Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türkiye, Ukrayna olmayacak!

Rusya'ya mahkûm olmanın sıkıntısıyla kıvranıyor. ABD; AB'yi rahatlatmak istedi, Türkiye ile stratejik bir 'Eylem Planı' hazırladı. Ancak bu plan birçok açıdan devreye giremeyince enerjide büyük oyun İran ve Azerbaycan doğalgaz anlaşmasına kilitlendi. Herkesin gözü kulağı 30 yılda 30 milyar metreküp doğalgazın çıkacağı Hazar Denizi'ne çevrildi. Yılda 200 milyar metreküp gaz kullanan AB, şimdiden Nabucco projesine cankurtaran simidi gibi sarıldı, Azerbaycan doğalgazını Nabucco'nun başlangıç noktası yapmak için 40 takla atıyor. Eğer alternatif gaz ve gazı taşıyacak boru hattı yaratılmazsa AB, 2030'da Rus doğalgazının üçte ikisini almaya başlayacak.
Elini kolunu Rusya'ya kaptıracak!!!
AB cephesinde arayış sürüyor. Kimi 'Nükleer,' kimi 'Doğalgaz' diye diretiyor. Yedi yıl önce temeli atılan Nabucco şirketi böyle doğdu. Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Avusturya, Almanya ve Türkiye ortak bir yolda buluştu.
Nabucco iki önemli ayak üzerine oturdu:
* Önce doğalgazı bulacak ve kontrat yapacak.
* Sonra, bu doğalgazı yeni yapılacak boru hattı ile taşıyacak...

***

Boru hattının transit geçişi, işletmeciliği ve inşaatın finansmanı konusunda kıyamet koptu. Çünkü Nabucco'nun ortağı olan ülkeler, bir araya gelecek ve 'Ev Sahibi Ülkeler Anlaşması'nı' imzalayacaktı. Nedense anlaşma bir türlü imzalanamadı. Bu süre içinde Türkiye, bir tez geliştirdi, 'Net-Back' diye kestirip attı. Kime yaradığı bilinmez ama Enerji Şartı Sözleşmesi'ne imza atmış, Nabucco'nun ortağı bir ülke olarak Brüksel'e kafa tuttu. Brüksel şaşırdı, sıkça, "Türkiye, Ukrayna oluyor?" sorusu gündeme geldi. Fakat AB, Türkiye'ye bastırdı, "Hükümetler arası anlaşma!" diye diretti. Zaten buzdolabına girmiş Türkiye-AB ilişkisi iyice gerildi. Ne hikmettir bilinmez bir anda devreye Cumhurbaşkanı Gül girdi. Sorun şimdilik aşılmış görünüyor. 25 Haziran'da anlaşma imzalanacak. Ancak çok özet yazdığımız bu iş basit değil! Türkiye niye 2.5 yıl "Net-Back" diye diretti? Bu tez doğru muydu? Eğer öyle ise şimdi niye vazgeçti? Kafamız karıştı. O yüzden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan acil açıklama bekliyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA