Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Apple ezber bozmaya hazırlanıyor

Sonbaharda iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV kabuk değiştiriyor. Yeniliklerden bazıları şunlar: iPhone uygulamaları yüzünüzü tanıyarak giriş yapmanızı sağlayacak, iPad’e USB veya kamera bağlantısı kurulabilecek. Apple TV’ye Xbox ve PlayStation kumandası gelecek. Ne diyeyim, ağlamak istiyorum...

Yazılım güncellemeleri telefon, tablet, TV, akıllı saat gibi cihazların yeni yetenekler kazanmasına sebep oluyor. Geçtiğimiz ay Google, bu hafta Apple, Küresel Geliştiriciler Zirvesi WWDC 2019 etkinliğinde yazılım güncellemeleriyle cihazların sahip olacakları yeteneklerin detaylarını anlattı. Aslında pek çok kullanıcının heyecanla beklediği özellikleri, önce uygulama geliştiriciler yaz sonuna kadar test edecek. Yeni iPhone tanıtıldıktan sonra yani eylül sonu gibi de kullanıcıların indireceği kıvama gelecek. Ancak iş sadece güncelleme değil. Yeni kazanılan özelliklere bakarak eylül ayından itibaren piyasaya çıkacak ürünlerle ilgili tahminlerde bulunabiliriz. Yani en çok merak edilen iPhone XI'in (Eğer 11 adı verilirse) yetenekleri konusunda bir fikir yürütmek mümkün. Aslında baktığınızda Apple 'yapmaz' denilen pek çok yeniliğin bu güncellemelerle kapısını aralıyor.

GOOGLE VE FACEBOOK GİRİŞİNE DARBE
Şimdi yeniliklerin satır başlarına göz atalım... iPhone yeni iOS 13 işletim sistemiyle Apple Kimliği üzerinden yüz tanıma ile uygulamalara giriş yeteneği kazandıracak. Yani her uygulama için ayrı ayrı şifre ezberleme derdi bitecek. Böylece Apple, Facebook ve Google hesabı üzerinden girişlere darbe vuracak. Yeni iOS 13 işletim sistemi, iPhone üzerinden kişisel verileri toplamak isteyen uygulamalara da kısıtlama getiriyor. Yani rakiplerinin çanına ot tıkamaya başlıyor.

SAAT VE TV'LERE DE GÜNCELLEME
iPad'e daha önce USB bellek veya kamerayı bağlamak faydasızdı. Hep yanınızda bellek kartı okuyucu bulundurmanız gerekirdi. Şimdi iPadOS işletim sistemine geçişle birlikte USB bellekler şıkır şıkır okunuyor. Çekim yaptığınız kameralardaki videolar ise hop diye kabloyla aktarılabiliyor. Apple Watch ise yeni ekran tasarımlarına, ses kaydı, hesap makinesi ve podcast dinleme gibi yeteneklere watchOS 6 güncellemesiyle kavuşacak. Apple Watch kayışları da ayrıca yeni renklerle yaza giriş yapacak. Apple TV'ler de bir ezberi daha bozarak tvOS 13 ile Playstation ve XBOX kumandalarına izin verecek...

PLAYSTATİON VE XBOX ARTIK YABANCI DEĞİL
Apple, Apple TV 4K'yı evinizdeki en büyük ekranda, en kullanışlı ve en kişisel eğlence aygıtı haline getiren işletim sistemi tvOS 13'ü tanıttı. tvOS 13 dünyanın en popüler oyun kumandaları olan Xbox One S ve PlayStation DualShock 4 kumandalarına destek vererek oyuncuların Apple Arcade'den ve App Store'daki diğer harika oyunlardan yararlanmalarını daha da kolaylaştırıyor. tvOS 13 ile Apple TV 4K yeni ve etkileyici bir ana ekrana kavuşuyor. Birden fazla kullanıcı desteği ile müşteriler kendi TV programlarına, filmlerine, müziklerine ve önerilerine erişebiliyor. Apple Arcade ve genişletilmiş oyun kumandası desteğinin yanı sıra su altında çekilen yeni 4K HDR ekran koruyucular da sunulan yenilikler arasında yer alıyor.

İPAD USB BELLEĞE KAPISINI AÇIYOR
Sonunda olmaz denilen oldu. Sırf USB okuma ve kamera bağlama engelleri yüzünden iPad kullanmayanların fikri değişecek. iPadOS, iPad'e özel büyük ekrana ve iPad'in çok yönlü yapısına özel yeni işlevler ve kullanışlı özellikler geliyor. Birden fazla pencereyle çalışmak için yeni yollar sunan, yeniden tasarlanan ana ekranda bir bakışta daha fazla bilgi veren ve Apple Pencil'ı daha doğal kullanmayı sağlayan iPadOS, iOS 13'teki harika yeniliklerden de yararlanıyor. Böylece iPad, tüketiciler ve yaratıcı profesyoneller için mükemmel bir cihaz haline geliyor. Kamera bağlayarak fotoğraf ve videoları aktarmak, USB bellek üzerindeki dosyalara erişmek gözlerimi yaşartıyor diyebilirim.

PROFESYONELLERİN PERFORMANS AÇLIĞINA YANIT GELDİ
Fotoğraf ve videolardaki çözünürlük arttıkça, artırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu objeler canlı görüntülerle kullanıldıkça performans beklentisi artıyor. İşte profesyonel video, müzik ve animasyonla uğraşanlar için Apple şimdiye kadarki en güçlü Mac Pro'yu vitrine çıkarmaya karar verdi. Kış aylarında piyasaya çıkması beklenen Mac Pro'ya eşlik edecek profesyonel ekranı Apple Pro Display XDR'ı da tanıttı. Maksimum performans, genişletme ve yapılandırılabilirlik için tasarlanan yepyeni Mac Pro, 28 adede kadar iş istasyonu sınıfı Xeon çekirdeğe, devasa 1.5 TB kapasitesiyle yüksek performans gösteren bellek sistemine, sekiz adet PCI-e genişletme yuvasına ve dünyanın en güçlü grafik kartıyla birlikte sunulan bir grafik mimarisine sahip. Apple, çığır açan Apple Afterburner hızlandırıcı kartı da duyurdu. Bu kart, üç adet 8K ProRes RAW videonun aynı anda oynatılmasına olanak tanıyor. Pro Display XDR, süper geniş görüntüleme açısıyla devasa bir 32 inç Retina 6K ekrana sahip. Üstelik tüm bu teknolojiler çığır açan bir fiyat noktasında sunuluyor. Altı kanallı bir bellek mimarisi ve 12 adet fiziksel DIMM yuvasıyla yeni Mac Pro, devasa 1.5 TB belleğe olanak veriyor. Bu, bugüne kadar bir Mac'te bulunan en büyük bellek.

ELİNİZDE YENİ İPHONE OLSUN
En önemli yenilik olan, kullanıcıların uygulamalara güvenli ve kolayca giriş yapmasını sağlamak için geliştirilen yeni işletim sistemi güncellemesi iOS 13'ün, eylül ayında iPhone XI'in piyasaya sürülmesiyle ortaya çıkması bekleniyor. Apple, geliştiricilere benzersiz bir rastgele kimlik sağlayarak kullanıcıların gizliliğini koruyacak. Geliştiricilerin ad ve e-posta adresi istemeyi tercih ettikleri durumlarda bile, kullanıcılar kendi eposta adreslerini gizli tutmak ve bunun yerine benzersiz bir rastgele mail adresini paylaşma seçeneğine sahip olabilecek. Aynı zamanda Apple ile giriş yapma, kullanıcıların Face ID ve Touch ID ile kimliklerini doğrulamasını kolaylaştıracak ve ek bir güvenlik katmanı olarak yerleşik iki faktörlü kimlik doğrulama seçeneğini sunacak...

BEBEĞİN FOTOĞRAFLARI SIRALANACAK
Artık bebeğinizin fotoğraflarını aramak için çok emek harcamayacaksınız. Cihaz üzerinde yapay öğrenmeyi kullanan Fotoğraflar uygulaması, son bir gün, ay veya yılın önemli etkinliklerini göstermek için fotoğraf yığınını ve benzer fotoğrafları otomatik olarak gizleyerek, tüm arşivi en iyi görselleri ön çıkaracak şekilde düzenliyor. Fotoğraflar ve videolar akıllı şekilde organize ediliyor ve arşive hayat vermek için videolar otomatik olarak oynatılıyor. Böylece en sevilen anılara göz atmak, onları bulmak ve yeniden yaşamak kolaylaşıyor. Apple Harita uygulaması milyonlarca kişinin kullanıcı gizliliğini koruyarak dünyada gezinmesine ve dünyayı keşfetmesine yardımcı oluyor. Şimdi de Apple, temel haritayı yeniden oluşturmak için 4 milyon mil yol katettikten sonra, daha fazla yolu kapsayan, daha iyi yaya verileri, daha kesin adresler, daha ayrıntılı arazi örtüsü verileri sağlayan yeni bir harita deneyimi sunuyor. CarPlay uygulamasında da müzik, harita ve çok daha fazlasını tek bir görünümde sunan yeni Gösterge Paneli, üçüncü taraf navigasyon ve ses uygulamaları için yeni bir Takvim uygulaması ve Siri desteğiyle şimdiye kadarki en büyük güncelleme yapıldı.

DÜZENLİ TAKİP GEREKTİREN ÖLÇÜMLER UNUTULMUYOR
Düzenli takip edilmesi gereken durumlar için kullanılan yeni Cycle Tracking uygulaması kadınlara Apple Watch'un kullanım kolaylığından yararlanarak regl döngüleri ile ilgili önemli bilgileri kaydetme ve bir sonraki regl dönemi ve doğurganlık penceresini tahmin etme imkanı veriyor. Günlük kayıt fonksiyonu regl döngüsüyle ilgili, güncel regl dönemi, adet kanaması, semptomlar, yumurtlama tahmin kitinden elde edilen değerler ve doğurganlığı takip etmek için kullanılan diğer veriler gibi bilgilerin hızla girilmesini sağlıyor. Yeni Cycle Tracking özelliği iOS 13 yüklü iPhone'da da kullanılabiliyor. Apple Watch'un bileğinizdeki optimal konumu sayesinde, Noise uygulaması da kullanıcıların konserler ve spor etkinlikleri gibi ortamlarda işitmeyi olumsuz etkileyebilecek ses seviyelerini anlamalarına yardımcı oluyor. Ses seviyesi değiştikçe, uygulamanın desibel ölçüm değeri de gerçek zamanlı olarak değişiyor. Öte yandan kullanıcılar, Apple'daki Aktivite halkalarını tamamlama konusunda oldukça istekliler ve iPhone'daki Aktivite uygulamasının yeni Trends sekmesi şimdi kullanıcılara aktivitelerinin uzun dönemli bir görünümünü sağlayarak ilerleme kaydedip kaydetmediklerini anlamalarına yardımcı oluyor. Bu sekme; aktif kalori, egzersiz dakikaları, yürüme hızı gibi temel ölçümlerle artış veya azalma eğilimlerini anında görmelerini sağlıyor.

İNTERNETE AÇILAN YOLLARA DOPİNG GELDİ
Evde, ofiste nerede olursanız olun artık hızlı internet bağlantısı olmayan bir hayatı düşünemez hale geldik. Ev ve ofislerin değerini de hızlı internet bağlantısı olanakları belirlemeye başladı. 400 Gbps Ethernet teknolojisini kullanmaya başlayan Türk Telekom bu teknolojiyle, abonelerine dört kat daha hızlı veri akışı sağlayacak. İlk etapta sadece Ankara'da kullanılan 400 Gbps teknolojisi, test aşamaları sonrasında tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacak. Türk Telekom, IP şebekesinde gerekli yazılım ve donanım güncellemelerini yaparak, hâlihazırda 1, 10 ve 100'ün katları şeklinde verilen hızlardaki hizmetleri, 400 Gbps Ethernet Teknolojisini kullanarak daha hızlı servis vermeye başladı. 400 Gbps bant genişliği ile yaklaşık olarak aynı anda 16 bin adet UHD 4K video izlenebiliyor, 50 bin kitaplık bir kütüphanenin içeriği 1 saniyede indirilebiliyor. 100 Gbps bant genişliği ile aynı anda 4 bin adet video da seyrediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA