Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞEBNEM BURSALI

Bakan Akar’dan Yunanistan’a: Cin şişeden çıktı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Cin şişeden çıktı, ‘gel’ deyince gelecek, ‘git’ deyince gidecek bir Türkiye’den bahsetmiyoruz. Bizi eskiyi özlemle suçlayanlar, tuttular Bizans’ı savunmaya başladılar

Başkan Erdoğan'ın "Aklınızı başınıza alın, şaka yapmıyorum" diyerek en yüksek sesle uyardığı Yunanistan'a bir cevap da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan geldi. Bakan Akar, adaları silahlandıran ve ABD Kongresi'nde Türkiye'yi haksız yere şikâyet eden Atina yönetimini uyardı: "Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin, değerlerin onların boyunu bosunu aşacağını bilmeleri lazım. Bu oldubittileri kabul etmedik, etmeyiz. Cin şişeden çıktı."
SABAH'ın sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamaları şöyle:

İKİ GECE AYNI YERDE YATAMIYORLAR
(PKK-YPG ile mücadele) Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Teröristlerin elebaşları iki gece aynı yerde yatamıyor. Bunu sözde elebaşları anladı, alttakilerin de anlamasını istiyoruz. Teröre bulaşmamış çocukların ailelerine kavuşmaları için geçen gün teröristlerin teslim olmalarına yönelik 300 bine yakın ilan attık.



1919'U HATIRLAYIN
(Yunanistan'la gerilim) 1919'u hatırlayın. Ne haddine Yunanistan'ın tek başına buraya gelmesi. Yunanistan 1922'de altı başbakan, bakan, genelkurmay başkanını astı, 'Niye bizim başımızı belaya soktunuz' diye. Kendi yöneticilerini. Biz de "Tarihe, coğrafyaya, şartlara bakın, boyunuzu aşan işlere girişmeyin, herkesin telkinlerine uymayın" diyoruz. Yunanistan'da bazı siyasiler şahsi ikballeri için sabah kalkıyor Türkiye, akşam yatıyor Türkiye.

ASIL YAYILMACI KENDİLERİ
Türk-Yunan halkı, gerçekçi baktığınızda birbirini tanıyan, kültürü benzeyen halklar. Diyoruz ki görüşelim, sorunlar üzerinde çalışalım, zenginlikleri beraber paylaşalım. Onlar diyor ki 'Hepsi benim'. Kimse bu devirde bunu kabul etmez. Ortak payda bulmak, bunu geliştirmek lazım. Tarafların bir yerde anlaşması lazım. 200 senede 3 kat büyüyen Yunanistan, Türkiye'ye 'yayılmacı' diyor. Yayılacak yeri kalmamış adamlar, bize yayılmacı diyorlar.
Cumhurbaşkanı'mız ile Sayın Miçotakis arasında gayret samimi, dostane görüşmeler oluyordu. Sonra Miçotakis, verdiği sözleri unutarak ABD Kongresi'nde Türkiye'yi şikâyet etti. Cin şişeden çıktı, Türkiye'deki kişilik, kimlik meselesi herkes tarafından anlaşılmalı. 'Gel' deyince gelecek, 'git' deyince gidecek bir Türkiye'den bahsetmiyoruz. Hakka hukuka, iyi komşuluk ilişkilerine, müttefiklik ruhuna uygun şekilde konuşalım, görüşelim. Bizi eskiyi özlemle suçlayanlar, tuttular Roma'yı, Bizans'ı savunmaya başladılar.
Belli ülkelerle iki tatbikat, üç anlaşma yapmakla Türkiye'yi sıkıştıramayacağını, Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin, değerlerin onların boyunu bosunu aşacağını bilmeleri lazım.
Yunanistan'da bazı siyasiler mantıktan, akıldan, izandan, uluslararası hukuktan uzak beyanlarda bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği Meis konusu var. Meis Adası, Kaş'a 1950 metre mesafede. 10 kilometrekare genişliğinde. Yunanistan anakarasına yaklaşık 600 km mesafede. Aklı başında kime sorarsanız sorun, 10 kilometrekarelik adaya 40 bin kilometrekarelik münhasır ekonomik bölge talebini uygun görmez. Kimse buna 'evet' demez, diyemez. Bütün dünyada hava sahası, karasularıyla aynı genişliktedir. Yunanistan, 'Karasuları 6 mil, hava sahası 10 mil' diyor. Böyle olmaz. Biz bunu tanımıyoruz. Biz onları masaya çağırıyoruz, 'Gelin konuşalım' diyoruz. Gelmiyorlar. Konuşacak bir şeyleri yok, çünkü biz haklıyız.
Bazı siyasilerin aşırı saldırgan eylem ve söylemleri var. Halklar arasında ise durum öyle değil. Askeri, siyasi, diplomatik açıdan baktığımız zaman ise Yunanistan kullanılıyor. Türkiye'ye karşı hesabı olan kim varsa başvuracakları kapı Yunanistan, benim anladığım bu. Bunun faturasını da Yunan halkı ödemek zorunda kalıyor.

HEDEFİMİZ TERÖRİSTLER
(Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyon) Biz görüşlerimizi ABD'li, Rus muhataplarımıza anlatıyoruz. Bizim 2019'da yaptığımız mutabakat muhtıralarına uyduğumuzu, sorumluluklarımızı yerine getirmek için elimizden gelen gayreti gösterdiğimizi, benzer şekilde onların da sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediğimizi belirtiyoruz. Barış Pınarı bölgesinde hâlâ her gece taciz oluyor. Kendileri 'Teröristlerden boşaltacağız' dediler. Ama yapmadılar. Her şey açık, net. Biz 'Durmak yok' diyoruz. En son teröristi etkisiz hale getirme konusunda kararlıyız, azimliyiz ve buna da muktediriz. Herkese 'Bu konudaki hesabınızı kitabınızı iyi yapın' diyoruz. Bu terör belasından ülkemizi kurtarmak, teröristleri etkisiz hale getirmek, terör yuvalarını yıkmakta kararlıyız.
En çok Tel Rıfat'tan, Münbiç'ten bize yönelik taciz, saldırı yapılıyor. Ayrıca daha önceki müzakereler sırasında Rusya tarafından Tel Rıfat'ın gerek onlar tarafından gerekse beraber teröristlerden temizlenebileceğine yönelik beyanlar oldu. Bunu hatırlatıyoruz. Bizim teröristler dışında başka bir problemimiz yok. Terörist neredeyse hedefimiz orası.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA