Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Trump böyle devam edemez

Avrupa ülkelerindeki seçimlere katılım oranının çok düşük olduğunu biliyoruz. Amerika'da da seçimlere toplam seçmenin neredeyse yarısı katılım gösteriyor.

Batılı ülkeler halkın sandığa yönelimini teşvik etmek için sürekli çareler düşünüyor ancak bu konuda çok da başarılı değiller. Türkiye seçmenin sandığa gitmesi noktasında, Batılı ülkelerin hemen hemen hepsinden daha yüksek orana sahip.

Yani milletimiz Batı'dan çok daha yüksek bir katılımcı demokrasi örneği sergiliyor. Mesela 1 Kasım seçimlerinde Türkiye'de seçimlere katılım oranı yüzde 87 idi.

***

Amerikalılar apolitik bir toplum. ABD'nin çok kültürlü toplum olması ve göçmenlerden oluşması ayrı bir sosyolojik değerlendirme yapılmasını gerektiriyor. Özellikle hizmet sektöründe neredeyse tamamen göçmenler çalışıyor. ABD'lilerin sandık başına gitmemesinin en önemli nedenlerinden biri sistemin oturmuş olması.

Bugüne kadar büyük bir sistemik kriz yaşamayan ve savaş bölgelerinden uzakta olan ABD için en büyük travma 2001 yılındaki 11 Eylül saldırısı. Bunun dışında bir travma yaşamayan ve sistemi oturmuş olan Amerika'da işler Trump'ın seçilmesiyle değişiyor.

Özellikle üst sınıfı teşkil eden Beyaz Amerikalılar (elitler) Trump'ın Başkanlığa gelmesiyle birlikte politize olmaya başladı.

***

Donald Trump, ABD'de hayatı boyunca siyasetle uğraşmamış bir iş adamı olarak ilk kez ABD Başkanı seçilen bir isim. Ve Trump, işte bu "saat gibi kurulu" olduğu söylenen sisteme çomak sokmaya çalışıyor.

Obama'nın sağlık sisteminde yaptığı ve adına "Obamacare" denilen uygulamayı kaldırmak başta olmak üzere Trump, seçim kampanyasında vaat ettiği şeyleri yapmaya başladı.

Trump'ın, 7 ülkeden ABD'ye gelen insanları (İçlerinde Green Card'lılar da var) ülkeye sokmama kararı, ABD başta olmak üzere tüm dünyada büyük tepki çekiyor.

Eski Başkan Obama da "Cesur insanlar" diyerek sokaklarda gösteri yapanları alkışlıyor. Burada bir iki yüzlülük var.

Obama'nın Ortadoğu'da daha önce müdahale ettikleri, asker gönderdikleri, bombaladıkları ülkelerle ilgili "Ne halleri varsa görsünler" politikası yüz binlerce insanın canına mal oldu. Hele Suriye'de PKK'ya bel bağlayarak 500 bin insanın katledilmesini seyretmesi tam bir fiyasko oldu.

Ortadoğu'da milyonlarca Müslüman öldürüldü ve şimdi aynı Obama ve liberaller, aniden "Müslüman" sevdalısı(!) oldu.

***

Avrupa'daki sol liberallerin durumu da aynı. AB ülkeleri, savaştan kaçan mazlumlar ülkelerine gelmesin diye sınırlarına jiletli tel örgüler çekti. Kucağında yavrusuyla yürüyen mültecilere çelme taktılar. Akdeniz'de şişme botlarla Avrupa limanlarına çıkmaya çalışan sığınmacıların botlarını sivri uçlu demirlerle deldiler. Şimdi "Trump Müslümanları ABD'ye almıyor" diye ayağa kalkıyorlar(!)

Binlerce Müslüman mülteciyi denizlerde çığlıklar içinde boğulurken izlediler şimdi de Müslümanları kendi çıkarlarına kalkan yapıyorlar.

***

Amerikalı Müslümanlar şu anda siyasi olarak hiç olmadıkları kadar güçlü bir durumda. Trump politikalarına karşı bunu siyasi bir kazanıma dönüştürebilirler. Örneğin, Trump karşıtlığı İslamofobiayı giderek azaltacak bir etki yapabilir.

Dünyada dengeler değişiyor şu anda. Hep söylüyorum, Türkiye'nin çıkarı her şeyden önemli. Türkiye güçlü olursa dünyadaki tüm Müslümanlar ve mazlumlar da güçlü olur.

***

Geçmişinde hiçbir siyasi birikim olmayan Trump, tüm Müslümanları "terör" parantezine koyarak, ABD toplumundaki sığ ve apolitik kesimlerin ortalamasına oynuyor ancak uzun vadede bu tutumu sürdürmesi mümkün görünmüyor.

Kampanyasını, Müslüman yabancı karşıtlığı üzerine oturtan siyasetin acemisi Trump'ın, Amerikan iç dinamiklerinin etkisiyle yavaş yavaş törpüleneceğine ve geri adım atmaya başlayacağına inanıyorum. Hep beraber bekleyip göreceğiz….

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA