Yazarlar
Maria Ekmekçioğlu

Maria Ekmekçioğlu

Maria’nın Bahçesi TÜM YAZILARI
13 Aralık 2010

Yılbaşı öncesi Selanik’te gastronomi turu

Selanik bu günlerde çok keyifli oluyor. Bütün sokak ve caddeleri yılbaşı için süslendi. Mekanlar, gece kulüpleri, alışveriş merkezleri… (Bu arada Selanik'te yalnız iki tane var; biri şehir merkezinde Tsimiski Caddesi'nde, biri de Kosmos adında havaalanı yolunda.) Noel hazırlıkları yalnız mekan ve caddelerde değil, restoran ve pastaneleri de o kadar etkilemiş! Vitrinler süslenmiş, yemekler ve mönüler bile yılbaşına özel hazırlanmış, pastaların, balıkların, etlerin görüntüsü bile değiştirilmiş! Her şey Noel havasına girmiş...  

Sahil yolu cıvıl cıvıl
Gündüz saatlerinde kafeleri ile meşhur Selanik sahil yolu cıvıl cıvıl. Kafelerde boş sandalye bulmak mümkün değil! Herkesin önünde Frape bardakları, yanında ise Selanik'in yeni moda ikramları: Çeşit çeşit bisküviler, kek dilimleri, bu senenin trendi çikolatalı kruvasanlar. Selanikliler'in kahvaltı alışkanlığı olmadığından dolayı Frape'nin yanında çıkan bu ikramlar Selanikliler'i çok mutlu ediyor. Kentin bir diğer sabah keyfi "buğaça" dedikleri kremalı, pudra şekerli, tarçınlı bir çeşit börek. Sabah keyfi öyle başlar Selanik'te...
Bir-iki Frape'den sonra zaten öğlen vakti gelir, bu defa herkes bütçesine gore restoranlara akın eder. Sanki kimse evinde yemek yapmıyor gibi! Kriz nedeniyle genelde ucuzcular tercih ediliyor artık. "Ucuzcu" deyip geçmeyin sakın, o kadar lezzetli ki her şey!



Yemek ve müzik birbirinden ayrılmaz
Selanik'in merkezinde Modiano pazarında bir köfteci var; adı Vomvidia. Yani "küçük bombacıklar"; öğlen saatinde iğne düşürsen yere değmez derler ya aynen öyle! Selanik'in tüm protokolü; avukatları, politikacıları, sanatçıları orada! Sandalye kullanılmıyor, herkes ayakta, önünde yağlı kağıtta servis edilen köfte yığını. "Retsina" adında çok ucuz, bir o kadar da leziz bir şarap ve yine yağlı kağıtta servis edilen acı sivri biber ve domates… Tabak istemeyi düşünmeyin, çünkü bulundurmuyorlar! Millet köfteleri yerken, yaklaşan müzisyenler keman, darbuka, clarinet eşliğinde müzik ziyafeti çekiyorlar .  




Tam gurmeler göre…
Vomvidia'nın az ötesinde Orea Smirni, yani "güzel İzmir" isimli restoran var. 120 çeşit mezesiyle meşhur mekan, sandalyede oturup tabaktan yemek isteyenlerin adresi. Müzisyen olarak meşhur Barba Aleko akordeonuyla her öğlen müşterisini coşturuyor; "Üsküdar'a Giderken" ve "Benim Güzel Manolyam" repertuarındaki vazgeçilmezleri...
Modiano pazarından çıkıp Aristotelus Meydanı'na doğru yürürken Ahinos restoranına takılmadan geçmek mümkün değil! Ahinos, "deniz kestanesi" demek. Şık dekorasyonu, kaliteli yemekleri, ender bulunan deniz mahsulleri ve deniz kestaneli salatasıyla ün salan, gurmelerin uğrak yeri olan mekan, Noel için her köşesini ayrı süslenmiş.
Agioli Restaurant ise Elektra Palas Oteli'ne ait üst düzey muhteşem lezzetler sunan bir yer. Son dönemlerin modası "Fine Dining" olarak adlandırdığımız tarzıyla Selanikli gurmelerin uğrak mekanı. Patates püreli dana yanağı muhteşemdir. İki sene evvel şef olarak davetli gittiğimde "İstanbul Mutfağı" adı altında Selanik'teki Türk Konsolosluğu'nun katılımıyla 15 gün boyunca İstanbul'un nostaljik Türk Mutfağı'nı sunmuştum. Bu nedenle Agioli Restaurant'ın benim için yeri farklıdır.  

Noel ruhu her yere sinmiş
Aristotelus Meydanı ve Tsimiski Caddesi o kadar süslenmiş ki, insan kendini bir masal diyarında hissediyor! Her caddenin köşesinde kestaneci, sahlep satıcısı ve simitçi İstanbul'u hatırlatıyor. Pastanelerin önleri yılbaşı çörekleri kokuyor, bademli kurabiyeler ve Noel'in özel tatlısı Melomakarona vitrinleri süslüyor. Çikolatalı Noel Babalar, rengarenk bonbonlar, tepsiler dolusu baklava ve kadayıflar yeni yılın müjdecileri.
Selanik'te güneş batışını sahildeki kafelerde oturup seyretmek büyük keyif. Hafiften yağan kar, masada gövdeli bir Cabernet-Merlot kupajı, leziz bir yöresel peynir tabağı ve tam karşında denizin içine doğru batan güneş...

Gece şehir dönüşür
Gecenin gelmesi ile kafelerin tarzı değişmeye başlar. Frapeler yerini ağır alkolü içkilere, şampanyalara bırakır. Yılbaşının rengarenk ışıkları, şehrin görüntüsünü değiştirir. Köşelerde Noel Babalar, akordeon veya saksafonlarla yılbaşı müzikleri çalar, gece kulüpleri ve buzuki mekanları kapılarını açmaya hazırlanır. Akşam yemeği için Nea Krini bölgesinin balıkçılarında masa kurup; kalamar, akordeon, Kuçomura, Atherina eşliğinde uzoları yudumlarken, denizden gelen dalga sesleri iştahı daha da açar. Böyle bir ziyafet için İmvros, Maiami veya Hamodrakas restoranlarını tavsiye edebilirim.
Gecenin sonunda işkembe ve paça çorbası içmek, Selanikliler'in vazgeçilmez alışkanlıklarından biri! Selanik bir keyif şehridir esasında. Sakın insanlarını fazla çalışmaya zorlamayın! Hiç boşuna zahmet etmeyin, hele Noel günlerinde asla!  




Sizlerle Selanik Kurabiyesi'nin tarifini paylaşmak isterim:

MALZEME
2 su bardağı un
1 su bardağı mısır nişastası
1/5 su bardağı pudra şekeri
300 gr tortusu alınmış tereyağ veya 300 gr Becel
1 adet vanilia
1 adet kabartma tozu
1 bardak kırık badem  

YAPILIŞI
Bütün malzemeleri bir kabın içinde yoğuruyoruz, en son bademleri ekliyoruz. 150 derece fırında 15-20 dakika arası pişiriyoruz. Piştikçe kurabiyeler renk almaz, beyaz kalır.  

Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA