Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Sandy’nin vurduğu Karma yeniden doğdu

Sandy Kasırgası’nda zarar gören 338 aracın tazminatını alamayan Fisker Karma 2013’te iflas etti. Çinli Wanxiang’ın satın aldığı Fisker Karma, yollara Karma Revero olarak döndü

Elektrikli lüks otomobil markası Fisker Karma, küllerinden doğdu. 2013'te iflas bayrağını çeken marka, Çinli otomotiv parçaları üreticisi Wanxiang Grubu tarafından satın alındıktan sonra 2017'de yollara geri döndü. Firmanın adı Karma Automotive, otomobilin adı ise Revero olarak yenilendi. Satış fiyatı 132 bin dolar olan Revero'nun ilk teslimatı geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. İlk 10 otomobilin teslimatı daha önce Fisker Karma satın almış eski müşterilere yapıldı. Hem elektrikli hem de konvansiyonel motora sahip hibrit araç 80 kilometre elektrikli sürüş imkanı sunuyor. Bataryanın enerjisi bittiğinde devreye 2.0 litrelik turbo motor giriyor. Jeneratör görevi gören bu motor sayesinde menzil 400 kilometre uzuyor. Böylece Revero'nun toplam menzili 480 kilometrenin üstüne çıkıyor. Toplamda 403 beygir gücündeki elektrikli motor Revero'nun maksimum 200 km hız yapmasını sağlıyor.

TAVANDA GÜNEŞ PANELİ VAR
Lüks spor otomobillerin de çevreci olabildiğini kanıtlayan Revero'nun önemli bir özelliği de tavanında güneş panelinin bulunması. Güneş paneli sayesinde Revero'nun aküsü şarj olabiliyor.

149 MİLYON DOLARA SATILDI
Karma Fisker'i 149 milyon dolara satın alan Wanxiang, ilk olarak üretimi Finlandiya'dan Amerika'ya taşıdı. Kaliforniya Moreno Valley'de inşa edilen yeni fabrikanın üretim kapasitesi 10 bin adet. Ancak, şimdilik yılda sadece bin adet üretim planlanıyor. Yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefleyen Çinli şirket, Karma Revero projesinden 2022'ye kadar kar etmeyi düşünmüyor.

338 OTOMOBİLİN ZARARI 30 MİLYON DOLAR
Danimarkalı tasarımcı Henrik Fisker tarafından kurulan Karma Fisker'in macerası sadece iki yıl sürdü. Aston Martin'in efsane tasarımcısı Fisker, ilk otomobillerini Temmuz 2011'de teslim etti. Mayıs 2012'de park halindeki Fisker Karma akü kaynaklı bir arıza nedeniyle yandı. Birkaç ay sonra bir başka otomobilin daha yanması üzerine firma yangın riski nedeniyle 2 bin 300 aracı geri çağırdı. Bu firma için ilk darbeydi. İkinci darbe ise Karma Fisker'in sonunu getirdi. 2012'de Amerika'yı vuran Sandy Kasırgası, Karma Fisker'i de vurdu. New Jersey limanında yetkili satıcılara gitmeyi bekleyen 338 otomobil, fırtınada zarar gördü. Sigorta şirketi 30 milyon doları bulan zararı karşılamayınca, Karma Fisker iflas etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA