Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Kadınların e-spor’a ilgisi artıyor

E-spor sektörü, dünya ve Türkiye'de her geçen gün büyümeye devam ediyor. Oldukça geniş bir oyuncu kitlesine kısa sürede ulaşan e-spor turnuvalarında binlerce oyuncu bir araya gelirken; düzenlenen liglerde profesyonel e-spor oyuncuları adından söz ettirmeyi sürdürüyor. 2018'de ABD'de yapılan bir araştırma, oyuncuların yüzde 45'inin kadın olduğunu ortaya koyuyor. Araştırma verileri ABD'deki YouTube'da gaming izleyici kitlesinin ise yüzde 30'unun kadınlardan oluştuğunu gösteriyor. Kadınların e-spora olan ilgisi ise katlanarak büyümeye devam ediyor. incehesap.com verileri de araştırma sonuçlarını kanıtlar nitelikte. Veriler, 2020 yılının ilk dokuz ayında incehesap.com'u ziyaret eden kadın kullanıcıların sayısının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58 arttığını gösteriyor.

CANLI İZLENİYOR

Türkiye'deki 56 milyon internet kullanıcısının 34 milyonunun oyun oynadığını ortaya koyan araştırma verilerine göre, Türkiye'de e-spor izleyici kitlesi 2017'de 8.9 milyona ulaşırken 2019'da bu sayının 11.1 milyona çıktığı görülüyor. 2020'de ülkemizde 12.7 milyonu geçmesi beklenen e-spor izleyici kitlesi hızlı büyümesini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre ise ülkemizdeki internet kullanıcılarının yüzde 31'i video oyunlarının canlı yayınlarını izliyor.

600 MİLYON KİŞİ TAKİP EDİYOR

Dünya genelinde de 600 milyon kişilik dev bir kitleye sahip olan e-spor ve video oyun sektörü bu alandaki ticaret hacminin de artmasını sağladı. Türkiye'de gaming sektörü denince akıllara gelen ilk firmalardan birisi olan incehesap.com'un aktardığı verilere göre, klavye, mouse, kulaklık, monitör gibi gaming ekipmanlarının satışı bir önceki yıla kıyasla yüzde 157 oranında artış gösterdi. Oyun sektörünün içinde ayrı bir sektör yaratan e-spor kavramı, kuşkusuz son dönemin en önemli teknolojik gelişmelerinden birini ifade ediyor. Profesyonel oyuncuların ortaya çıkması ve oyuncuların e-spor'dan para kazanmaya başlamasıyla kendi ekonomisini yaratmaya başlayan e-spor, ülkemizde de Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Türkiye E-spor Federasyonu olarak tanınmış durumda.

Final maçını 15 bin kişi izledi



Gaming meraklıları ve profesyonellerine özel olarak sunduğu teknolojik ürünler, gaming alanının gelişmesi için düzenlediği aktiviteler ve bilişim sektöründe uzun yıllara dayanan deneyimiyle pazarın öncüsü konumundaki incehesap.com tarafından mayıs ayında düzenlenen PUBG DUO turnuvası da bu verileri doğrular nitelikte. Kısa sürede yüzlerce başvuru alan turnuvanın yalnızca final maçı 15 bin izleyici tarafından takip edildi. Beşiktaş E-sports'un ana sponsorluğunu üstlenerek e-sporculara destek verdiklerinin altını çizen incehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen,"Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de E-spor sektörü büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde, özellikle pandemiyi geride bıraktığımız günlerde, Türkiye'de e-spor turnuvalarının artacağını ve sektöre gösterilen ilginin katlanarak büyüyeceğini tahmin ediyoruz" diyor.

Oyunun geleceğinde hız var


Oyun tutkunlarının en büyük ihtiyacı bant genişliği ya da hızlı internet bağlantısı. Yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi konusunda çalışmalarına son hız devam eden Türk Telekom, Türkiye'de ilk kez, simetrik 10 Gbps indirme (download) ve yükleme (upload) hızları sağlayan yeni nesil XGSPON teknolojisini, açık kaynak kodlu erişim platformu üzerinde test etti. Yönetiminde ülkemizden sadece Türk Telekom'un yer aldığı uluslararası bir organizasyon olan Open Networking Foundation (ONF) ile yapılan çalışmalar sonucunda Ankara'da Türk Telekom İnovasyon Merkezi'nde oluşturulan açık kaynak kodlu platform üzerinde denenen XGS-PON teknolojisi ile 10 Gbps'ye varan hızlara ulaşıldı. Yüksek hızlı internetle, tüm cihazlardan 16K kalitesinde TV izleme deneyimi sağlanabilecek. Yeni nesil PON teknolojisi olan XGS-PON ile bir fiber kılından veri indirme ve yüklemede gigabitler seviyesinde hızlar sağlanırken, son kullanıcılar, 16K ve 360 derece video, akıllı ev uygulamaları, çevrimiçi oyun, arttırılmış sanal gerçeklik, e-eğitim ve e-sağlık gibi uygulamalardan daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde yararlanabilecek. Bu teknoloji ile 10 GB'lık bir film yaklaşık 8 saniyede, 75 GB'lık bir dosya ise 1 dakika gibi kısa bir sürede indirilebilecek

Renk işine mühendisler el attı

Mühendisler renk tanımlama işine el atarak telefonlarda elde edilen sonuçlarda belirleyici olmaya başladı. Mutlak Renk Yönetim Sistemi, görüntü sunmanın sınırlarını zorluyor. Gelecekteki trendlerin geniş renk gamı ve yüksek renk derinliğinde yattığına inanan OPPO'nun Ar-Ge mühendislik ekibi, temel sistemi ve donanımı iyileştirerek renk üretiminde düzgün bir iş çıkardı. 10 bit yüksek renk derinliğine ve geniş P3 renk gamına sahip HEIF formatındaki görüntüleri destekleyen sistem, görüntü alımından hesaplamaya, kodlamaya, depolamaya, kod çözmeye ve son olarak görüntüyü sunmaya kadar tüm adımları kapsayan uçtan uca bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bir yönetim sistemi olarak Mutlak Renk Yönetim Sistemi, görüntüleri yakalarken rengi kaydetmek için daha gelişmiş bir tanımlama algoritması ve donanım kullanıyor. OPPO'nun Ar-Ge mühendisleri, bozulmaları (distorsiyon) düzeltme, çok çerçeveli karlanma azaltma ve algısal süper yüksek çözünürlük gibi algoritmalar geliştirdi. Ayrıca OPPO, Dijital Örtüşme/ Digital Overlap (DOL) HDR moduna eşlik eden görüntü sensörlerini destekleyecek. DOL-HDR teknolojisinde, farklı pozlama koşullarını tek görüntüde sentezliyor. Bu sebeple parlak ışığa karşı fotoğraflar çekildiğinde bile canlı renkler yakalanmasını sağlıyor.

10 BİT RENK DERİNLİĞİ

10 bit renk derinliği 8 bit derinlikle karşılaştırıldığında, renk farklarının getirdiği yapay görüntüleri gideriyor, çekim ve düzenleme sonrasında görsel içeriğin kalitesini artırmak için renk gradyanını daha da geliştiriyor. Ayrıca, bir JPEG görüntünün yalnızca yaklaşık yüzde 50'si boyutunda olan yeni ve güçlü HEIF formatı, statik görüntüler, Exif, derinlik bilgileri ve dinamik videolar gibi çok çeşitli multimedya özelliği tam olarak destekleyerek kullanıcılara daha fazla yaratma özgürlüğü sağlıyor. Ultra yüksek renk derinliği ile uyumluluk sağlamak için HEIF formatını daha fazla geliştirmek de mümkün.

GÖRÜNTÜLEMENİN GELECEĞİ

OPPO INNO DAY 2020'de OPPO'nun Kurucusu ve CEO'su Tony Chen, "İnsanlık için Teknoloji, Dünya için İyilik" söylemine inandıklarını belirtiyor. OPPO, insanları çevrelerindeki güzelliği yakalamalarını güçlendirmeleri ve geleceğe dair hayal güçlerini serbest bırakmaları için teknolojiyi kullanıyor. Böylece herkesin hayattan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı oluyor. OPPO'nun Ar-Ge mühendislik ekibi, 2018'de akıllı telefon kullanıcılarının renk zayıflığıyla ilgili karşılaştığı zorlukların farkına vardı. Ekip, göz sağlığını göz önünde bulundurarak, daha iyi bir görsel deneyim için geniş bir kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere renk düzeltme konusunda sistematik araştırmalara devam etti. Kapsamlı bir renk çözümü sunan OPPO, renk zayıflığı üzerinde bir çalışma yürüterek, renk düzeltme çözümünü 2.0'a yükseltti. OPPO şimdi, en iyi renk düzeltme çözümünü bulmak hedefiyle Zhejiang Üniversitesi ile güçlerini birleştiriyor. Üniversitede görevli Renk ve Görüntü Bilimi Profesörü Dr. Luo Ming "Günümüzde, bireysel farklılıkları daha fazla değerlendiriyoruz. Kullanıcılar, akıllı telefonların paletinden renkler seçerek kendi benzersiz ve kişiselleştirilmiş ekranlarını oluşturabilecek" diyor.

Oyunfor, Epay'in onaylı satıcısı oldu

Android uygulama mağazasında kullanılabilen Google Play kodlarına artık yerel ödeme yöntemleriyle ulaşılabilecek. Türkiye'nin en büyük online oyun satış platformlarından oyunfor.com, Epay ile yaptığı işbirliği sonrasında Google Play kodlarının satışını yapmaya başladığını açıkladı. Yapılan iş birliği kapsamında, mobil mağazada kullanılabilen kodlar artık Oyunfor üzerinden satın alınabilecek. Android işletim sistemli cihazlarda uygulama, oyun ya da bunlarla ilgili içerikleri satın alırken kullanılan Google Play kodları, üzerindeki bakiye kadar tutarın sistemde kullanılmasına olanak sağlıyor. 25 TL, 50 TL ve 100 TL'lik tutarlarla hazır olarak satılan Google Play kodları, ayrıca, ihtiyaç doğrultusunda oyunfor. com üzerinden 25 TL ile 250 TL arasında herhangi bir bakiye tutarı olarak da satın alınabilecek. Böylece popüler oyunlarda ihtiyaç duyulan miktardaki bakiye doğrudan sisteme yüklenerek oyun keyfi kesintiye uğramayacak. Oyunfor'un Epay onaylı satıcısı olması, Türkiye'deki oyunseverlerin Google Play kodlarını çeşitli ödeme yöntemleriyle kolayca satın alabilmesini sağlıyor. Oyunseverler kredi kartının yanı sıra, banka kartları ve birçok farklı ödeme metodu ile de ödeme yapabilecekler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA