Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Çin-ABD savaşı oto fuarına sıçradı

Çin ve ABD arasında şimdi de fuar rekabeti başladı. Şangay ve New York’ta düzenlenen otomobil fuarları aynı anda kapılarını açtı

Dünyada ABD ile Çin arasında yaşanan ticari, ekonomik, askeri ve politik alandaki rekabete bir yenisi daha eklendi. Çin ve ABD arasında şimdi de fuar rekabeti başladı. Birbirinden 12 bin kilometre uzaklıktaki Şangay ve New York'ta düzenlenen otomobil fuarları aynı anda kapılarını açtı.
Dünyanın en büyük iki otomotiv pazarından daha fazla pay almak isteyen markalar, her iki fuara da büyük ilgi gösteriyor. Yeni modellerini ve teknolojilerini sergiliyor. Bu yüzden Şangay ve New York fuarları, sadece Çinli ve Amerikalı tüketicilerin değil, dünyadaki bütün otomobil tutkunlarının ilgisini çekiyor. Şangay'daki fuarda Çinli markalar gövde gösterisi yaparken, New York'ta Avrupalı markalar dikkat çekiyor.
25 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek Şangay'da elektrikli otomobiller şov yaptı. Çinlilerin yanı sıra Aston Martin, Audi, BMW, Mercedes-Benz, Mini, Renault, Nissan gibi markalar da elektrikli otomobillerini ilk kez fuarda sergiledi.



RÜŞDÜNÜ İSPAT ETTİ
Şangay Fuarı, Çin'in otomotiv dünyasında rüşdünü ispat ettiğini ortaya koyuyor. Düne kadar Çinli otomotivciler, batılı markaların taklit modellerini üretip, fuarlarda sergilerlerdi. Ancak son yıllarda bu tablo değişti. Çinliler artık kendi otomotiv markalarıyla model geliştirip, üretiyorlar.

YANKİLERE KÜÇÜK MODEL
Bu yıl 119'uncu kez düzenlenen Uluslararası New York Otomobil Fuarı, 28 Nisan tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Geçtiğimiz yıllarda ağırlıklı olarak V8 motorlu araçların, büyük SUV ve pick-up'ların sergilendiği fuarda, bu yıl küçük ve orta sınıf sedanlar ile SUV araçlar tanıtılıyor. Şangay'daki kadar olmasa da elektrikli modeller bulunuyor.
Ancak, her iki fuarı katılan markaların sayısı, sergilenen yeni modeller ve teknolojik yenilikler açısından karşılaştırdığımızda Şangay öne çıkıyor. 1985'ten bu yana düzenlenen Şangay'ın New York'u açık ara solladığını söylemek yanlış olmaz.



VW JETTA MARKA HALİNE GELDİ
Dünyada satılan her 3 otodan 1'i Çin'de yola çıkıyor. Pazarda dünyanın geri kalanının tanımadığı birçok marka ve model bulunuyor. Şangay'da sergilenen Hozon U, JAC iEVS4, Leap C-More, Bordrin Iv6, BYD SA2, Seres SF5, Xpeng P7, NIO ET gibi… Bilinen marka ve modellerin ise isimleri Çin'de değişebiliyor. Buna en iyi örnek VW'nin Jetta modeli. Jetta Çin'de markalaştı.



"GEOMETRY"İ YOLDA ÖĞRETECEK
İsveçli Volvo'yu satın aldıktan sonra bir başarı hikâyesi yazan Çinli üretici Geely, fuarda yeni yüzde 100 elektrikli modeli Geometry'i sergiledi. İç pazarda satılacak Geometry, 0'dan 100 km hıza 8.8 saniye ulaşıyor. Otomobilin menzili 500 km.



TESLA MODEL S'İN RAKİBİ OLACAK
Çin'in yeni markalarından NIO, sedan modeli ET'yi tanıttı. Yüzde 100 elektrikli NIO ET, Tesla'ya rakip olarak gösteriliyor. NIO'nun SUV modelleri ES8 ve ES6 da fuarda sergileniyor.


FRANSA'DA DOĞDU ÇİNLİ OLDU
Bu yıl 100'üncü yılını kutlayan Fransız Citroen, Çin pazarını sevdi. Citroen, 2018'de Çin pazarında 113 bin adedin üzerinde satış gerçekleştirdi. Çin, markanın Fransa'dan sonra en büyük ikinci pazarı haline geldi. Marka fuarda 100 yıllık köklü geçmişini kutlarken, geleceğe yönelik vizyonunu da gözler önüne seriyor.



ELEKTRİKLİ JAGUAR ÖDÜL REKORU KIRDI
Jaguar I-PACE, "Avrupa'da Yılın Otomobili" (Car of The Year 2019) Ödülü'nün ardından, New York Otomobil Fuarı'da gerçekleştirilen "Dünyada Yılın Otomobili Ödülleri"nden üç ödülle ayrıldı. 2019 Dünyada Yılın Otomobili büyük ödülünün yanı sıra, Dünyada Yılın Tasarımı ve Dünyada Yılın En Çevreci Otomobili ödüllerini de kazanan Jaguar I-PACE, kırılması zor bir rekora imza attı.


KORELİ "NANE" YOLA ÇIKMAYACAK
Güney Koreli Hyundai'nin lüks markası Genesis, New York'ta "Mint" yani nane modelini sergiledi. Yüzde 100 elektrikli bir şehir otomobili olan Mint, 320 km menzile sahip. ABD, Güney Kore ve Almanya'daki Ar-Ge merkezlerinin ortak çalışmasıyla sadece fuar için tasarlanan konseptin satışa sunulması planlanmıyor.



EN LÜKS SUV'UNU NEW YORK'TA TANITTI
Mercedes-Benz ve Mercedes-AMG, 2019 New York Otomobil Fuarı'nda üçü SUV olmak üzere beş yeni modelini dünyaya tanıttı. GLS ve GLC Coupe dışında GLC SUV ile GLC Coupe'nin güncellenmiş performans versiyonlarını görücüye çıkaran Mercedes- Benz, CLA 35 4MATIC ve A 35 4MATIC Sedan modellerini de ilk defa sergiliyor

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA