Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Her şarkıya bir resim lütfen

Şu ünlü Hope afişlerini yaptı Barack Obama için...
Obama'yı başkanlığa götüren kampanyada... Shepard Fairey en son bambaşka bir efsaneyle çalıştı. Bir rock efsanesiyle, Neil Young'la... Neil Young, son albümündeki her bir şarkı için ünlü grafiti sanatçısından resim istedi. Fairey, Americana albümünü resimleyecekti adeta... Her şarkıya bir resim yapacağı için işi albüm kapağı yapmak gibi kolay olmayacaktı. Albüm geçtiğimiz hafta piyasaya çıktı. Fairey'nin God Save the Queen parçası için yaptığı resim de gündeme oturdu. Resimde kraliçe, arkasında İngiliz bayrağı elindeki Amerikan bayrağını işliyor.
Albüm, Neil Young'ın yorumuyla 11 folk şarkısından oluşuyor. Fairey, Young'ın yorumladıklarını tekrar yorumlamış.
Resimler Los Angeles'ta Perry Rubenstein galerisinde izleyici karşısına çıktı bile...

AMERİKAN RÜYASI ÇOKTAN SONA ERDİ
Sanatçı bu çok ilginç ortaklığı şöyle anlatıyor: "Proje bana söylendiğinde cool bir fikir gibi geldi. Doğrusunu isterseniz, o şarkıların orijinal versiyonlarının büyük bir hayranı değilim. O yüzden Neil'ın onları nasıl tercüme ettiğini dinlemeyi çok istedim. Sonra bana bazı şarkıların sözlerini yolladı. Bu şarkıların ardındaki hikayeleri... Daha çok heyecanlanmaya başladım, çünkü şarkılar bugünkü Amerikan gerçeğiyle ilgili öyle sözler barındırıyorlardı ki. Amerikan rüyası, artık hiç kimse için bir gerçeklik değil.
Amerika, ekonomisiyle kimseye bir rüya vaat etmiyor bugün. Albümdeki parçaların çoğu mesela High Flying Bird, madende çalışan bir adamın gün ışığına çıktığında ondan hoşnut olmadığını, çünkü ışıkla kör oluşunu anlatıyor. Bu da çalışmasının bir sonucu... Bence Amerikan rüyasının sona erişiyle, yarattığı tüm hayal kırıklığının sonuçları 1880'de de 2012'de de aynı..."

MÜZİK, İMGEYLE BİRLEŞİNCE DERİNE İNİLDİ
Neil Young ise Amerikan rüyasınının bittiği görüşünü Fairey'le paylaşmıyor.
Young'a göre evet, albüm Amerikan rüyasının bugün ne ifade ettiğini düşündürüyor, ama bu Amerika'nın artık düş vaat etmediği anlamına gelmemeli: "Fairey'le çalışmak baştan sona doyurucu bir yolculuktu. Benim yaptığım müzik, imgelerle birleştiğinde daha da derine inmek mümkün oldu. Zaten amaç da buydu. Bu şarkıların daha derinine inebilmek."
Los Angeles'taki açılışa ünlü modacı Vera Wang, oyuncular Kate Kudson, Steve Tisch Joe Manganiello'nun katıldığı sergi, "Çok politik Amerikan değerlerinin sorgulandığı bir proje!" olarak gazete manşetlerine taşındı. Doğrusu bu haberleri izledikten ve albümden Clementine parçasına sergiden This Land is My Land resmine bayıldıktan sonra hem müzisyenlere hem de sanatçılara buradan bir çağrı yapmaya karar verdim. "Yeni albümümü bir sanatçı imgeleştirsin," diyenlerle "Şu müzisyenin yeni albümünü imgeleştirmeliyim," diyenleri buluşturacağım. Benim misyonum budur. (Fairey'nin resimlerini görmek isteyenler için adres: www.perryrubinstein.com.
Duyuruyla ilgilenen müzisyen ve sanatçılar için ise adresim: adaletcingoz@gmail.com)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA