Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Genç yaşta ağız kanserine yenik düştü

Ali Banat, öleceğini öğrenince servetini yardıma adayan Müslüman milyoner olarak tanındı. Ağız kanserine yenik düşen Banat, önemsemediğimiz ağız sağlığımıza da farkında olmadan dikkat çekmiş oldu

Ali Banat ile 7 sene önce Genevre'de saat fuarında tanışmış, uzun süre sohbet edip güzel bir akşam yemeği yemiştik. Ölümü hepimizi üzdü. Bu hafta Ali'nin başka birisiyle yapmış olduğu röportajını paylaşacağım ve sonunda Ali'yi ölüme götüren ağız kanserinden bahsedeceğim.
Avustralya Sidney'de doğmuş ve büyümüş genç bir Müslüman. Çok başarılı bir hayatı vardı. Ancak kısa bir süre önce hayatında dramatik bir değişiklik oldu. İşte bu, Ali'nin o röportajı…
Ali, şu anda hayatın nasıl gidiyor?
Allah bana bir hediye verdi. Kanser bütün vücuduma yayılmış; ben tüm hayatımı değiştirdim ve insanlara yardım etmeye karar verdim.

HAYATINI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ
Neden kanseri hediye olarak adlandırıyorsun Ali?
Çünkü o hediye ile Allah bana hayatımı değiştirme imkanı verdi.
Kanser, hayatında neleri fark etmeni sağladı?
Her şeyi. Temiz havayı solumak gibi, en ufak bir hediyeyi bile...
Ne zamandan beri kanser hastalığın var?
Şu an itibariyle dört ay. (Ali'ye 4'üncü evrede kanser teşhisi konuldu ve yalnızca yedi aylık ömrü kaldığı söylendi. Bu haberi aldıktan sonra başarılı olduğu halde işini bir başkasına devretti ve alışkın olduğu savurgan hayat tarzını tekrar gözden geçirmek zorunda kaldı. Her şey değişmeliydi.)
Kanser olduğunu öğrendiğin zaman nasıl tepki gösterdin?
Arabalarımdan, saatlerimden kurtuldum. Hatta kıyafetlerimi bile yardım için farklı ülkelere giderken yanıma aldım ve oradaki birçok insana verdim. Hiçbir şeyim olmadan bu dünyadan ayrılmak istedim.

60 BIN DOLARLIK BILEKLIK
Ali bizi odasına davet edene kadar ne kadar lüks bir hayat yaşadığını gerçekten anlayamamıştık... Ali, bu nedir, söyler misin?
Bu yaklaşık 60 bin dolar değerinde bir bileklik.
60 bin dolar mı?
Evet.
Bu kutulardakiler nedir Ali?
Hepsi benim ayakkabılarım.
Bunun fiyatı nedir Ali?
Muhtemelen bin 300 dolar civarında.
Buna ne kadar para ödedin Ali?
Yaklaşık 700 dolar.
Parmak arası terlikler için mi?
Evet, bir çift parmak arası terlik için.
Bu güneş gözlükleri burada ne arıyor Ali?
Farklı güneş gözlükleri koleksiyonu yapıyordum. Onların çoğundan kurtuldum, onları Afrika'daki kardeşlerime verdim.
Yani Afrika'daki bir çocuğun Louis Vuitton markalı güneş gözlüğü ile dolaşacağını mı söylüyorsun? Bu şapkalardan birini deneyebilir miyim?
Konuşmalarımda yaklaşık 100 defa onlardan bahsettim. Kırmızı olanı deneyebilirsin, sınırlı sayıda üretilmişti.
Ali, şimdi şuna baktığın zaman ne hissediyorsun?
Bu dünyada yaşayacak fazla zamanım kalmadığını öğrendiğimde, her gün hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiğini düşünmeye başladım. İnsanlar böyle bir arabaya sahip olmak ve böyle bir arabayı sürmek isterler. Bu insanlar yanlış hedefler peşinde koşuyor. Hasta olduğunuzda bunu fark ediyorsunuz. Birisi size bu dünyada yaşayacak fazla zamanınız kalmadığını söylediğinde tüm bunların hiçbir şekilde size faydası olmadığını fark ediyorsunuz.

DERNEK, OKUL VE CAMİ YAPTI
Peki, kalbinde bunun değeri nedir?
Bundansa ayağında terlik olmayan bir Afrikalı çocuğa bir çift terlik vermek, o terlikle bana gülümseyen bir çocuğu görmek benim için daha önemli. O andan itibaren, hayatımın geri kalanını ve tüm mal varlığımı zor durumda olanlara yardım etmek için adadım. Afrika'ya yaptığım duygusal bir seyahatin ardından bir yardım derneği kurdum. Derneğin adı; Muslims Around the World-Project. Bu dernek, dünyadan ayrıldığımda sonsuz bir hayır kaynağı olması amacıyla vakit kaybetmeden Afrika'da bir okul ve cami inşa etti. Sen gittikten sonra orada senin için hiçbir şey yok, hiç kimse yok. Sadece amellerin orada. Bu yüzden orada seninle birlikte olacak tek şey yaptığın hayırlar ve mezarda kaldığın süre boyunca sana yardımcı olacak tek şey onlar.

KİMLER AĞIZ KANSERİ RİSKİ TAŞIR?
Birçok insan, her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğünü duyduğunda şaşırır. Bu kanser tipi boyun, beyin, yumurtalık ve deri kanserinden çok daha ölümcüldür. Son çalışmalarda, birçok kanser türünde ölüm oranının düşmesine rağmen ağız kanserlerinde bu oranın arttığı görülmektedir. Pap smear tesleri, PSA testleri ve mamografi gibi erken tespit yöntemlerinin rahim, prostat ve meme kanserleri oranlarının azalmasında faydalı olduğunu zaten biliyorduk. Ağız kanserlerinin erken teşhis edildiği takdirde tedavisi en kolay hastalıklardan biri olduğu öğrenildiğinden beri diş hekiminizin sizi düzenli olarak görmesi, ağzınızdaki sorunları dikkatli bir şekilde takip etmesi oldukça önemli hale geldi. Kansere dönüşmesi muhtemel lezyonlarını ya da ağız kanserinin erken dönemde yakalanması durumunda tedavi çok daha kolaydır, yayılımı engellenebilir ve başarı oranı yüzde 82'den daha fazladır. Teknolojinin de getirdiği yenilikler muayenenin yanı sıra ağız içi tarama cihazlarının kullanımı da erken teşhiste başarı oranını yükseltmiştir.

AĞIZ KANSERLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kanser şüphesi olan ya da kansere dönüşmesi muhtemel olan iki tip lezyon vardır: Beyaz lezyonlar (lökopilakiler) ve kırmızı lezyonlar (eritroplakiler). Kırmızı lezyonlar çok daha az görülürler fakat kansere dönüşme riskleri çok daha fazladır. Eğer kırmızı ya da beyaz lezyon iki hafta içerisinde kendiliğinden geçmezse yeniden değerlendirilmeli ve kesin teşhis için biyopsi alınmalıdır.

AĞIZ KANSERLERİNİN DİĞER BELİRTİLERİ
Çiğneme ya da yutkunmada zorluk
Dilde uyuşukluk
Ses kısıklığı
Kulakta ağrı
Dil ya çene hareketlerinde zorluk
Ağız içi yumuşak dokularda yumru şeklinde çıkıntılar ya da incelmedir.
Eğer bu belirtilerden herhangi biri iki haftadan daha uzun süre görülürse muayene ve gerekli laboratuvar testleri mutlaka yapılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA