Yazarlar
01 Mart 2016

Bulgur deyince akan sular durur!

Sofra dergisi Genel Yayın Yönetmeni Esra Düzdağ yazdı...

Bu ayki Sofra Dergisi, ekip olarak bizim için tüm diğer sayılarımızdan ayrı bir yere sahip… Dünyadaki en önemli besin kaynaklarından biri olan bulgur, Sofra ekibinin de en sevdiği gıdaların başında geliyor! Anlaşıldığı üzere, dergimizin bu sayısını Anadolu topraklarının 12 bin yıllık lezzet geleneğine, yani bulgura ayırdık… Bu özel gıdanın çorbadan pilava, köfteden hamurişine, salatadan tatlıya en leziz hallerini bulabileceğiniz, hayat boyu saklanacak, arşiv niteliğinde bir özel sayıyla huzurlarınızdayız…

Tüm tarihçilerin kökeni konusunda hemfikir olduğu çok az yiyecek vardır… İşte bulgur da bunların başında geliyor. Mezopotamya ve çevresinde 12 bin yıl öncesine dayalı bir geçmişe sahip olan bulguru en basit şekilde tanımlamak isteseydik, bir tür "hazır gıda" diyebilirdik… İnsanlar buğdayı çiğ çiğ yiyemeyeceklerini anladıkları gün, onu öğütüp un yapmadan önce suda haşlamayı akıl etmişler. Bunu akıl etmeleri kaç yıl veya kaç yüzyıllarını almış bilemiyorum ama pişen buğdayın çabucak bozulduğunu anlamaları çok daha hızlı olmuş! Yani bulgur, gıda tarihinin ilk kurutulmuş hazır yiyeceği. Onu önce haşlayıp sonra kurutarak hem aylarca bozulmadan saklayabileceğimiz, hem de çuvallara doldurarak istediğimiz gibi yanımızda taşıyabileceğimiz bir hazır gıdaya dönüştürmüşüz. Neden mi hazır gıda diyorum? Kaynar suda 10 dakikada piştiğini düşünürseniz, pratiklikte günümüzün hazır yemeklerine fark atacağı ortada!

Türlü türlü malzeme ile zenginleşip, mutfağımızdaki en özel tariflere hayat veren bulguru bu özel sayının kahramanı yaparken, hem deneyimli yazarlarımız, hem de bulgur ve bakliyat deyince aklımıza gelen öncü markalar bizi yalnız bırakmadı… Yeme-içme alanında ulusal ve uluslararası pek çok araştırmaya imza atan, aynı zamanda "Bulgur" kitabının yazarı Ayfer Tuzcu Ünsal'ın değerli katkıları başta olmak üzere, Gülşen Yılmaz'dan Ayşe Ünal'a, Şefika Günyel'den Muhsin Ertürk'e, Selda Toptaş'a kadar sevgili yemek yazarlarımız, bulgur konusunda hünerlerini sergilerken, Simge Çıtak ve Seçil Kenar da beslenme uzmanı gözüyle bulgurun beslenmemizdeki önemini, sağlığa faydalarını hatırlattılar. Diğer yandan Duru Bulgur, Yayla Bakliyat ve Bağdat Baharat da seçkin ürünleriyle içeriğimizin zenginleşmesine katkıda bulundu…

Her yaşın sağlıklı beslenme programında mutlaka yer alması gereken, tatlıdan tuzluya son derece kapsamlı kullanım alanına sahip bu özel gıdanın en iştah açıcı örnekleriyle keyifli bir lezzet yolculuğuna davet ediyoruz sizleri…

Tadı damağınızda kalacak Sofra'larda buluşmak dileğiyle…


Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
BİZE ULAŞIN