Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

İstanbul’un kritik ilçeleri

Yerel seçimlere ilişkin bir iki il hariç hiçbir parti aday açıklamış değil. Anlaşılan Ocak 2019'a kadar bekleyeceğiz. Bu arada, devreye bazı siyasi gerilimler girmese, AK Parti ve MHP ittifakı da netleşmiş olacak. Benzer bir durum CHPİyi Parti ve HDP için de geçerli... Bu seçimlerde de ittifak meselesi biraz zorunlu gibi çünkü bir taraf ittifak yapar, diğer taraf yapmazsa, yapmayan taraf çok sayıda büyükşehir, il veya ilçe kaybedebilir. Çünkü bazı il ve ilçelerin küçük oy kaymalarıyla el değiştirmesi mümkün.
Benzer durum, İstanbul'un ilçeleri için de geçerli. İstanbul'da AK Parti ve CHP açısından bazı ilçeler kritik... Martta AK Parti, CHP'nin yönettiği 13 ilçeden kritik gördüğü 4'ünü geri alma hesabı yapıyor. Buna göre, Avcılar, Çatalca, Büyükçekmece ve Kartal'da AK Parti, MHP'nin desteğiyle seçimleri kazanabilir. Bazı AK Partililer bu ilçelere Beylikdüzü, Silivri ve Maltepe'yi de ekliyor. Benzer bir hesabı CHP de yapıyor. CHP'lilere göre de Esenyurt, Küçükçekmece, Üsküdar ve Eyüp kazanılabilir. CHP'yi bu ilçelerde heveslendiren ise HDP'nin oyları. Bu gizli ittifaka İyi Parti'nin de destek vermesi bekleniyor.

MHP hangi ilçeleri istiyor?
Buraya bir nokta koyup İstanbul için sürpriz olacak bir beklentiden söz edelim. AK Parti-MHP ittifakının nasıl olacağı merakla beklenirken, kulislere düşen şu bilgi yeni bir duruma işaret ediyor. Denilen şu: MHP, İstanbul'da büyükşehir adayı çıkarmayacak ama buna karşılık iki ilçe belediyesi isteyecek. Biri Bahçelievler diğeri de Büyükçekmece... Bu nasıl formüle edilir bilinmez ama ilginç... MHP'nin biri AK Parti'nin diğeri de CHP'nin elinde olan iki belediyeyi istemesi iddialı olacağını gösteriyor.

Yerel isimler
İstanbul'da iddialı olan her iki parti de bu seçimlerde yeni isim peşinde. CHP Büyükşehir için parti dışından kime teklif götürdüyse ya kabul etmedi ya da partide kabul görmedi. Kulislere düşen son isim Sabancı Holding'in Çimento Grubu CEO'su Dr. Tamer Saka. Onun da kabul etmediği söyleniyor. Sonunda Kılıçdaroğlu'nun yine Muharrem İnce'yi mecburi aday yapacağı söyleniyor.
AK Parti'de henüz kimse "Ben adayım" diye ortaya çıkmış değil. Adı geçenler tamamen kulislerde konuşulanlar. Buna göre AK Parti'nin kazanabiliriz dediği Çatalca'da iki yeni isim var: Kent Konseyi Başkanı Ahmet Rasim Yücel ve CHP'li belediyenin bürokratlarından ve belediyeciliği iyi bildiği söylenen Süheyla Topçu... CHP'de adaylığına kesin gözüyle bakılan isim ise eski Durusu Belde Belediye Başkanı Engin Akman.
Silivri, AK Parti'nin daha önce kaybettiği, şimdi kazanmaya çalıştığı bir ilçe. AK Parti'ye yüzde 50 şans veriliyor. Burada da adı geçen iddialı iki isim var; eski ilçe başkanı ve İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Karakaş ve işadamı Hakan Kocabaş. CHP'de ise Muharrem İnce'ye verdiği destekle bilenen dünürü Özcan Işıklar... Bazı nedenlerle çok eleştirilse de şansı en yüksek aday.
Şu seçimlere gidilirken en popüler ilçe İstanbul Beşiktaş, hiç gündemden düşmüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Beşiktaş için kadın aday aradığı ve aranan ismi de bulduğu söyleniyor; Fidan Arslan Eroğlu... Tanınan bir işadamının kızı Eroğlu, daha önce CHP'den 2. Bölge milletvekili adayıydı.
Tabii Beşiktaş denince akla hemen Kılıçdaroğlu'nun sır küpü Erdoğan Toprak geliyor. Toprak'ın, Beşiktaş için önce eşi Ece Güner Toprak'ı, tepki alınca da Bahçelievler'den Rıza Polat'ı devreye soktuğu söyleniyor. Ama bu kadarla yetinmediği de biliniyor. Çünkü ortada eşinin yönettiği Fox Tv'nin yerel seçim sürecine müdahale etmesiyle ilgili çok sayıda soru işareti var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA