Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Üreten girişimler destek bekliyor

Melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonları, kısa vadede yatırdığından fazlasını almayı sağlayacak e-ticaret girişimlerine odaklanıyor. Oysa Türkiye’nin üretim ve verimliliğe yoğunlaşan girişimlere ihtiyacı var

Türkiye ve dünyada daha çok tüketime yönelik girişimler büyük ilgi görüyor. Türkiye'nin en çok yatırım alan yemeksepeti, trendyol, gittigidiyor, hepsiburada, sahibinden.com gibi girişimler, tüketime yönelik endüstriyi destekliyor.
Fakat, nitelikli büyümeyle katma değeri artırmak için verimliliği ve üretimi destekleyen girişimlerin yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük veri ve tüm bu teknolojileri kullanarak Endüstri 4.0 uygulamalarını yaygınlaştıracak uzman insan kaynağına ihtiyaç var.

ÖLÇ VE VERİMLİ OL
Türkiye sahip olduğu kaynakları nasıl kullandığını ölçerek ve daha verimli olmasını sağlayarak ilk adımı atabilir. Nesnelerin interneti, büyük veri, yapay zekâ gibi teknolojileri kullanarak yaptığımız işteki verimliliği ölçebiliriz.
Üretimi destekleyen Endüstri 4.0 uygulamalarını ortaya çıkarmanın yolu temel ölçme ve verimlilik çözümlerine yatırımdan geçiyor. Üretimde girdi maliyetlerini azaltıp tasarrufu artırmak ve fireyi azaltmak temel odak noktalarından birini oluşturuyor. Hızlandırma programlarında bu tür girişimlerin artmasına odaklanmak sanırım çözümü kolaylaştırıyor.

İNSAN KAYNAĞI DÖNÜŞÜMÜ
Üretim sistemlerinde temel sorunlardan biri de değişen tüketici ihtiyaçlarına göre üretimde farklı yetkinliklere ulaşmak. Teknolojinin kullanılmaya başlamasıyla insan kaynağı eğitimine odaklanırken girişimlerden destek almak çözüm üretmeyi kolaylaştırabilir.
Üretimde kalite, ölçme ve verimlilik için hata analizini yaparken yapay zekâ kullanan çözümler geliştirmenin yolu üretimde girişimcilerin geliştirdiği çözümleri kullanmaktan geçiyor. Bunun bir diğer yolu da, insan kaynağı planlamasında yeni nesil yeteneklere yatırımı dikkate almak.
Robotları kullanmanın getireceği kalite ve verimlilik artışına karşın insan kaynağından daha doğru faydalanmanın yollarını keşfetmek için eğitimde doğru adımlar atmak şart. Almanya bu konuda büyük araştırmalara ve girişim desteklerine devam ediyor.

e-ticaret ve fintech en büyük payı aldı
startups.watch 2018 verilerine göre Türkiye'de yatırımlar ağırlıklı olarak pazarlama ve satış odaklı girişimlere yapılıyor. 2018'de 10 fintech girişimi 11.7 milyon dolar yatırım alırken, 10 yazılım servisi girişimine de 10.9 milyon dolar yatırım yapıldı. 2 pazarlama teknolojisi girişimi ise toplamda 8.5 milyon dolar yatırım aldı.

Fikir aşamasında devlet desteği çok
Girişimciler, fikir aşamasında meleklerden ve yatırımcılardan 400 bin dolar toplayabilmişken, devlet kurumlarından toplamda 12.2 milyon dolar destek aldılar. Bu da devleti en büyük melek yapmış oldu. Girişim hızlandırma programının etkileri ise sınırlı oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA