkıcıdır. En sık rastlananı kemik erimesi, dişlerde sallanma, iltihabi diş eti hastalıklarıdır. Ağız kuruluğu, tükrük bezi fonksiyon bozuklukları, mantar enfeksiyonları, bakteriyel&viral enfeksiyonlar, çürük sayısındaki artış, tekrarlayan apseler ve tat alma bozukluğu gibi belirtiler ve hastalıklar sıklıkla görülür.
1- Diş tedavisi için en uygun kan glikoz seviyesi yüzde 110-220 mg arasıdır. Daha yüksek değerler hiperglisemi, daha düşük değerler hipoglisemi riskini artırabilir.
2- İnsilün uygulaması tedaviye başlamadan bir-iki saat önce bitirilmelidir. Diyabetli diş hastaları stressiz ortam ve yöntemlerle tedavi edilmelidir. Stres vücudun İnsilün ihtiyacını arttırır. Böylelikle hastalar kolaylıkla hipoglisemiye girebilir. Ortamın güven vermesi, anestezinin hastayı korkutmadan tam olarak yapılması ya da sedasyon dediğimiz yarı uykulu haldeki tedavi teknikleri daha uygundur.
3- Diyabet hastaları enfeksiyona karşı dirençsiz oldukları için sterilizasyon çok önemlidir. Oturdukları yerden kullanılan cihaz ve aletlere kadar çok dikkat edilmelidir. Enfeksiyon kapmaları diğer hastalara göre daha kolaydır. Diyabeti kontrol altında olmayan hastalarda doktorlarının vereceği antibiyotik, tedavi öncesi koruma amaçlı alınabilir.
4- Tedavi esnasında hipoglisemik şoka girebilirler ve şuur kaybı olabilir. Bu gibi hastalar tedaviye gittiklerinde yanlarında şekerli su-portakal suyu bulundururlarsa iyi olabilir.
5- Yara iyileşmesi diyabetli hastalarda geç olur, bu yüzden büyük cerrahi operasyonlardan kaçınmakta fayda vardır. Dişeti tedavilerinin lazer destekli yapılması iyileşme açısından daha faydalı olabilir. Çene kemiği, uygun kemik genişliği ve derinliğine sahipse, diş eksikliklerinde lazer destekli implant uygulamasının tercih edilmesi daha az travmaya ve daha çabuk iyileşmeye öncülük eder.
6- Apseli dişler ve enfeksiyonlu kökler mutlaka tedavi edilmeli ya da uzaklaştırılmalıdır.
7- Hastaya yapılacak tüm tedaviler öncesinde dişeti tedavileri mutlaka yapılmalıdır. Bu, olmazsa olmazınız olmalıdır.
8- Hastaların kolaylıkla temizleyebileceği kalitede sağlam ve doku dostu malzemelerden protezleri yapılmalıdır.

NAVİGASYONLU İMPLANT
Navigasyonlu implant; diyabet hastalarında travmayı ve kanamayı minumumda tutan implant yöntemidir. Tıp alanında Navigasyon Sistemi olarak adlandırılan Cerrahi Yönlendirme Sistemi; diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora iletmekte, implantın yapılacağı en uygun yeri tespit ederek doktora yol göstermektedir. Sistem, tedavi sırasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyararak hata yapma payını sıfıra indirmektedir. Sistemin genel işleyişi; hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması ve bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi; panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlamaktadır.

GÜVENİLİR BİR YÖNTEMDİR
Sistem sayesinde, doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilmekte, uygun tedaviye güvenilir bir şekilde ulaşılabilmektedir. Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış implant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçmektedir. Kemik dokuyu görmek için diş etinin açılmasına gerek kalmadığından daha az ağrı ve ödem meydana gelir, doku iyileşmesi daha hızlıdır. Bu yöntemle yapılan tedavide enfeksiyon riski minimuma iner.

NAVİGASYONLU İMPLANT TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLAR
Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında karşılaşılabilecek sorunlar önceden belirlenir, analiz edilir ve ameliyat sırasında sürpriz yaşanmaz.
Doğru açı ve konumda implant yerleştirilmesini sağlar. Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde 3 boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu kesin olmayan ve uygun yerde olmayan detaysız delmeye sebep olur ve bu durum yavaş ve yetersiz iyileşmeye sebep olur.
Operasyon sonrasında ise ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanır.
Hastadan alınan çok detaylı tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlar.
İmplant tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçlar ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA