Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Net-Back ne demek?

Diyeceksiniz ki; "Bu Net-Back olayı neyin nesi?" Kulislerden yansıyanlara bakılırsa, tezi eski Enerji Müsteşarı Sami Demirbilek ortaya attı, dönemin enerji bakanı Hilmi Güler de kendisine destek verdi. İddia o ki, o yüzden Nabucco'daki transit geçiş işi kilitlendi ve ağır bir fatura ödendi. O yüzden önce müsteşar, arkasından Türkiye'nin en naif bakanı Güler gitti!..
Türkiye, 2007'nin başından bu yana Net-Back konusunu tartışıyor.

***

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı içinde büyüyüp gelişen bu tez, Türkiye'nin enerji politikasına yön veren pek çok kurumu bile karşı karşıya getirdi. Malûm, Türkiye'de enerji politikası yamalı bohça. Her kurum kendine göre politika belirliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yanında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin enerji politikasını belirlemede etkili oluyor. Hatta zaman zaman BOTAŞ bile politika belirleyebiliyor. Oysa Başbakan Erdoğan'ın öncülüğünde çok ciddi bir koordinasyon yapılması gerekiyor.

***

Bu tez yamalı bohçaya yama getirdi. Türkiye, Nabucco'nun ortaklarına ve AB'ye dedi ki; "Ben sadece yeni boru hattından doğalgazı taşırım. Boru hattından geçecek doğalgazın yüzde 15'ini isterim. Gerisine de karışmam."
Arkasından doğalgaz almak için görüşme yaptığı İran ve Azerbaycan'a döndü; "Gelin, sizin satacağınız doğalgaza ortak olayım. Gazı birlikte satalım," dedi. Ortalık birbirine girdi.
Hem AB üyesi ülkeler hem de doğalgazın sahibi olan Azerbaycan ve İran ayağa kalktı. Hatta Azerbaycan, "Benim doğalgazımdan sana ne" diye kafa tuttu. Türkiye, gaz maçını 1-0 kaybetti. Pişmiş aşa su kattı. İşte şimdi Başbakan Erdoğan pişmiş aşı yeniden yapmaya çalışıyor. 30 yılda 30 milyar metreküp doğalgazın çıkacağı Hazar'da büyük oyun sürüyor. Rusya yavaş yavaş potaya giriyor. Dikkat!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA