Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Diş ağrısı kalp krizi için bir sinyal mi?

Uzun süren ve ısrarla geçmeyen diş ağrısına; baş ağrısı, çene ağrısı veya terleme eşlik ediyorsa kalp krizinden şüphelenilmelidir

Amerika'da yapılan bir araştırma, her ne kadar tuhaf gelse de diş ağrısının, kalp krizinin göstergesi olabileceğini ortaya çıkardı. Birçoğunuz fiziksel olarak zor ve stresli bir şeyler yaşarken dişlerinizde ağrı hissetmiş ve biraz dinlendikten sonra hemen bir rahatlama yaşamışsınızdır. Sizlere çok korkutucu gelebilir ama bazı ufak nedenler sonucunda gelişen kalp daralması nedeniyle, kalp kasına oksijenli kanın yetersiz pompalanmasından kaynaklanan kalp krizi belirtileri olabilir, çenenizin sol tarafına doğru yayılan bir ağrıyı ateşleyebilir. Kalp hastalığı öyküsü olan hastalar, ani bir diş ağrısı sonrası (özellikle de iyi bir ağız sağlığına sahip olan bireylerde) ise kalp krizi geçirebileceğinden şüphelenerek dikkatli olmalıdırlar.

HASTAYA HEMEN EKG ÇEKTIRILDI
Amerika'da 48 yaşındaki bir şirket yetkilisi, diyabet ve yüksek tansiyon hastalığı olan bir birey (daha önceden bir kere anjiyoplasti geçirmiş) alt çenesinde oluşan ağrıyla hastaneye başvurmuştur. Dayanılmaz bir şekilde olan alt çene ağrısından dolayı çenesini tutarak ızdırabını nöbetçi hekimlere anlatmıştır. Hastanın bilgi kaydında gözüken kalp hastalığı öykülerinden dolayı kardiyolog ve diş hekimi aynı anda tedavi hakkında konsültasyon yapmak üzere acile davet edilmiştir. Göğüs ağrısı, ağırlık, nefes alma zorluğu olmamasına rağmen daha önceki hikayelerinden dolayı kardiyologlar kendisine EKG çektirmesini tavsiye ettiler. Çekim sonrası alınan raporlar kalpteki iskemik değişiklikleri gösterdi. Kardiyologlara göre bu değişiklikler çok iyi değişiklikler değildi ve kalbin dokularına ve kaslarına yeterli oksijen gitmediğine dair birer işaretti. Kalp doktorları durumdan şüphelenip hastaya koroner anjiyografi tavsiye ettiler fakat hasta, ağrının kalple olan ilişkisini anlayamadığı için önerilen tedaviyi uygulatmak istemedi.

PIHTIYA NEDEN OLURLAR
Amerika'daki bu kalp merkezinde doktorlar aynen bu hastada olduğu gibi diş ağrısından şikayeti olan birçok bireyin bu ağrıların kalp kriziyle bir bağlantısı olabileceğinden haberdar olmadıklarından bahsediyor ve doktorlar şu şekilde devam ediyor: "Kalp hastalıkları ve kalp krizi, diş ağrısını bir belirti olarak kabul eder. Ağrı, dişlerden dışarı doğru ya da çene boyunca dışarı doğru yayılarak kendini hissettirir, hatta kulak ağrısı gibi hissedilebilir. Ağızdan gelen bakteriler kan damarlarına girerlerse atardamarlardaki yağ birikimine yapışırlar ve koroner kalp hastalığına, kas ve kalp kapakçığı (endokardit) iltihabına neden olan pıhtılara yol açarlar. Tüm bunlar; kan akışını ve besin kaynaklarını ve oksijenin kalbe dağıtılmasını engeller ve bu da kalbin düzgün bir şekilde işlev görememesine neden olur." Yine de şunu da belirtmek gerekir ki; bu, diş ağrısı yaşayan herkesin kalp krizi geçirme riski taşıdığı anlamına gelmez; bu açık bir uyarıdır. Ancak herhangi bir kalp ve koroner rahatsızlığı olan insanlar için özellikle diş ağrısına; baş ağrısı, çene ağrısı veya terleme eşlik ediyorsa ekstra dikkat etmek gerekir.

KADINLARDA FAZLA
Birkaç yıl öncesine kadar bu konuda uzmanlık yapan sağlık profesyonelleri, diş etinden kan damarlarına giren bazı bakterilerin felç ve kalp krizlerine neden olabileceğinin farkında değildi. Diş ağrısı ihtiyatlı belirtilerden biri olmaya devam etmektedir. Ancak araştırmacılar; kafa, çene ve yüz bölgesinde mevcut olan ağrının, kalp kasına yetersiz kan akışının bir koşulu veya kalp krizinin tek belirtisi olduğunu ve kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha fazla görüldüğünü söylemektedir. Kalp uzmanları, 'Ağrı ısrarla devam ediyorsa, kalp krizi olabilir' demektedir. Klasik kalp krizi belirtileriyle karışan kafa, yüz ve çene ağrı semptomları arasında boğazda hissedilen ağrıda; sol alt çene kemiği, sağ alt çene kemiği, kulaklar, çene eklemleri ve dişlerin bulunduğunu ısrarla vurgulamaktadırlar. Genel olarak bakıldığında her diş ağrısı kalp kriziyle sonuçlanmayacaktır ancak eğer sonuçlanırsa, o zaman hayatı tehdit edici olabilir. Diş hekimleri ve hekimler açıklanamayan tüm yüz, çene ve kafatası ağrılarının; kalp krizi için bir gösterge olması gerektiğinin altını çizmekte önemli bir rol oynamalıdır. Ağız sağlığımız ile kalp sağlığımız arasında uzun senelerdir bildiğimiz birtakım ilişkiler mevcuttu. Ancak bu bilgiler kalp sağlığımızı korumaya yönelik değil, zaten yapısal bozukluğu olan ve/ veya bu nedenle ameliyat olan kalbimizi korumaya yönelikti. En önemlisi bu kişilere ağız ve diş sağlığının kendileri için ne kadar önemli olduğunun anlatılması, diş çürümeleri ve diş eti hastalıklarının önüne geçilmesidir.

785 BİN HASTA İNCELENDİ
Sıkı durun, zira son yıllarda yapılan araştırmalar, dişlerinizdeki çürükler ve dişetlerinizin sağlığı ile kalp krizi geçirme, hatta ve hatta daha da ileri gidersek inme geçirme riskinizle direkt bir ilişkiyi ortaya koyuyor. Daha üç ay önce Japonya'da yayınlanan, 47 eyalette 785 bin 591 hastanın altı sene boyunca takibini içeren araştırmanın sonucunda, 65 yaş üzeri ve diş çürüğü veya dişeti enfeksiyonu olan hastaların, ani kalp durmasına bağlı ölüm oranının ağız hijyeni iyi olan hastalarla kıyaslandığında beş kat fazla bulunduğunun açıklandı. Bununla artık tüm diş hekimleri ve kalp hastalıkları ile uğraşan doktorlar, hastalarına bu konunun önemini ısrarla vurgulamaya başladılar. Buna ek olarak şu ana kadar yayınlanmış ve periodontal hastalık ile kalp krizi geçirme ilişkisini açıklayan, ağız hijyeni bozuk olan hastalarda bypass ameliyatı olma riskinin arttığını bildiren ve daha da ilgi çekicisi bozulmuş ağız hijyeninin her iki şah damarımızın medya tabakasında kalınlaşmaya yol açarak inme riskini artırdığını bildiren çalışma sonuçları; artık bu konudaki şüphelerimizi tamamen ortadan kaldırmıştır.

TEDAVİDEN ÖNCE ANTİBİYOTİK KULLANILMALI
Ağız sağlığı; doğumsal kalp hastalığı olan çocuklarda ve kalp kapak hastalığı olan erişkinlerde çok önem kazanmaktadır. Çürük dişlerde oluşan bakterilerin bu dişlere yapılacak dolgu, çekim gibi tedavilerde kana karışması ve daha sonra zaten enfeksiyona yatkın bir bölge olan kalbin sorunlu bölgesine yerleşerek burada çoğalması, 'İnfektif Endokardit' adını verdiğimiz kalbin iç yüzeyini kaplayan dokunun enfeksiyonuna yol açar. İnfektif endokardit, hayati riski yüksek bir enfeksiyondur. İnfektif endokardit açısından bir diğer riskli grup ise yapay kalp kapağı, kalp yaması, kalp pili gibi operasyonla kalbine bir protez yerleştirilmiş hastalardır. Dişlerde oluşan bakteriler, kalbe yerleştirilmiş olan protezin üzerinde çoğalarak, 'Protez endokarditi' diye adlandırdığımız son derece ölümcül bir tablonun oluşmasına yol açar. İşte bu tarz hastaların diş hekimleri ile çok iyi bir iletişimde olmaları ve bu tür istenmeyen sorunların önüne geçmek için de dişlere yapılacak her türlü girişimden önce uygun antibiyotik tedavisine tabi tutulmaları hayati önem taşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA