Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Binalardaki tüm engeller sesli adımlarla kayboluyor

Sesli Adımlar Projesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde görme engellilerle ilgili en önemli kuruluş olarak kabul edilen The National Federation of the Blind'dan (NFB - Ulusal Körler Federasyonu) tam not aldı.
Türk Telekom'un Boni Global işbirliği ile 2014'te hayata geçirdiği, görme engelli bireylerin binaların karmaşık yapılarında rahatça hareket etmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Uygulama, görme ve işitme engellilerin ücretsiz olarak alışveriş merkezi, havalimanı, kampüs, tatil köyü gibi büyük ve karmaşık alanlar içerisinde herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan gitmek istedikleri yeri cep telefonu ile bulmalarını veya o an nerede olduklarını anlamalarını sağlıyor.
Ayrıca, hastane, belediye, bakanlık, cami ve kütüphanelerde de kullanılan uygulamadan tüm GSM operatörleri faydalanabiliyor. Sesli Adımlar, Wi-Fi tabanlı bir konum teknolojisi çözümü kullanması özelliğiyle dikkat çekiyor.

HER ŞEY KONTROL ALTINDA
Sesli Adımlar gelecekte görme engellilerin hayatına daha fazla dahil olacak.
NFB, 50 bin üyesi bulunan, ABD'nin 50 eyaleti, ayrıca Washington ve Puerto Rico'da bağlı kuruluşları bulunan bir organizasyon. NFB'de gerçekleştirilen projenin yöneticisi görme engelli emekli profesör Paul Ponchillia, yapılan testlerle uygulamanın gelecek yıllarda görme engellilerin hayatına daha fazla dahil olacağını gösterdiğini belirtti.
Ponchillia, "Sesli Adımlar'ın kapalı alanlarda hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını görmek beni gerçekten umutlandırıyor.
Uygulamayı kullanarak bir binaya giriş yaptığımda, binanın tamamen kontrolüm altında olduğunu hissediyorum" dedi.

KULLANICI DOSTU
SESLI Adımlar, Apple'ın IOS 11 ile görme engelliler için tasarladığı ve 2017 sonunda yayınlanan bina içi ortamları doğru tanımlama ve konumlama özelliğini bünyesinde bulundurmasıyla ve kullanıcı dostu olmasıyla öne çıkıyor. Şu an dünya üzerinde birçok farklı şehirde hizmet veren Sesli Adımlar, NFB'de gerçekleştirdiği proje ile global pazarda ne kadar iddialı olduğunu bir kez daha gösterdi. Sesli Adımlar uygulaması geçtiğimiz yıl, Dünya Mobil Kongresi (MWC) kapsamında gerçekleştirilen GLOMO Ödülleri'nde "Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık için En İyi Mobil Kullanım" kategorisinde birincilik ödülü kazanmıştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA