Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Sabri Ülker Çevre Ödülü süper! Peki hayata geçer mi?

Doğrusu duyduğumda müthiş sevindim.
Hiçbir zaman Deniz Temiz Derneği TURMEPA'nın yaptıklarına kayıtsız kalamadım. Türkiye'nin önde gelen armatörlerinden olan ve hakikaten deniz söz konusuysa herkesi harekete geçirmek için türlü yollar bulan Eşref Cerrahoğlu'nu hep takipte oldum ve ne zaman yeni proje açıklasa mutlaka ilgi gösterdim.
Şimdi TURMEPA'da yine değerli bir isim var: Tezcan Yaramancı.
Duyduğumda müthiş sevindiğim haber TURMEPA'nın Türkiye'nin köklü sanayicilerinden olan merhum Sabri Ülker adına bir çevre ödülü verecek olmasıydı.
Hakikaten de Ülker Grubu'nun da TURMEPA ile böyle bir projeye soyunması sevindirici. Nitekim geçen hafta bu ödülün sahibi belli oldu ve 100 bin liralık Çevre Ödülü, çöpleri kaynağında ayrıştıran 'Kaynayştır Projesi'nin sahibi Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca'nın oldu.
Ödül töreninde Eşref Cerrahoğlu ile sohbet ettim. Müthiş heyecan duymuştu projeden. "Düşünebiliyor musun yeni binalarda buna uygun yapılar olacak ve senin döktüğün yağ buna göre yolunu bulup ayrışacak.
Tek yapman gereken doğru düğmeye basmak"
dedi.
Temiz bir çevre ve temiz bir dünya için geliştirilen bu çözümlerin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Yani proje olmaktan çıkıp net uygulamalara geçmesi gerekiyor. Kimse elini taşın altına koymasa bile ben Yıldız Holding'in patronu Murat Ülker'den bunu bekliyorum. Son zamanlarda daha yakından tanıma imkânı bulduğum Murat Ülker'in bu konulara olan hassasiyetinin farkındayım.
Kaba bir hesapla Cerrahoğlu ile projenin hayata nasıl geçebileceğini konuşurken, daire başına 3 bin lira gibi bir maliyet çıktığını öğrendim. Karşılığında çöpler türlerine göre hiç zorluk çıkarmadan anında ayrışarak hem doğa kazanacak, hem de ülke ekonomisi.
Yaygınlaştığını düşünebiliyor musunuz böyle bir uygulamanın. Gelişmiş ülkelerde bunun daha basit örneğini çöp kutularının farklı renkte olmasıyla görüyoruz ancak bu kadar teknolojik bir çözümü ben görmemiştim.
1 litre yağın 1 milyon metreküp suyu kirlettiği, 1 ton kağıt için 17 ağacın kesilmesi gerektiği gibi dramatik gerçekleri hatırlayarak bir an önce Sabri Ülker adına verilen bu ödülün hayata geçmesini bekliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA