Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

İki 'süper-men' bakan!

Çok ilginç bir Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu yaşadık. Hoş, bu genel kurulda, hükümetteki kabine revizyonu ile özel sektörün revizyonu çakıştı.
TOBB; İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile İstanbul Ticaret Odası'nı (İTO) yönetime aldı, "2010 İstanbul" konseptine müthiş bir destek attı. Hükümet, yeni kabineyi kriz darbesi yiyen sanayicinin önüne çıkardı.

***
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu üç önemli mesaj verdi. Önce, "Uzlaşma" dedi. Sonra, "Gerçek gündeme, ekonomiye dönün!" uyarısı yaptı. İTO ve İSO'yu aynı çatıda buluşturarak tabana, "TOBB'un ölçeği küreselleşmedir" mesajını yolladı. 2013'te yeni başkanını seçecek olan TOBB delegesine yol gösterdi.
Yetmedi, bürokrasiye çattı. Başbakan Erdoğan'la aynı sıkıntıya vurgu yaptı. "Ortak akıl ve uzlaşma" istedi, bu noktada CHP lideri Deniz Baykal'la buluştu.
TOBB Genel Kurulu'nda yeni bakanlarla sohbet etme olanağı yakaladık. İstanbul'a dönerken uçakta Eski Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile karşılaştık. Yanında yeni Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu da vardı.
Davudoğlu heyecanlı, Ekren yorgundu!..
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun sık sık vurguladığı gibi Türkiye'de, "Dört makineden birinin sustuğu" bir dönemde ekonominin patronu olmak kolay mı?

***
Türkiye'nin düze çıkması için taze kaynağa ihtiyacı var. Başka türlü zenginleşmek mümkün mü? Lütfen emperyal sermaye birikimi sağlamış ülkelerin tarihine bakın! İngiltere, ABD ve diğer zengin ülkeler dahil hangi ülke kendi özkaynaklarıyla büyümüş ki? Sömürenler, serpilmiş, gelişmiş! Sömürü kültürü olmayanlar ise yoksullar liginde tepinip duruyor. Dünya gerçeği de, Türkiye gerçeği de bu!
Bugünkü konjonktürde 'bölgesel liderlik' olmadan zenginlik yaratılamıyor. Peki, Türkiye nasıl zenginleşecek? Çok net söyleyelim, enerjide açılımla! Fukaralıktan kurtulmanın başka yolu yok!
O nedenle yeni kabinenin iki yıldız bakanı olacak!
* Biri: Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu.
* Diğeri: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız.
Onlara 60'inci Erdoğan Kabinesi'nin "Süper-men" bakanları diyeceğiz. Bu iki bakanın ortak bir özelliği var; ikisi de dört yıldır "Gölge bakan" gibi çalışıp, enerji stratejisini belirledi. Sakın ola, "Milli Görüş'çü, liberal, cemaatçi, sol açılımlı koca kabinede niye iki bakan?" diye sormayın!
Eğer Türkiye, Afrika ve Avrasya açılımı yapacaksa, kesinlikle işin içinde "enerji" olacak. Enerji politikasını doğru belirleyen bakanlar kazanacak. Bu kabinede kamu odaklı ekonomi, aşırı düzenlemeci devlet ve bürokrasi ağırlıklı biryaklaşım tarzı yok.
O halde krizin panzehiri ne olacak? Elbette, iç pazarı büyüten, dış açılımı yakalayan ve enerji giderlerini düşüren bir yapı!
***
Yakın dönemde üç önemli sorun ana gündeme oturacak.
* Kerkük: Türkiye, Irak politikasını belirleyen ülke konumuna doğru gidiyor. Sünnilerle arası çok iyi. Barzani'nin başını çektiği Kürtler sessizce Türkiye'ye yaklaştı. Daha bir yıl öncesine kadar doğru dürüst Şii kartını açamayan Ankara, Şii lider El Sadr'ın ziyaretiyle bu kartı iyi oynadığını ortaya koydu.
* Kıbrıs: Son seçim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde iç politikayı belirledi. Yeni kartlara hazır olalım.
* Azerbaycan: Bakü ile Ankara arasındaki Ermenistan açılımının getirdiği sıkıntıyı çözmek tek başına Türkiye'nin elinde değil, durumu "konjonktür" belirler.
Türkiye, çizdiği kırmızı çizgileri tek başına kaldırmaya kalkıştı. Çok ciddi hata yaptı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA