Yazarlar
Özlem Mekik

Özlem Mekik

Sağlıklı tarifler TÜM YAZILARI
16 Aralık 2015

Balkabağı Mucizesi

Özlem Mekik sofra.com.tr için yazdı...

Balkabağı deyince aklıma hep o çok sevdiğim tatlısı gelir. Bol cevizli, bol fındıklı… Yapmayı da yemeyi de çok severim. Ama balkabağı aslında sadece tatlısı yapılan bir meyve değil. Geçen gün yine merak edip, küçük bir araştırma yaptım ve bu turuncu renkli sebzenin hakkında bilmediğim onlarca yararına rastladım. Sizlerle de paylaşmak istedim. Bir kere lifi çok bol balkabağının. Bu yüzden, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler açısından çok zengin.

Biz biraz önce de bahsettiğim üzere en çok kabak tatlısı yapmak için satın alıyoruz ancak, balkabağından farklı tariflerle verim almakta mümkün. Mesela çorbası çok lezzetli oluyor, bilmem hiç denediniz mi? Sonra pastalarınızda da kullanabilirsiniz. Bitmedi, lif açısından zengin olduğu için ve aroması sebebiyle, bebek mamalarına, sebze ve meyve pürelerine de ekleyebilirsiniz. Aslında balkabağını, kültürümüzde olmadığı halde, sonradan kutlamaya başladığımız Cadılar Bayramı'nın sembolü olarak ta tanıyoruz. Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde kutlanan bayramın süsleme malzemesi. Bu zamanların vazgeçilmez tatlarından biri olan balkabaklı tart yine bu harika meyve ile deneyebileceğiniz tarifler arasında.

Eskiden evde ne zaman balkabağı pişse, annem çekirdeklerini kurutur ve bizde çerez olarak tüketirdik. Sonradan öğrendim ki; bunu yaparak aslında vücudumuzun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcı olmuşuz. Ve şimdi neden hiç kabızlık sorunu yaşamadığımızı da anlıyorum, bunların hepsi balkabağı ve çekirdeklerinin yararlarından sadece bir kaçı.

A ve E vitaminleri açısından hayli zengin olan balkabağı ve çekirdeği, özellikle göz sağlığında çok etkili imiş, ben de yeni öğrendim. Bu yüzden artık çok daha fazla tüketeceğim. Bir diğer önemli yararı da, içinde bulunan "beta karoten" sayesinde kalple ilgili hastalıkların tedavisinde ve kötü kolesterolün düşmesinde yardımcı oluyor. Ve antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlıyor. Bu çok önemli bir yarar hele ki günümüz için.

Şimdi geldik diğer önemli yararına. Balkabağının güzellik sırlarını da içinde barındırdığını biliyor muydunuz? Şimdi size çok özel bir reçete vereceğim. Bunu ayda 1 uygulayabilirsiniz. İnanın sonuçlarından çok memnun kalacaksınız. Pişirdiğiniz balkabağını püre haline getirip içine biraz bal ve biraz süt ekleyerek macun kıvamına getirin. 15 dakika yüzünüzde tutun ve ardından bol su ile yıkayın. Cildin yenilenecek ve nem kazanacaktır.

Bunca yararı olan ve kanımca mutfaklarımızın baş tacı olması gereken ürünlerden biri olan balkabağı, farklı tat ve keşifler için de çok uygun bir meyve. İnanın birbirinden farklı lezzet ve tatlar elde edeceksiniz. Yeter ki, yaratıcılığınız ve hayal gücünüz işin içinde olsun.

Ben de, sizlere ilham olabileceğini düşündüğüm, mutfağımdan çıkan bir lezzet reçetesi paylaşacağım. Ağzınızın tadı, sofranızın bereketi eksik olmasın.

BAL KABAKLI TARTOLET

Malzemeler:

Hamuru İçin:

125 gr tereyağı

2 su bardağı un

2 yemek kaşığı pudra şekeri

4 yemek kaşığı soğuk su

Harcı İçin:

½ kg ayıklanmış bal kabağı

1 kahve fincanı su

½ çay bardağı soğuk süt

1 çay bardağı toz şeker

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

2 çay kaşığı tarçın

½ çay kaşığı toz zencefil

Süslemek için:

Dövülmüş fıstık yada fındık

Yapılışı:

Hamuru hazırlamak için tereyağını eritip malzemelerle hamuru yoğurun. 20 dakika dinlendirin. Merdane ile açıp (1/2 cm kalınlığında) yağlanmış tartolet kalıplarına yerleştirin. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Bu arada kabağı yarım kahve fincanı su ilavesiyle iyice pişirip çatalla ezin. Soğuk süt, toz şeker, tereyağı, çırpılmış yumurta, tarçın, zencefili ilave ederek karıştırın. Fırından çıkardığınız tartoletlerin üzerine doldurun. Tekrar 15 dakika fırınlayıp çıkarın. Üzerine dövülmüş fıstık yada fındık serpip süsleyin. Soğuyunca servis edin.



Yazarın Önceki Yazıları

TÜM YAZILARI
SON DAKİKA