İçli Köfte Tarifi Ve Yapılışı: Püf Noktaları İle Evde Çatlamayan İçli Köfte Nasıl Yapılır, Malzemeleri Neler?

Oruk adıyla da bilinen içli köfte aslen bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıdır. Yöresel bir yemek olan içli köfteye bazı yörelerde kibbe bazı yörelerde dolgulu köfte de denebiliyor. İçli köfte ülkemizde en çok Gaziantep yöresinde yapılmaktadır. Ülkemizin her şehrinde farklı şekillerde yapılan içli köftenin iki türlü hazırlama yöntemi bulunmaktadır. Biri haşlama usulü diğeri kızartma usulüdür. İşte püf noktalarıyla birlikte içli köfte yapımı ve içli köfte hamuru tarifi.

Giriş Tarihi: 17.08.2022 14:31 Güncelleme Tarihi: 17.08.2022 14:31
  • 30 Adet
  • Ev Yapımı
  • Akşam Yemeği
  • Zorluk Derecesi: Orta
  • Pişirme: 15 dakika
  • Porsiyon : 350 kcal

MALZEMELER

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 500 gram kıyma
  • 4 adet soğan
  • 4 çay kaşığı tuz
  • 10 sap maydanoz
  • 200 gram tereyağı (ya da margarin)
  • İsteğe göre: 1 çay kaşığı nane, kekik, karabiber, kimyon ve 2 çay kaşığı pul biber

AŞÇININ NOTU

• Hamur için seçilen bulgurun ince ve kaliteli olması gerekmektedir. • Hamuru yaparken iyice ezmeli ve macun kıvamına gelinceye kadar yoğurmalısınız. • Haşlama yaptığınız içli köftenin üzerine salçalı sos, zeytinyağı ve pul biber yanında limon da sıkabilirsiniz. • Haşlama suyuna biraz limon tuzu atmak, içli köftenin dağılmamasına yardımcı olur. • Pişirirken çok sıcak su ya da çok kızgın yağa atmamalısınız. Hafif kaynamaya başlayan suya dikkatli bir şekilde atmak ya da orta kızgınlıktaki derin bir yağda kızartmak en iyisi olacaktır. • Pişirirken çok fazla karıştırmak ya da müdahale etmek dağılma ihtimallerini arttırmaktadır.

YAPILIŞI

  • Bulguru ve irmiği bir kapta ıslatarak yarım saat dinlenmeye bırakın.
  • 200 gram yağı tencereye koyun ve kıymayı rengi değişene kadar pişirin.
  • Kıymanın her yeri rengini değiştirdikten sonra kıymanın tane tane olması için yarım çay bardağı su ekleyin. Kıyma suyu çekene kadar kavurmaya devam edin.
  • Kıyma suyunu çektikten sonra tencereye küp küp doğranmış soğanları ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Soğanlar da tamamen kavrulduktan sonra 2 çay kaşığı tuzu ve istediğiniz baharatları ekleyin.
  • Cevizleri de ekleyerek ocağın altını kapatın. Maydanozları ekleyerek bir kez karıştırıp soğuması için başka bir kapa aktarın.
  • Tarifin başında şişmesi için bıraktığımız irmikli bulgurlu karışımı varsa bir çiğköfte tepsisine, yoksa normal bir kaba aktararak üzerine pul biber, salça, un, yumurta, yağ e 2 çay kaşığı tuzu ekleyin. Yoğurmaya başlayın.
  • 15 dakika kadar yoğurduktan sonra bütün hamuru bir araya getirip üzerini nemli bir bezle örtün. Yarım saat kadar dinlendirin.
  • Hamurdan yumurtadan biraz küçük parçalar alıp yuvarlayıp top haline getirin. Baş ya da işaret parmağınız yardımıyla içini açıp harcınızı doldurun.
  • İçli köfteleriniz haşlamaya ya da kızartmaya hazır.
  • Haşlama içli köfte yapılışı için bir tencereye koyduğunuz suya içli köfteleri üst üste ya da sıkışık olmayacak bir şekilde koyun. Suyuna biraz limon ya da limon tuzu katın. Köfteleri su yüzeyine çıkana kadar haşlayın. Su yüzeyine çıktıktan sonra en fazla 4-5 dakika kadar daha haşlayın.
  • Kızartma içli köfte yapılışı için içli köfteleri kızgın ve derin bir yağda, üst üste ya da sıkışık olmayacak bir şekilde koyun ve kızartın.
SON DAKİKA SON DAKİKA