Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Yerel parayla ticarette yeni müttefikler

G20 zirvesini değerlendiren Başkan Erdoğan, ticaretin yerel para ile yapılması konusunda çalışmaların yavaş da olsa devam ettiğini ve yeni müttefiklerin geldiğini söyledi

Bu yıl Arjantin'de Buenos Aires şehrinde gerçekleştirilen G-20 zirvesi dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide alınan kararların ve yapılan yeni düzenlemelerin piyasaları rahatlattığını belirtti. Yerel para cinsinden ticaretin de gündemde olduğunu belirten Erdoğan, birçok ülkenin bu yönde adımlar atmak istediğini vurguladı. Bu konuda yeni müttefiklerin de olduğunu vurgulayan Erdoğan, merkez bankalarının da görüşme halinde olduğunu söyledi. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkelerinin oluşturduğu birlik ile alakalı olarak da konuşan Erdoğan, bu ülkelere Türkiye'nin de eklenmesi ile ilgili olarak "Bize orada yaptığımız toplantıda olabilir dediler. Sayın Putin de aynı şeyi söyledi. Hatta Şi de aynı şeyi söyledi" yorumunu yaptı.



Başkan Erdoğan'ın ekonomi gündemine yönelik değerlendirmeleri şöyle:

MERKEZ BANKALARI GÖRÜŞÜYOR

S-400'lerin ödemesinin milli para ile yapılacağını söylediniz, Sayın Putin de söyledi. Dünyanın sadece 5'ten değil dolardan da büyük olduğunu gösterdik. Dünya ekonomisi bu kadar ısınırken dolar dışı hayat hep söyleniyor. Bu modeli diğer G-20 ülkeleri için nereye gider, bu konuda müttefikler bulabilir miyiz?
Yeni müttefikler yok değil. Konuştuğumuz her lider bunu kabul ediyor ama eyleme geçmiyor. Hatta bazılarını Merkez Bankası başkanları ile görüştürüyoruz, görüşmeler de başlıyor. Ama süreç gerektiği kadar hızlı ilerlemiyor. Yetkililer karşılıklı olarak bir an önce gerekli altyapıyı oluşturacak ki liderler olarak biz de işi bitirelim. Bu konuda en hassas olan liderlerden biri Sayın Putin'dir. Onunla bu konuyu sık konuşuyoruz. Kendisi ile bugün de konuştuk. Yerli ve milli para ile bu adımı atmak. Onun da gündeminde bu konu ve can alıcı olarak bakıyor. Aynı şeyi Çin ile İran ile yapmak istiyoruz. Hepsi ile de bu konuları yapalım geliştirelim istiyoruz.



TRICS ALTERNATİFİ

Güney Afrika'da geçen aylarda BRICS zirvesi oldu. Brezilya yeni Amerikan yanlısı yönetimi ile galiba çıkacak gruptan. BRICS'in B'si yerine T koyarak TRICS olabilir mi?
Bize orada yaptığımız toplantıda olabilir dediler. Sayın Putin de aynı şeyi söyledi. Hatta Şi (Çin Devlet Başkanı) de aynı şeyi söyledi.

Piyasalarda 1-2 aydır bir rahatlama var, özellikle döviz kurlarında. Vergi indirimleri de rahatlattı bazı sektörleri. Kalıcı bir rahatlama için atılacak adımlar var mı? Ayrıca istihdam ile ilgili yeni bir paket gündemde mi?
İstihdamın tırmanmaya başlayacağına inanıyorum. Mesela turizmdeki güzel gelişmeler son derece önemli. Bu yıl itibarıyla şu an, 40 milyonu aştık. Yıl sonuna kadar hedefimiz 50 milyon turisti çekmek. Bir defa 50 milyon turist dediğimiz zaman turizme yönelik yatırımlar artmış olacak. Sanayi de ciddi manada artışımız var. İhracatta iyi bir konuma geldik. 168 milyara ulaştık. Yıl sonunda hedefimiz 170 milyar inşallah. Bunlar istihdam açısından da önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA