Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Sizin endüstriniz kaç nokta sıfır?

En son çıkan moda düşünceyi baş tacı edip içini boşaltma konusunda mahir tutumumuz yüzünden dünyada olup biten kritik dönüşümleri ıskalamaya başladık. Misal Endüstri kaç. sıfır olduğundan ziyade üretimde nitelik dönüşümü önemli ancak biz "4.0" lafını etmekten eyleme zaman bulamıyoruz.
İnovasyon son modamız idi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İnovasyon Haftası etkinliği olmasa, dilimize gelmeyecek. Kaldı ki son 5 yılda yığınca teşvike rağmen aldığımız yol, "1 arpa boyu" mesafesinde kaldı.
AR'aştırdığımız kadar GE'liştiremedik.
Ar-Ge'yi de AR'akla GE'tir kurnazlığına dönüştürenlerimiz oldu.
Şimdi Endüstri 4.0 var. Anlamı ne mi? Ben anlatmayayım. Gönül rahatlığıyla siz bir tanım uydurabilirsiniz. Özünü kavramadan, faydasına inanmadan, gereğini yapmadan, lafla peynir gemisi yürüterek varılacak bir yer yok nasılsa...
Ama iyi haber şu: Bu yeni moda da bir gün eskiyecek ve biz çenemizi yormak için daha yeni bir geyik muhabbeti bulacağız. Endüstri 4.0 söylem mağdurları sabredin... Birkaç yıla kalmaz, unuturuz gider...
Türkiye'de sanayinin dijital olgunluk düzeyinin Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında yer aldığını ölçmüşler anketlerinde ve 2.1 bulmuşlar. Endüstri 2.0 kaba tabirle tarımdan sanayiye geçme sürecini, Endüstri 3.0 ise sanayileşmeyi ifade ediyor.
Oysa bizim gözümüzü diktiğimiz yüksek gelir grubu ülkeleri, bilgi ile üretimi birleştiren, her sürecin akıllı hale geldiği Endüstri 4.0'ı tasarlamakla kalmadı, buna geçtiler bile... Bizim üretim alışkanlığımız ise Endüstri 2.1 düzeyinde...
Üniversitelerimizin nicelik sorununu, sayılarını 200'e yaklaştırarak çözdük fakat nitelik sorununun çözümü için YÖK denen darbe kazıntısı kurumlardan henüz kurtulamadık. "Bu kadar cehalet ancak tahsille olur" kabilinden işe yaramaz kadroları yenilemeye mecburuz.
YÖK'ü bilimde "YOK" mertebesine getiren tutumunu hatırlayalım. A8 standardında (makam arabaları olan Audi 8'den söz ediyorum) donanımlarıyla padişah gibi yetkili ancak onlara emanet edilen öğrenci ve bilim insanlarını disiplin altında tutmaktan başka bilimsel gayesi olmayanlar...
Yıllarca YÖK'ü türban ve sakal ile oyalayan zihin yapımıza rağmen bilim üretenlerimiz şükür ki hâlâ var. Fakat onların ürettikleriyle sanayicinin ihtiyaç duyduğu bilgiyi buluşturamazsanız ne olur?
Olacağı şu: Elin oğlu kilosu 4 dolardan ürün ihraç ederken sen de kilosu 1.5 dolara talim edersen ihracatın efendisi değil, hamalı olursun.
Son bir soru: Doktoralı akademisyenlerimize sekreteri kadar maaş veren YÖK, üniversitelerimizin nitelik sorununu nasıl çözebilir?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA