Yazarlar
Nil Şahin Gürhan

Nil Şahin Gürhan

Dengeli Beslenme TÜM YAZILARI
28 Mart 2014

Mis kokulu tarçın

Beslenme uzmanı Nil Şahin Gürhan yazdı...

Kokusu saleple ve sütlü tatlılarla bütünleşen tarçın, yiyeceklere, tatlılara lezzet katmakla birlikte sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Özellikle tatlılarda kullanılan tarçın, bilinen en eski baharatlardan biridir. Eski Mısır'da içeceklerde tatlandırıcı ve ilaç olarak, dört bin yıl önceki eski Çin yazıtlarında da baharat olarak kullanılışına rastlanmıştır. Günümüzde tatlılara çok yakışan tarçını yemeklerde baharat olarak da değerlendirebiliriz. Etli yemeklere ilave edildiğinde ise, yemeğin tadını ve kokusunu geliştirir.

Tarçın yağında bulunan "sinnamil aldehit" adlı madde, özel aromasını oluşturur. Sinnamil aldehit üzerine yürütülen deneysel çalışmada normal kan şekeri ve trigliserit değerleri üzerinde herhangi bir belirgin etki gözlenmezken, diabetiklerde kan şekerini düşürücü etkisi olduğu saptanmıştır. Diğer önemli bulgu ise, sinnnamil aldehitin, diyabetlilerde kan kolesterolünde, trigliserit seviyelerinde belirgin derecede azalma sağlaması ve iyi kolesterol (HDL) düzeyini yükseltmesi. Araştırmalar; tarçının Tip-2 diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ancak Tip-1 diyabet hastalarında dikkate değer bir yararı bulunmaz.

Tarçının faydaları:
● Tarçın, kan şekeri dengesini sağlayarak, aşırı acıkma ve tatlı yeme ataklarının önlenmesinde etkilidir. Yapılan birçok çalışmada kan şekeri üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir.
● Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılabilir. Tarçın iştah kaybı, sindirim yetersizliği, spazmlar, gaz ve şişkinlik hissini giderici etki gösterir.
● Tarçının aktif bileşenleri anti-oksidan, antidiabetik, anti-septik, lokal anestezik, anti-enflamatuar, karın ve bağırsak gazı giderici olarak bilinir.
●Tarçın kabuğu; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko ve magnezyum gibi mineraller içerir. Bu minerallerin vücuttaki miktarlarına ve etkisine küçük çapta da olsa faydası vardır. Demir, hücre metabolizmasında görevlidir. Potasyum; hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir, kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesine yardım eder. Manganez ve bakır da antioksidan olarak kullanılır.
● Ayrıca tarçın bir miktar A vitamini, niasin, pantotenik asit ve pridoksin içerir.
● Çalışmalar, günlük yarım çay kaşığı tarçının LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürdüğünü göstermektedir
● Tarçın, bakteri ve mantarlar üzerinde de etkilidir. Yemeklere eklendiğinde bakteri üremesini ve bozulmayı engeller, yani doğal yiyecek koruyucusudur. Bazı çalışmalarda da ilaca dirençli mantar enfeksiyonlarını durdurabilme özelliği olduğu saptanmıştır.
● Hergün 1 tatlı kaşığı tarçın tüketmek, sağlık açısından oldukça faydalıdır.


Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA