Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Sosyal ağlar iyilik de bulaştırıyor

Dünyada siber zorbalık ve sahte hesap konusunda başı dertte olan Facebook, Avrupa’dan 300 topluluk liderini Londra’da ağırladı. Türkiye’den kadın, eğitim, sağlık gibi topluluk liderleri de etkinlikte kolay ve güvenli paylaşım bilgileri aldı

Sahte hesaplar, gerçek dışı haberler ve paylaşımlar yüzünden 2017'de zorlu bir yıl geçiren Facebook, Avrupa'nın dört bir yanından 300 topluluk liderini ağırladığı buluşmada (Facebook Communities Summit) bulaşıcı sosyal iyiliğin yayılması için çaba harcıyor. Tüm Avrupa'dan sosyal girişimlerin ve toplulukların katıldığı etkinliğe Türkiye'den kadın, eğitim, seyahat ve sağlık konusunda çeşitli topluluklar da katılma şansı yakaladı. Geçtiğimiz hafta Londra'da düzenlenen etkinliğe Türkiye'den "Saçım saçın olsun", "Araştıran Anneler", "Mide Lobisi", "İhtiyaç Haritası", "Bisikletli Kadın İnisiyatifi", "Interrail Türkiye" ve "Kalpler Erisin" gibi Facebook topluluklarının yöneticileri yeni geliştirilen özellikleri tanıma ve diğer topluluklarla tanışma şansı yakaladı.

İNCELEME EKİPLERİ İKİ KAT ARTACAK
Facebook yetkilileri sahte hesap ve gerçek dışı bilgiye dayalı paylaşımlarla ilgili acil önlem almak için de harekete geçeceğini bu buluşmada açıkladı. Facebook yetkilileri dürüst ve güvenilir içerik için inceleme ekiplerini 10 binden 20 bine çıkardıklarını açıkladı. Siber zorbalık ve yalan haber konusunda acil müdahale için yapay zekâ çalışmalarına da hız veren Facebook, ABD dışındaki en büyük mühendislik merkezine Londra'da ev sahipliği yapıyor. Marka 2018 yılsonuna kadar çalışan sayısını ikiye katlamayı hedefliyor. Aslında bu çalışmalar dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağı Facebook'un güvenilir reklam platformu olarak devam etmesini ve regülasyonlar karşısında sürdürülebilir platform olmasını hedefliyor. Topluluk liderlerinin topluluklarını daha güvenli, düzenli ve etkileşim içinde tutması için yeni bazı özellikler açıklandı.

KANSER OLDUĞUNU AÇIKLADI
Facebook gruplarında 200 milyon kişi bulunuyor. Facebook, topluluklardaki kişilere 50 soru sorarak daha güvenli yönetilen gruplar için harekete geçiyor. 50 soru sorarak başlanan çalışmalar sonucu sorular 7 'ye indiriliyor. Ucu açık sorular sorulan topluluk liderlerinden alınan yanıtlara göre toplulukların daha kolay ve daha güvenli yönetilmesi için yeni özellikler kazandırılıyor. 1 yıl önce kanser olduğunu öğrendiğini belirten Facebook Başkan Yardımcısı Nicola Mendelsohn, "Keşke olmasaydı diye düşündüğüm bir hastalığa yakalandım. Ancak bana çok destek olduğunu düşündüğüm ve daha önce hiç tanımadığım insanların olduğu gruplara çok şey borçluyum. Bütün gruplara teşekkür etmek istiyorum. Dünyada pek çok insan bu gruplar sayesinde pek çok sorunun üstesinden geldiğini görmek bize güç veriyor" diye konuştu.

AVRUPA'YA TREN YOLCULUĞU
Özellikle üniversite öğrencilerinin hayatını değiştirecek ve Avrupa'yı keşfetmelerini sağlayacak tren yolculuğu Interrail Türkiye'yi, artık Facebook grubundan planlamak çok kolay. Interrail, gençlere gezecekleri yerler, uygun fiyatlı hosteller ve yeni arkadaşlar bulmasını sağlayacak. Türkiye, keşfetmekten hoşlanan gençler için önemli buluşma noktası. Bestami Köse ve Mustafa Yılmazcan tarafından yönetilen topluluk yeni keşifler yapmak isteyen gençlere değerli bir bilgi aktarıyor.

TOPLULUK LİDERLERİNE 1 MİLYON DOLAR ÖDÜL
Mülteci sorunundan sağlığa, eğitimden çevrimiçi ve çevrimdışı mecralarda topluluklar kuran insanları destekleyecek küresel girişim olan Facebook Topluluk Liderliği programını duyuran Facebook Gruplar ve Topluluk Sorumlusu Jennifer Dulski şunları söyledi: "Facebook programa, direkt olarak on milyonlarca dolar yatırım yapacak. İhtisas ve burs ayağı kapsamında dünyanın her tarafından topluluk liderlerine fon sağlanacak. En fazla beş topluluk lideri seçilerek her biri tasarılarını finanse etmeleri için 1 milyon dolara varan ödül kazanacak. En fazla 100 lider burs programımız için seçilecek ve belirli topluluk girişimleri için her biri 50 bin dolara varan hibe kazanacak."

ARAŞTIRMAYAN ANNE KALMASIN
Kadınların hayatını değiştiren annelik konusunda iki kız kardeş Burcu Özdemir ve Beliz Özdemir Söğütoğlu tarafından kurulan Araştıran Anneler Topluluğu deneyimlerin paylaşılmasını sağlıyor. 9 bin 500 kişinin üye olduğu topluluk kuralları sayesinde insanlar, topluluğu güvenilir paylaşım platformu olarak kullanıyor. Hamilelik, doğum, okul seçimi, anneler ve kurumsal hayata dönmek istemeyen annelerle ilgili konular sıkça tartışılıyor. Annelerin her dönemde bilgilenmesini sağlayan platformun hedefi babalara da ulaşmak.

'SAÇIM SAÇIN OLSUN' DİYENLER
Sağlık ve özellikle hastalıklar konusunda sosyal paylaşım ağları farkındalık sağlıyor. Özellikle kanser hastalarına dayanışma ve doğru bilgilenme şansı veren "Saçım saçın olsun" Facebook topluluğu önemli bir açığı kapatırken sosyal ağların doğru kullanımına güzel bir örnek oluyor. Sağlık çalışanı olan Gizem Tokça, topluluğun sosyal ağlarda sağlanan destekle büyümeye devam ettiğini vurguluyor.

SOKAK YEMEĞİ FESTİVALİ GEZİSİ
Yeme içme alışkanlıkları insanların davranışlarını etkiliyor. "Mide Lobisi" sosyal ağlardaki bu ilgiye Facebook üzerinden karşılık veriyor. Selanik Sokak Yemekleri Festivali gibi farklı etkinliklerde bir araya gelen grubun paylaşımları beğenilen yemek ve restoranların paylaşımlarını içeriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA