Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Fotoğraf ve videoları toplayın ayrılıyoruz

Yıllarca fotoğraf ve videoları yüklediğiniz sosyal medya hesaplarını veya fotoğraf servislerindeki kişisel dosyalarınızı alıp hesabı kapatmanız mümkün. Ancak çoğu kişi bunu nasıl yapacağını bilmiyor

Kullandığımız sosyal medya hesaplarına akıllı telefonların kameralarıyla her gün milyonlarca video ve fotoğraf yükleniyor. Haftalardır sizlere karantina döneminde canlı yayınlardan söz ediyoruz. Hal böyle olunca onlarca saatlerce süren yayınları, çekilen fotoğrafları, videoları depolamak sorun haline geliyor. Bu fotoğraflar, videolar ve yaptığımız paylaşımları bedava depolama hizmeti sunan servisler sahip olduğumuz verileri reklam ve sunduğu hizmetlerle paraya dönüştürüyor. Oysa, Facebook, Instagram, YouTube veya Twitter üzerinden yüklediğiniz video ve fotoğrafları geri almak isterseniz, çaresiz değilsiniz. Evet, bunun için farklı yazılımlar var. Bu yazılımları kullanarak sahip olduğunuz videoları ve fotoğrafları bilgisayarınıza veya tabletinize indirebiliyorsunuz. Yani bedava servis yok. Örneğin Dropbox veya Türk Telekom Bulut gibi servisleri kullanarak video, fotoğraf veya kişisel dosyalarınızı güvenle saklayabilirsiniz. Sonuçta bulut hizmetine her cihazdan erişime sahip olduğunuz her yerde ulaşabiliyorsunuz.

INSTAGRAM HİKAYELERİ VE IGTV VİDEOLARI

Şu sıralarda canlı yayından geçilmeyen Instagram da özel video ve fotoğraflar konusunda sınırsız bir alan sunuyor. Ancak özellikle pandemi döneminde Facebook'un veri merkezleri Instagram canlı yayınları yüzünden cayır cayır video yakıyor. Sonuçta size hizmeti bedava veren kuralı belirler. Siz bu kurallara bağlı kalmak istemiyorsanız, videolarınızı kendiniz yükleyebilirsiniz. Dijital Rehberler projesini yaparken Instagram üzerinden yapılan canlı yayınların bir bölümünü kurtaramadık. Ayrıca politika değişikliği yüzünden IGTV kaydı da yapamadık. Böyle durumlar için internet tarayıcıya yüklenen basit bir yazılımla hikayelere eklenen canlı yayın videolarını indirmek mümkün. Ancak unutmadan söyleyelim bu videolarda ses ve görüntüyü ayrı ayrı indirmek gerekiyor.

FACEBOOK'TAN GOOGLE FOTOĞRAFLARA

Artık Facebook fotoğraflarını ve videolarını Google Fotoğraflar'a aktarabilip aktaramayacağınızı merak etmenize gerek yok. Yani Facebook hesabınızda bulunan fotoğraf ve videoları Google Fotoğraflar'a kolayca aktarabilirsiniz. Google'ın bulut hizmetine medya gönderen bir araca erişimi olduğu açıklandı. Daha önce olduğu gibi, ayarlarda Facebook bilgilerinizi girmeniz ve siteye tüm fotoğraflarınızı veya tüm videolarınızı (aynı anda ikisini birden yapamıyorsunuz) Google'a aktarmasını söylemeniz yeterli oluyor.

Depolamak için hız ve kapasiteniz olsun

Depolama cihazlarında artık sabit disk teknolojileri yavaş, güvensiz ve yetersiz kalmaya başladı. Bu yüzden fotoğraf, video ve özel verileriniz için sabit disk yerine yüksek kapasiteli SSD kullanmak daha akıllıca. Bu konuda seçenekler artıyor ve fiyatları da daha erişilebilir olmaya başladı. HD770G, hızlı veri aktarımı için USB 3.2 ara birimini kullanan ve 2TB'a kadar çıkan farklı kapasite seçenekleri sunan bir taşınabilir disk. Farklı açılara sahip yüzeyiyle modern bir tasarıma sahip ürünün en dikkat çekici yanıysa üzerinde yer alan iki şerit şeklindeki RGB aydınlatması. Depolama cihazlarının aynı zamanda dayanıklı ve güvenli olması şart. Görünüşe olduğu kadar kullanışlı olmasına da önem veren HD770G, ABD ordusunun standardını karşılıyor. Bu da taşınabilir diskin 1.22 metreye kadar olan yüksekliklerden düşmeye karşı dayanıklı olduğu anlamına geliyor. Ayrıca IP68 sertifikası olan ürün suya ve toza karşı tam koruma sunuyor. Kullanıcıların verilerinin daima güvende olmasını sağlamak için AES 256-bit şifreleme desteğine sahip. Kullanıcıların SSD'nin yüksek transfer hızlarından olabildiğince yararlanabilmesi içi USB Type-C Gen 2 ara birimini kullanan ADATA SE800, harici SSD'lerin hızlarını yeni bir seviyeye çıkarıyor. Saniyede 1000MB'a kadar okuma ve yazma hızına ulaşabilen SE800, böylelikle piyasadaki en yakın rakibinden iki kata kadar daha fazla hız sunabiliyor

Kapasite gözünüzü korkutmasın



Kameralarda, 4K çözünürlükte videolar artınca domino etkisi gibi belleklerin kapasitesi de artmaya başladı. Artık depolama alanı kadar aktarım hızı da en büyük problem haline geldi. Harici depolama cihazlarında hızın 1000 Mbps rakamlarına ulaşması ise işimizi kolaylaştırıyor. Profesyonel ve günlük kullanım için tasarlanan Samsung T7 Touch; PC, tablet, akıllı telefon veya oyun konsolunda çok sayıda resmin, oyunun veya 4K/8K videonun güvenli bir şekilde saklanması için yeterli kapasiteye sahip. Ayrıca tüm bu içeriklerin rahatça taşınabilmesini sağlayacak güçte dayanıklılık da sunuyor. T7 Touch, önceki depolama çözümlerine göre önemli bir hız artış imkânı da sağlıyor. 1.050 Mbps okuma hızı ve 1.000 Mbps yazma hızı ile T7 Touch, selefi T5'ten yaklaşık iki kat, harici HDD'lerden ise 9,5 kat daha hızlı bir kullanıma imkân veriyor. AES 256 bit donanım şifrelemesine ek bir güvenlik katmanı olarak T7 Touch, Samsung SSD'lere ilk kez yerleşik bir parmak izi okuyucu donanımı getiriyor. Siyah veya gümüş renk seçeneklerine sahip T7 Touch, farklı kullanım alanları için 500 GB, 1 TB ve 2 TB boyutlarında sunuluyor.

EVDE HAVANIZ DA GÜZEL OLSUN

Evde kaldığımız günlerde takıntılı bir şekilde her şeyi kontrol ettik. Alışveriş poşetleri temizlendi, ayakkabılar dışarıda bırakıldı, elbiseler çıkarıldı, elimizin derisi hassaslığını kaybedecek kadar sabunlandı. Peki, evimizin havası nasıl? Yaşadığımız alanın havasını daha iyi bir hale getirmek elimizde Karantina döneminin bittiğini sanıp kendini sokağa atanları hala birtakım riskler bekliyor. Öte yandan evdeki konfor ve sağlık da hâlâ her şeyden önemli. Örneğin evin penceresini açık bıraktığınızda yola yakın oturuyorsanız bu, size hava kirliliği olarak dönebilir. Ayrıca evde yemek pişirirken veya mum yakarken ortaya çıkan gazların havayı ne kadar etkilediğini biliyor musunuz? Muhtemelen sizi serinleten havanın size bakteri ya da mikrop taşımasını istemezsiniz. Havanın akış yönü çok önemli. Mesela Dyson'ın uçak motorlarından ilham alarak geliştirdiği teknolojisinde hava akışı birincil önem taşıyor. Şirketin kurucusu James Dyson, İngiltere Malmesbury'de bulunan, benim de geçen yıl ziyaret ettiğim genel merkezinde bunu destekler nitelikte bir Lightening Jet'i yemekhanenin üstüne asmış. Kendisine ilham veren her şeyi topladığı kampüsü gezerken tüm çalışanların inovasyon merakını nasıl kamçıladığını görüyorsunuz.

TEMİZ HAVA İLE SERİNLEYİN

Sıcak bir günde doğal açık hava esintisinin canlandırıcı hissini kim sevmez? İşte kirli havayı temizlerken serinleten bir esinti sunmak da şimdilerde tutkulu ve güvenli bir iş halini aldı. Dyson'ın en son geliştirdiği teknolojilerden biri olan; hem temizleme, hem nemlendirme, hem de serinletme fonksiyonu bulunan Dyson Pure + Humidify, diğer hava temizleyici cihazlarında da bulunan Air Multiplier teknolojisi ile iç mekandaki kirli havayı temizleyerek arındırılmış ve nemlendirilmiş havayı tüm odaya dağıtıyor. Üründeki yeni Jet Eksen kontrol teknolojisi; havanın yönünün bağımsız olarak kontrol edilmesini sağlarken, ihtiyaca göre 'serinletme' veya 'rüzgar' modları arasından kolaylıkla seçim yapılmasına olanak sunuyor. Üründeki 'difüze' modu da kış aylarında havanın serinlemeden temizlenip nemlendirilmesine yardımcı oluyor.

BAKTERİLER ÇOĞALMASIN

Karantina döneminde herkes enfeksiyon, hijyen konusunda daha duyarlı hale geldi. Yani hava temizliğini takıntı haline getirdiyseniz, üstelik her yerden akıllı telefonla kontrol edebiliyorsanız, sizin için harika bir çözüm oluyor. Dyson mühendislerinin bakterilerin çoğalmasını önlemek için geliştirdiği buharlaştırıcı, biyostatik gümüş içeriyor. Bu sayede temizlenmiş hava, nemlendirilmiş havayı dışarı verebilmek için buharlaştırıcının içindeki hijyenik sudan geçiyor. Su gaz halini aldığında, bulunduğunuz ortamdaki ısıyı önemli miktarda emerek serin ve hijyenik nem akışı oluşturuyor.



14 Noktadan veri toplandı milyon

* Nisan 2015'te başlayan proje için 'Mevcut Jet Eksenli Çark' tasarımını sonuçlandırmadan önce, 24'ten fazla farklı akış vektörü fikri tasarlanarak test edildi.
* Yeni ürün inovasyonu ve araştırma çalışmaları 12 bin 600 saatten fazla sürdü.

* Yeni ürünü geliştirebilmek için yapılan çalışmalar 21 bin 600 saati aştı.
* Malmesbury'deki rüzgâr özelliklerini ölçmek için 200 saatten fazla zaman harcanarak 14 milyon noktadan veri toplandı.
* Ürünün son tasarım ve üretim aşamasına geçilmeden önce tüm fonksiyonlar 33 bin 600 saat sürdü.
* Bir Dyson mühendisinin karısının sezaryen işlemi sırasında, hastane yataklarında ve giyim malzemelerinde de bulunan biyostatik gümüş kullanımından esinlenildi.
* 20'nin üzerinde farklı buharlaştırma malzemesi, nemlendirme ve mikrobiyolojik performans açısından test edildi ve değerlendirildi.
* Bakteri yetiştirmek için iki yılda 24.960 plaka kullanıldığı ifade ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA