Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İhracata yelken açmak

Biz sadece yarışmıyor, aynı zamanda endüstrinin standardını yükseltiyoruz... Bu sözler, Bodrum Cup'un onursal başkanı Erman Aras'a ait; "Bodrum guletini dünyaya tanıtıyor, onlara dış pazarlara yelken açmayı hatırlatıyoruz."
Tekne başına ihracat fiyatları 1 ilâ 8 milyon $ arasında değişen guletlerimiz, Uzak Doğu pazarında büyük rağbet görüyor. Geçen haftalarda İstanbul'daki Boğaz geçişi töreninde bu tekneleri izlerken, tanıtım ve döviz kazandırıcı alanlarımızın aslında ne kadar zengin olduğuna tanık oldum.
Bodrum Cup'u akıl eden 70 iş insanı arasında yer alan komite üyesi ve yarışçı Mustafa Duman, geliştirdiğimiz bu ve benzeri kabiliyetler sayesinde bir yanda ihracata katkı sunarken diğer yanda ülkemizin tanıtımına vesile olduklarını söylüyor. Yarış Komitesi Başkanı Süleyman Uysal, Türk denizciliğinin yanında olduklarını hatırlatıyor.
Katma değeri yüksek böylesi niş alanların temel sorunu, tanıtım... İhracatın kilogram fiyatını yükseltmek yalnızca teknoloji ve Bodrum Cup gibi alanların varlığıyla değil, bu ve benzeri kabiliyetlerimizi dünyaya daha etkin tanıtmakla mümkün...
Ben temel sıkıntının, kendi kabiliyetlerimizin farkında olmayışından kaynaklandığını düşünenlerdenim. Elimizde bir kabiliyet envanterimiz yok. Olanlar da "iyiler ittifa" yapmadığından her yetkinlik kümesi, kendi gayretiyle var olmaya çalışıyor, sinerjinin doğuracağı imkânları ıskalıyor.
Misal tam 40 adet ziraat fakültemiz vardır ve her yıl 5 bine yakın ziraat mühendisine diploma üretirler. İyileri özenle ayrı tutarak şunu diyorum ki ayağına tarla çamuru değmeden emekli olabilen hocalar ve anlayış yüzünden bitkiden anlayanı yoktur. Mühendis atama bekler fakat bahçıvan bulamayız.
Uzak Doğu'ya tekne satanımızdan bankacımız, dünyanın endemik zengini oluşumuzdan bürokratımızın, tarihin yazıldığı bu toprakların taşıdığı potansiyelden turizmcimizin haberi yoksa orta gelir tuzağında daha çok patinaj yaparız biz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA