Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Her derde çare uygulamalar

Cep telefonları iletişim dışında da her derde deva oluyor. Uygulama bağımlısı yapan akıllı telefonlar, çevirmenlikten arkadaş bulmaya, hasta bakıcılığından banka şubesine kadar ne isterseniz ona dönüşüyor

İsviçre çakısına benzeyen uygulamalar, sensörler ve yazılım teknolojisi sayesinde cep telefonlarına, yeni yetenekler kazandırıyor. Yeni uygulamalar ve güncelemelerle her gün daha da akıllı olan telefonların bağımlısı haline geliyoruz. Artık kameranın kendisi karekodları okumaya başladı. Cüzdanı evde unutsanız bile sorun yok. Ancak telefon evde unutulunca mutlaka dönülüyor. Apple iOS işletim sistemini kullanan iPhone ve iPad'ler için App Store, Google Android telefon ve tabletlerde ise Google Play uygulama mağazası var. Milyarlarca ücretsiz ya da ücretli uygulamanın olduğu pazara her yıl binlerce yeni geliştirici katılıyor. İşte bu ekosistemin ürettiği uygulamalar her ülkede yerel pazarlar oluşturuyor. Üstelik mobil işletim sistemleri daha önce uygulamalarla yapılan işleri artık kendileri yapmaya başladı.

HALK OYLAMASI YAPILIYOR
Google Play'de yılın uygulaması ve oyununu belirlemek için halk oylaması yapılıyor. Oyunlar uygulama mağazalarının en çok harcama yapılan bölümünü oluşturuyor. Oyunlar her yaştan kullanıcının ilgisini çekiyor. Alışveriş uygulamaları çok sık indirilenlerden biri. Bu nedenle de Yemeksepeti'nin pazardaki yalnızlığı bu yıl sona eriyor gibi... Hâlâ pazarın tek oyuncusu gibi dursa da yerli girişimci Scotty ve yurtdışından gelen Glovo, bu şirkete rakip olacağını gösterdi. Restoranlar da tek seçenekle kalmaktan kurtuluyor.

SINIRSIZ FOTOĞRAF
Google 'fotoğraflar' uygulaması bu yıl hızlı şekilde büyüyor. Çünkü sınırsız fotoğraf ve video depolama alanı karşılığı neredeyse sınırsız veri kaynağının üstüne oturuyor. Sonuçta sınırsız alanın karşılığı fotoğraflardan toplanan konum, zaman, arkadaşlar gibi pek çok veriye ulaşmayı mümkün kılıyor. Daha önce yüzlerini tanıdığınız arkadaşlarınıza o gün çektiğiniz fotoğrafları paylaşmayı öneriyor. Yani 'Google Fotoğraflar' uygulaması bağımlılığı artıyor. Tıpkı e-posta uygulaması gmail başlarken herkesin MB hesabı yaptığı ortamda 2GB gibi dikkat çekici depolama alanıyla karşımıza çıktı. Eğer 2 telefon kullanıp fotoğrafları senkronize etmekte zorlanıyorsanız, Google Fotoğraflar uygulaması iOS ve Android platformunda kullanılarak tek uygulamada arşivi birleştiriyor.

Katlanabilir ekranlı akıllı telefon videolarına bir yenisi daha eklendi!

PAYLAŞIM USTASIYIM
Bu yılın en önemli akımı video ve fotoğraflardan oluşan hikâyeler diyebiliriz. Instagram, Facebook derken pek çok uygulama fotoğraf ve videolardan hikâyeler çıkarmaya başladı. Hatta sıkça çektiğiniz fotoğraflar, her söze harika bir şarkıyla değil, hareketli görüntülerle yanıt vermenin adı GIF veya JIF çıkartmalar bulunuyor. Şimdi verilecek her yanıt için GIF videosu albümünü uygulama içinde arama yaparak çözüm bulmanıza destek oluyor

YEMEK SİPARİŞİ ANINDA GELİYOR
İstanbul'da kısa sürede 300 binden fazla siparişi kullanıcılarıyla buluşturan ScottyYemek, günün her saatinde yemeğinizi, tatlınızı, kahvenizi ayağınıza getiriyor. İnsanları trafik derdinden kurtarmak için işe başlayan Scotty, taksici lobisinden çok çekti. Ancak yemek siparişleriyle yeniden doğdu diyebiliriz. Diğer sipariş uygulamalarından farklı olarak, uygulama içerisindeki haritadan anlık olarak takip edebilme özelliği sayesinde 'siparişim nerede kaldı' sorusunu, ortadan kaldıran ScottyYemek, bu sayede kullanıcıya siparişini ne zaman teslim alacağını görme fırsatını veriyor. Siparişinizi işyeri ya da evinize değil istediğiniz her yere ücretsiz getirebilen ScottyYemek, paket servis olan restoranlara ek olarak paket servisi olmayan restoranlardan da yemek alma imkanı sunuyor.

KAN ŞEKERİNİZ YÜKSELMESİN
Geçtiğımiz hafta diyabet hastalığının farkındalığı açısından önemliydi. Beslenme konusunda yapılan hatalardan dolayı her yıl diyabet hastalarının sayısı artmaya devam ediyor. Türkçe desteği de bulunan mySugr, iPhone için ücretsiz bir diyabet takipçisi. "Şu andan itibaren sağlığının kontrolü elinde! Manuel günlüklere 'Hoşçakal!' diyebilirsin. mySugr, hipo ve hiperlerden kaçınmak için kan şekerini kontrol etmene, insülin düzeyini izlemene yardımcı olur" diyen uygulamanın açıklaması ise şu şekilde: Veriler diyabet kontrolünde anahtar rol oynar ve mySugr verilerinin yorumlanmasını kolaylaştırır. Gıda, ilaçlar, kan şekeri, insülin, karbonhidratlar gibi günlük verilerini bir arada tutuyor. mySugr tüm verilerini tek seferde görebilecek 24 saatlik bir takipçi olarak kullanılabiliyor. Ortalama kan şekeri değeri, sapma, insülin miktarı, aktivite düzeyi gibi detayları içeren grafiklerle tıbbi durumunu gözlemleyebiliyorsunuz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA