Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Hata düşmanı yapay zekâ

Türkiye’de yapay zekâ teknolojileri ile küresel çözümler geliştiren iki şirket Tazi ve Vispera, kredi kartı sahtekârlıklarını yakalıyor. İki şirket, insan gözünden daha hassas rafları gözleyerek hata oranını düşürüyor

İnsan gözünün, aklının ve yeteneklerinin yetişemediği işlerde yapay zekâdan kaçış imkânsız. Türkiye'de yapay zeka konusunda uzmanlaşan, hem üniversitelerin akademik çalışmalarını zenginleştiren hem de kurdukları girişimlerle ekonomik değerler yaratan önemli bilim insanlarına sahibiz. Gelecekhane tarafından düzenlenen Türkiye Yapay Zeka Zirvesi'nde oldukça başarılı çözümler üreten iki başarılı kadın ve akademisyen girişimci tarafından kurulan Vispera ve Tazi, gerçekleştirdikleri projeleri katılımcılara sundu. Nesnelerin internetinden üretime, bankacılık ve finans kurumlarından telekomünikasyon teknolojilerine kadar pek çok alanda yapay zekâ ve makine öğrenmesi konusundaki çözümler kullanılıyor.

YAPAY ZEKÂ GÖZÜ RAFLARDA
Boğaziçi Üniversitesi'nde akademisyen olarak yer alan Prof. Dr. Aytül Erçil tarafından kurulan Vispera yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenimi ve görüntü işleme teknolojileriyle insan gözünden daha hassas, daha hızlı ve etkili hataları bulma yeteneklerine sahipken, perakende sektörüne yönelik çözümler geliştiriyor. Görüntü işleme teknolojisi ile perakende zincirlerindeki rafları anlık olarak takip edebiliyor. İnsani hatalar ortadan kaldırılırken, markalar raflardaki konumlarını, ürün adedini ve rakiplerin konumunu anında görüntüleme şansına sahip oluyor. Böylece zaman kaybı olmadan rakibe veya stok durumuna göre mağazada erkenden önlem almak kolay hale geliyor. Bu gelişmeler sayesinde gelecekte robotlarla raflara ürün dağıtımı ve düzenlemeler yapılabilecek.

DOLANDIRICILARIN DÜŞMANI
İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapan Prof. Dr. Zehra Çataltepe ise uzun yıllar yurtdışında görev yaptıktan sonra tersine beyin göçüyle Türkiye'ye geri döndü. Zehra Çataltepe ve eşi Tanju Çataltepe'nin 2.5 yıl önce birlikte kurdukları Tazi, derin öğrenme ve makine öğrenmesi üzerine finanstan telekoma farklı alanlarda çözümler geliştiriyor. Yakın dönemde 1 milyon euro yatırım alan Tazi, kredi kartı kopyalamalarına karşı önlem geliştirilmesi için BKM tarafından geliştirilen çözüme destek oluyor.

BÜYÜK VERİ DEĞİL AKAN VERİ
Büyük veri değil, artık "akan veri" diye tanımlanan bir senaryoya göre çalışmak zorunda olduklarını belirten Zehra Çataltepe, "Anlık olarak değişen veriler üzerinde senaryolar oluşturmak zorundayız. Tazi. ai girişimiyle hedef odaklı makine öğrenmesi ile hızlı ve çevik çözümler sunabiliyoruz. Tüketici davranışlarını takip ederek olağandışı değişimlerin herhangi bir dolandırıcılığın habercisi olacağını tahmin edebiliyoruz. Telekom ve finans sektöründe önemli bir deneyime sahibiz" şeklinde konuştu.

GÖZLER RAKİPLERİN ÜSTÜNDE
Yapay zekânın kullanıldığı alanlardan biri de görüntü işleme teknolojisi. Özellikle perakende sektörüne yeni bir çözüm getiren Vispera da aldığı yatırımlarla kadrosunu güçlendiriyor. Hızlı tüketim markalarının raf payını görme isteğini anlık süreçlere dönüştürüyor. Vispera, mağazalardaki ürünlerin raf konumu, miktarı ve rakiplerin raf payı analizini anlık olarak takip eden görüntü işleme teknolojisi ile çözüyor. Kamera görüntüleriyle etiketlerdeki fiyat kontrolünün yapılmasını da sağlıyor. Üstelik bunu yaparken birbirine benzer paketlerdeki ürünlerden hangisinin satıldığının doğru saptanmasını sağlıyor. Uluslararası 3 patente sahip Vispera, uluslarası perakende devlerinin dikkatini çekecek yenilikçi raporlar üretebiliyor. Vispera son olarak Logo Ventures'ten 1.2 milyon dolar yatırım aldı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA