Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Türkiye'nin onur listesi

Dünya Saddam'ın rüşvet bombalarıyla çalkanırken, dün Paris'te BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın başkanlığında, 150 uzmanın katıldığı önemli bir toplantı yapıldı.

Konusu: İş hayatında şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele. Chirac'ın "Ekonomilerimizi ve halklarımızın güvenini sarsan skandallar artık bitmeli" dediği, Annan'ın "Gezegenimizin sorunlarını çözmenin yolu şeffaflıktan ve yolsuzlukla mücadeleden geçiyor" diye konuştuğu toplantı neden önemli?

Çünkü BM'nin girişimlerinden biri olan "Küresel Sözleşme" tarafından düzenlendi. Bu girişimi tanıtmakta yarar var. Herşey 31 Ocak 1999'da Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nda Annan'ın çağrısıyla başladı: "Gelin, BM, iş dünyası ve sivil toplum elele verelim, insan hakları, çalışma koşulları ve çevrenin korunmasıyla ilgili evrensel ilkeleri belirleyelim."

9 ilke, 9 taahhüt
Çağrı lafta kalmadı, 26 Temmuz 2000 tarihinde New York'taki BM genel merkezinde dünyanın önde gelen şirketlerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, "Küresel Sözleşme" adı verilen 9 ilke belirlendi. Bu ilkeler, daha doğrusu şirketlerin taahhütleri şöyle:

*İnsan hakları ihlallerinde suç ortağı olmayacağız.

*Örgütlenme özgürlüğünü ve toplu sözleşme hakkını tanıyacağız.

*Zorla çalıştırma ve angaryayı ortadan kaldıracağız.

*İşyerimizde asla çocuk çalıştırmayacağız.

*Her türlü ayırımcılığa karşı sıkı önlemler alacağız.

*Çevreyle ilgili sorunlara duyarlı olacağız.

*Çevrenin korunmasında daha büyük sorumluluklar üstleneceğiz.

*Çevreye saygılı teknolojiler geliştireceğiz. İşte bu "Küresel Sözleşme"
daha sonra dünyanın tüm şirketleri ve işyerlerinin imzasına açıldı. Bağlayıcı değildi ama imzasını koyan şirket ya da işveren, bu 9 ilkeye bağlı kalacağına söz vermiş oluyordu.

Bir kenara not edin
Bugüne kadar 70 ülkeden 1200 firma Küresel Sözleşme'ye üye oldu. "Peki ya Türk firmaları" diye düşündüğünüzü biliyoruz. Zaten bu kadar ayrıntılı anlatmamızın nedeni de bu.

Sözleşme'de Türkiye'den de 47 şirketin imzası var. Küresel sorunları paylaşan, evrensel hukuk kurallarına saygılı, çevreye duyarlı 47 yüz akımız. Tartışmalara yol açmamak için adlarını vermeyelim. Daha fazla bilgi edinmek isteyen TİSK ve TESEV'e başvurabilir. Katılmak isteyenlere de yol gösterelim:

*Şirket, mümkünse patron ya da yönetim kurulu başkanının imzasıyla BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a Küresel Sözleşme ve ilkelerini desteklediğini bildiren bir yazı gönderecek. Adres: United Nations, New York, 10017; faks: (212) 963-1207)

*İşyeri kültürü ve kurallarını 9 ilkeyle uyumlu hale getirecek.

*Etkinliklerinde Küresel Sözleşme ve ilkelerini tanıtmayı ihmal etmeyecek.

*Faaliyet raporlarında Küresel Sözleşme'ye destek çerçevesinde yaptıklarına yer verecek. Hepsi bu... Dileğimiz, listede Türk firmalarının sayının artması. Zira başta da belirttiğimiz gibi, Küresel Sözleşme şimdi bir misyon daha üstlendi: Yolsuzlukla mücadele, özel sektörden rüşveti yok etme seferberberliğine katılıyor. Çağımızın yükselen değeri "Temiz toplum ve şeffaflık" savaşında görev almanın onuru, herhalde parlak bir bilançoya sahip olmak kadar mutluluk verir...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA