Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Eski tas eski hamamla gidemezdik

İkram şirketi Do&Co grubundan ayrılmalarının perde arkasını anlatan THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, “Yeni havalimanına eski tas eski hamam anlayışıyla gidemezdik. Vizyonumuz farklı” dedi

Türk Hava Yolları (THY) geçtiğimiz günlerde ikram servisini yürüten Avusturya merkezli Do&Co grubundan yeni havalimanında ayrılacağını, Singapurlu SATS Investments ile işbirliği yapacağını açıkladı. Ayrılığın arkasında da İstanbul'un üçüncü havalimanına yapılacak yatırım bütçesi olduğu haberleri çıktı. THY'nin Do&Co'nun 3'üncü havalimanına 100 milyon dolar yatırım yapmasını ve 100 milyon dolar da "hava parası" vermesini istediği iddia edildi. THY'nin Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı İlker Aycı ile buluşup, işin aslını astarını sorduk.

ŞEREFİYE HAKKIMIZ
Aycı, "Turkish-Do&Co ile 10 yıllık kontratımız 2018 sonunda bitiyor. 3'üncü havalimanı, en muhafazakar hesapla Turkish- Do&Co'ya yılda 45-50 milyon dolar EBİTDA (faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) sağlayacak. Böyle bir iş fırsatına 'şerefiye' bedeli istemek hakkımız" dedi.
Şirkette THY ile Do&Co'nun yüzde 50'şer payı var. Bunu hatırlattığımızda Aycı, "Doğru ama kontrata bağlı bir ortaklık bu. Yani, THY'nin 10 yıllık kontratı olmasa, Turkish- Do&Co önemli varlık gösteremiyor. Bu ortaklığın THY dışındaki işleri çok küçük. 3'üncü havalimanı için kontrat 10 yıl artı 5 yıllık opsiyonu içerecek. Do&Co'nun payına düşecek 10 yıllık EBİTDA 200-250 milyon doları buluyor. Bunu dikkate alıp Do&Co'ya 'THY'ye şerefiye bedeli olarak ne ödersin?' dedik. Atilla Doğudan ile 1 yıldır yeni döneme ilişkin vizyonu müzakere ediyorduk" yanıtını verdi.

VİZYONUMUZ DAHA FARKLI
Do&Co'nun cirosunun 750 milyon dolara ulaştığını vurgulayan Aycı, bu ciroda Turkish- Do&Co ortaklığının, THY ile 10 yıllık kontratının büyük payı olduğunu söyledi.
Bir yıl süren müzakereler sonunda Avusturyalı şirketle ayrılık noktasına geldiklerini aktaran Aycı, şöyle konuştu: "3'üncü havalimanına 'eski tas, eski hamam' anlayışıyla gidemeyiz. Gelecek vizyonumuz daha farklı. Bizim vizyonumuz 'kuzu incik'le sınırlı değil. Gelecek vizyonumuz Do&Co ile örtüşmedi. O nedenle Singapurlu SATS'la ön anlaşma imzalama noktasında geldik."

OTELİN TAMAMINI ALABİLİRİZ
Sabiha Sultan Konakları Otel'i de Turkish Do&Co ortaklığının projesi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı'ya İstanbul Ortaköy'de yapımı süren oteli anımsatınca "Oturur, konuşuruz. Otelde Do&Co'ya düşen payı THY olarak alabiliriz. Tersi de olabilir" dedi.

JET-LAG'I AZALTAN YEMEKLER GELEBİLİR
Uçak yolcularının 10-12 bin metrede de sağlıklı yemek ve yediklerinin kalorisini bilmek istediğini belirten Aycı, "Mönülere kalori yazılmasını ısrarla istedim. Ancak, Atilla Bey'i (Do & Co Yönetim Kurulu Başkanı) ikna edemedim" dedi.
Dünyada uçak içi ikram denemelerinden örnek veren Aycı, "Dünyada Jet-Lag'ı (uzun uçuşlarda zaman dilimine vücudun uyum sağlayamaması) azaltan uçak içi yemek ikramı denemeleri yapılıyor. Biz neden yapmayalım?" diye konuştu.

KARGODA HEDEFİMİZ DÜNYADA İLK 5'E GİRMEK
Göreve geldiği dönemde THY Kargo'nun cirosunun 800 milyon dolar olduğunu, bu yılı 1.3 milyar dolarla kapatmayı hedeflediklerini belirten Aycı, şöyle konuştu: "Hızla ayrı bir şirket olabilecek boyuta doğru ilerliyor. Yolcu uçağı altı kargo ve kargo uçağında büyüme var. Üçüncü çeyrekte kargomuz yüzde 40 büyüdü. Bu yılın ilk 9 ayındaki büyüme yüzde 29 oldu. Kargoda uçtuğumuz nokta sayısı 51'den 72'ye çıktı. Kargo uçağı sayımız 16-17'ye ulaştı. Dünyada kargo liginde 10'uncuyuz. Hedefimiz ilk 5'e girmek."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA