Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

1 cent boyutunda işlemciden trilyon $’lık ekonomi

5G uyumlu telefonların 2019 yol haritası Qualcomm Snapdragon etkinliğinde açıklandı. Yeni Snapdragon 855 platformu fotoğrafçılıktan güvenliğe, sağlıktan eğlenceye trilyon dolarlık ekosistem yaratıyor

1 cent'ten bile küçük boyutlarta piyasaya çıkacak olan 5G uyumlu Snapdragon 855 işlemcisi yeni girişimlerin doğması ve yaşaması için trilyon dolarlık eşsiz bir ekosistem oluşturuyor. Yapay zekânın daha etkin olarak kullanıldığı yeni işlemci platformunun, mobil cihaz ve operatörlerdeki kullanımı için yol haritası Qualcomm Snapdragon etkinliğinde açıklandı. Buna göre şirket 2019'un ilk yarısında ABD, Çin, Avrupa, Japonya, Güney Kore ve Avustralya'da 20'nin üstünde operatörde 5G şebekesini ticari olarak kullanıma sunulacak. Yine yılın ilk yarısında 5G uyumlu ve daha çok yapay zekâ teknolojisi kullanan akıllı telefonlar piyasaya sunulacak. 5G şebekesi ve yapay zekâ teknolojisi kullanan girişimler, Snapdragon 855 platformuna büyük bir ekonomi yaratacak çözümler geliştiriyor. Yeni işlemciler 5G'yi girişim ekosistemiyle birlikte kurumsal ve bireysel kullanıcılara ulaştıracak.

TÜRKİYE TEST AŞAMASINDA
Türkiye'yi 5G alanında dönüştürecek yol haritası, geleceğin girişimlerinin atacağı yeni adımlar sayesinde gerçekleşeceği düşünülüyor. Yapay zekâ, bulut teknolojisi ve endüstri 4.0 konusunda küresel yetenekleri yurtdışına kaptırmadan kaynak yaratacak bu adımlar, 5G şebekesi ve regülasyon kararlarını da bekliyor. Operatörler uzun süredir bu alanda farklı testler yapıyor. Türk Telekom iştiraklerinden Argela'nın da içinde yer aldığı ve liderliğini Aselsan'ın yaptığı yerli baz istasyonu canlı şebekede kullanılıyor. Argela uluslararası pek çok dev şirketle 5G'nin altyapısı konusunda çalışmalar yürütüyor. Yine diğer operatörler de 5G testlerini uzun süredir yürütüyor ve canlı saha test çalışmalarını yapıyor. 5G konusunda yerli teknolojilerin kullanımı ise yerli girişimlerin sayısıyla doğru orantılı olarak değişiyor.

GÜÇLÜ VE GÜVENLİ 5G HIZI
Snapdragon Teknoloji Zirvesi'nde açıklanan Qualcomm Snapdragon 855 Mobil Platformu, multi-gigabit 5G uyumlu, yapay zekâ ve artırılmış sanal gerçekliği destekleyen dünyanın ilk ticari mobil platformu oldu. 7 nanometre işlemci teknolojisine dayanan ve yeni çip mimarilerini kullanan Snapdragon 855, kullanıcılara uzun süreli pil ömrü ve görüntüleme, ses, oyun oynama ve XR gibi alanlarda üstün deneyimler sunuyor. 5G şebekesiyle birlikte düşük gecikme hızı pek çok uygulama kullanılabilir hale gelecek. Bulut üzerinden yüksek grafik güç gerektiren oyunlar oynanabilecek. Yine video ve fotoğraflarda yapay zekâ teknolojisi kullanılan uygulamalarla daha hızlı değişiklikler yapılabilecek. Güvenliğin de daha önemli hale geleceği yeni platformda mobil ticarette büyük degişmeler gerçekleşecek.

İSTENILEN NOKTAYA PROFESYONEL ODAK
AKILLI telefonlarda çoklu kamera kullanımı her geçen gün artıyor. Etkinlikte sergilenen ürünlerden biri, fotoğraf çekerken profesyonel efekt kullanmanızı sağlıyor. Yani önde ya da arkada herhangi bir objeyi rahatlıkla flu hale getirip kullanabiliyorsunuz. Alan derinliği kullanımı sayesinde profesyonel fotoğrafçı efekti veriliyor.

GECE KAMERANIN GÖZLERINI AÇACAK
ÖZELLIKLE gece fotoğraf çekerken Arcsoft tarafından geliştirilen Super Night uygulaması fotoğrafın düzeltilmesini sağlarken, daha güçlü kontras oluşturarak hatayı ortadan kaldırıyor. Gece fotoğraflarındaki değişim insanlarda heyecan yaratırken, iki ayrı fotoğraf yüzeyinde değişim ise dikkat çekiyor.

TARAYICI UYGULAMASINA GEREK KALMAYACAK
HERHANGI kitapta okuduğunuz bir detayı sunumda kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken kamerayı açıp çekime başlamak olacak. Gördüğünüz yazıları sanki tarayıcıyla okunmuş gibi telefona yükleyebilirsiniz. Yüklenen yazıları istediğiniz yere yapıştırmanız ise mümkün olabiliyor. Yani ekstra uygulamalara gerek kalmadan istediğiniz yerde kullanabiliyorsunuz.

EVDE GÖR INTERNETTEN AL
5G uyumlu telefonların sayısı arttıkça artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları daha rahat kullanılıyor. Snapdragon 855 platfomunun kullanılmasıyla artırılmış gerçeklik desteği olan e-ticaret sitelerinin sayısı artacak. Snapdragon 855 platformu üzerinden beğendiğiniz bir koltuğu evde artırılmış gerçeklik uygulaması üzerinde boyut ve renkleriyle deneyip kullanmak mümkün olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA