Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Yazılımla değiştirebilirsin!

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler yazılım güncellemeleriyle yetenek ve performansını artırabiliyor. iPadOS işletim sistemiyle iPad, USB bellek okumaya başlarken, akıllı telefon kameraları çift görüntü kaydı ve süper odaklama işlemlerini rahatlıkla yapabiliyor

Akıllı telefon, tablet, kameraların yeteneklerini aylar, belki de yıllar sonra yazılım güncellemeleriyle değiştirmek mümkün oluyor. Cihazlar, güncellemelerle güvenlik açıklarına karşı daha güvenli, daha az pil tüketir hale gelebiliyor. Güncelleme desteği ne kadar uzarsa, kullandığınız cihazın kullanım ömrü artıyor. Bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda yazılım güncellemesi her zaman hatalardan kurtulmak anlamına gelmiyor. Aslında beta sürümüyle yeni işletim sistemleri milyonlarca bilgisayar, tablet veya telefondan aldığınız verimi artırmanızı sağlayabiliyor. Örneğin, telefonlarda ön ve arka kameraların fotoğraf ve video çekim kaliteleri artırılırken, daha önce sahip olduğu yeteneklere yenisi eklenebiliyor. Güncel Google Android 10 telefonlarda, Apple iPhone iOS 13 güncellemesinde cihazların sahip olduğu yetenekler artıyor.

GÜVENLİ VE GÜNCEL
Her cihazın belli güncelleme süreleri var. 5 veya 6 yıl öncesindeki cihazlarda güncelleme sorunları olabiliyor. iPhone'larda iOS işletim sistemi güncellemeleri genelde sorunsuz şekilde gerçekleşirken, Google Android işletim sisteminde güncelleme için cihaz üreticileri ve Google'ın özel anlaşmasını bekliyorsunuz. Üstelik her cihazda güncelleme konusunda destek alamıyor.
Güncelleme desteği sayesinde cihazdaki güvenlik açıkları, cihazın kilitlenmesine sebep olan hatalar, pil ömrünün hızlı tükenmesi gibi pek çok sorun ortadan kaldırılabiliyor. Cihaz ve işletim sistemi dışında kullandığımız uygulamalar da güncellenebiliyor.

PERFORMANS ARTIŞI
Akıllı telefonlarda performans artışının en önemli sebeplerinden biri de yazılım güncellemesi. Oyun oynarken performans desteği dışında ısınma problemleri de ortadan kalkabilir. Sonuçta her kullanıcıya göre değişen bir performans beklentisi oluşuyor. Eskiden yarım gün bile dayanmayan pil ömrü artık 1 günü rahat tamamlar hale geldi.

PROFESYONELLER DAHA ÇOK İPAD KULLANACAK
Apple iPadOS işletim sistemiyle iPad deneyimi bilgisayara daha çok yaklaşıyor. iPad OS işletim sistemiyle USB bellekler ve kameralar doğrudan iPad'e bağlanabiliyor. Böylece video çekim yapanlar YouTube benzeri platformlara çektikleri profesyonel videoları daha hızlı yükleyebiliyor.
Koyu mod, tüm sistem genelinde harika görünen ve loş ışıklı ortamlarda gözleri yormayan, etkileyici bir koyu renk düzeni sunuyor. Özel yazı tipleri, kurulduğunda sistemin tamamında kullanılabiliyor. Bu sayede iPad'de harika belgeler oluşturabiliyorsunuz. Alandan tasarruf yapan, QuickPath destekli yeni hareketli klavye, tek elle yazı yazmayı kolaylaştırıyor ve uygulamalara daha fazla alan kalmasını sağlıyor.

GÜNCELLEME DERT DEĞİL
App Store'da uygulamaların indirme boyutlarını yüzde 50'ye kadar azaltan, uygulama güncellemelerini yüzde 60'a kadar küçülten ve böylece uygulamaların iki kat daha hızlı açılmasını sağlayan yeni bir sıkıştırma yöntemi ve Face ID ile daha hızlı kilit açma gibi performans gelişimleri tüm sistemin daha hızlı tepki vermesini sağlıyor.

YOUTUBE VİDEOLARINA ÇİFT KAMERA DESTEĞİ
Android güncellemesiyle telefonlar yeni yetenekler kazanıyor. Ancak Çinli Huawei yasak kararlarıyla boğuşurken kendi tasarladığı güncelleme ile telefon yeteneklerini artırabiliyor. Huawei P30 ve P30 Pro telefonlarda EMUI 9.1 ve B153 sürümünün dağıtılmasıyla birlikte çift görüşlü video modunu kullanmak mümkün olacak. Çift görüş video modu sayesinde kullanıcılar aynı anda telefonun birincil kamerasını ve tele foto lensini kullanarak bölünmüş videolar oluşturabiliyor ve ekranda iki bakış açısını birlikte görebiliyor. Güncellemeden sonra hem Huawei P30 hem de P30 Pro cihazlarında bulunan çift görüşlü video modu ile YouTube profesyonelleri yaratıcı video çekimleri yapabilecek. Aynı anda çift perspektif sunabilen Huawei P30 ve P30 Pro, tamamen yeni olan bu özellikle birlikte kullanıcılarına büyük ölçekli olayları veya bir sahneyi tam ve eşsiz bir şekilde yakalama imkânı sağlıyor. Bu özelliği kullanabilmek için kamera arayüzünden diğer kısmına girip "Çift Görünüm" seçeneğine dokunmanız yeterli olacak. Ayrıca, bu özellik sayesinde hem yatay hem de dikey videolar çekilebiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA