Yazarlar
30 Nisan 2014

“Bizim çocuk niye sebze yemiyor?”

“Bizim çocuklar niye sebze yemiyor?” sorusunu öncelikle kendinize sormanız gerekiyor. Sofra Dergisi Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ yazdı...

Son aylarda çevremde hamile ya da yeni doğum yapmış o kadar çok yakınım var ki! Hepsinin de benzer heyecanları, endişeleri, mutlulukları paylaştığını görmek hoşuna gidiyor insanın. Çocuğu 2-3 yaşlarına gelmiş olanların epey tecrübeli sayıldığı böyle bir ortamda, benim gibi 9 yıllık bir annenin de anlatacak, paylaşacak çok şeyi oluyor haliyle… Annelikten sonraki bir başka güzel mertebeyle, halalık rolüyle beni ödüllendiren biricik yeğenim Ela başta olmak üzere, yakın arkadaşlarımın bebekleriyle, yani diğer yeğenlerimle, hayata dair pek çok şeyi yeniden öğreniyor, keşfediyor gibiyim… "Katı gıdalara sebzeyle mi başlamalı, meyveyle mi?", "Doğum sonrası hızlı kilo vermek sağlıklı mıdır?", "Çorbasına et mi katsam, kemik suyu mu?", "Bakıcısı Arya'ya çikolata vermiş, şimdi ne zaman görse çıldırıyor!", "Beslenme saatlerinde ev savaş alanına dönüyor, yemek yedirmek için n'apacağımı şaşırdım!", "Bizimki yemek ayırmıyor ama uykusu çok düzensiz!"… Etrafınızda küçük çocuklu insanlar varsa ya da anne-babaysanız, benzer cümlelere çok alışkın olmalısınız… Ebeveyn olmak, bir insan yavrusuna uzun yıllar boyunca rehberlik yapmaksa eğer, öncelikle her konuda 'rol model' olmayı gözardı etmemek gerek. İletişim, sosyal ilişkiler, kişilik gelişimi gibi konularda olduğu kadar beslenmede de kesinlikle örnek olmamız şart! Çocuğun bireysel seçimleri, damak zevki farklılığı olacaktır elbette ama araştırmalar gösteriyor ki, beslenme ile ilgili temel alışkanlıklar anne karnından itibaren hayatın ilk 3 yılında kazanılıyor. Yani en basitinden, siz hamileliğiniz boyunca balık yemediyseniz, "Çocuğuma balık yediremiyorum" demeye de hakkınız yok! Ya da mutfağınızda fazla bir hareketlilik yoksa, yani hazır gıdalara, paket siparişlere yatkın bir yaşam tarzınız olup, buzdolabının çekmeceli bölümleri genelde boşsa, o zaman da "Bizim çocuklar niye sebze yemiyor?" sorusunu öncelikle kendinize sormanız gerekiyor. Çocuklar için sağlıklı beslenme bilinci, kitaplardan ya da çizgi filmlerden önce, bizzat kendi evinin mutfağında, yemek masasının etrafında öğrenilen, örnek alınan bir kavram olmalı. Bu konuda yapılan son araştırmalardan biri de çok hoşuma gitti… Merkezi Lozan'da bulunan Nestlé Araştırma Merkezi'nde çalışan bilim insanlarının, çocukların beslenme alışkanlıkları üzerine yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edilmiş. Appetite Dergisi'nde yayınlanan araştırma haberine göre; ebeveynleriyle birlikte yemek hazırlama sürecine dahil olan çocukların yemeklerinin daha büyük bir bölümünü bitirdiği ve daha yüksek oranda sebze tükettiği sonucuna ulaşılmış.
Araştırmayı yürüten ekibin lideri Beslenme Uzmanı Dr. Klazine van der Horst'un da dediği gibi, çocukları yemek hazırlama sürecine dahil etmenin, onların sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmelerine olumlu katkı sağladığı kesin! Ayrıca mutfakta vakit geçiren çocukların masada daha uzun süre kalması ve yemekten daha fazla keyif alması, yemeği hazırlarken harcanan toplam süreyle yemeği yerken harcanan süre arasında da bir ilişki olduğu ortaya koyuluyor.


Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA