Katmer tatlısı tarifi ve yapılışı: Antep usulü fıstıklı katmer tatlısı nasıl yapılır ve malzemeleri neler?

Katmer deyince akla ilk gelen ilimiz Gaziantep’tir. Fıstık ile yapılan, yağlı bir tatlı olan katmer sac üzerinde ince bir hamur açılarak pişirilir. Orta Asya’daki bazı ülkelerde de yapılan katmer Ege bölgesinde de yapılır. Gaziantep’te kaymak ile servis edilen bu tatlı, Ege’de ise ya tahin ya da haşhaş ile servis edilir. Yöresel lezzetler arasında en çok bilinen tatlılardan biri olan katmer, yağlı olduğu için fazla tüketilmemelidir. Katmer yapımının püf noktası hamur olduğu için yapımında dikkat edilmesi gerekir. İşte katmer tatlısı tarifi.

Giriş Tarihi: 05.10.2021 14:04 Güncelleme Tarihi: 05.10.2021 14:05
  • 2 Kişilik
  • Ev Yapımı
  • Zorluk Derecesi: Zor
  • Pişirme: 45 dakika
  • : 256 kcal

MALZEMELER

Hamuru için malzemeler

  • 100 gr margarin
  • 1 su bardağı su
  • 2 ya da 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Hamuru açmak için nişasta

İç harcı için malzemeler

  • 250 gr kaymak
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 ya da 3 su bardağı ince çekilmiş antep fıstığı

Süslemesi için

  • Kaymak
  • Antep fıstığı

AŞÇININ NOTU

• Antep usulü katmer tatlısının en önemli özelliği içerisinde kullanılan kaymak ve fıstıktır. • Kullanacağınız kaymağın doğal ve taze olmasına özen gösterin. • İçerisine koyacağınız şeker ve fıstık karışımını eşit bir şekilde hamurun üzerine serpiştirin. • Antep usulü katmer tatlısında hamurun iyice yağlanması ve ince bir şekilde açılması gerekir. • Hamur piştiği sırada çıtır çıtır olmalıdır. • Antep usulü hazırlanan katmerin servisinde de kaymak ve antep fıstığı kullanılır.

YAPILIŞI

  • Katmer tatlısı için ilk olarak hamuru hazırlayın.
  • Hamuru için su ve tuzu bir kaba koyun ve eriyene kadar karıştırın.
  • Ardından unu azar azar suyun içine ekleyin ve kulak memesi bir kıvam elde edene kadar hamuru yoğurun.
  • Hamurunuzu 8 parçaya eşit şekilde bölün ve 1 gün boyunca üstü nemli bir bezle dinlendirin.
  • Dinlenen hamurlarınızı nişastalayarak çok ince olacak şekilde açın. (Arzuya göre baklavalık yufka da kullanabilirsiniz.)
  • Her açtığınız parçanın üzerine erittiğiniz margarini sürün.
  • Ayrı bir kasede toz şeker ve antep fıstığını karıştırın. Ardından hamurun içine kaymak ve karıştırılan toz şeker ile fıstığı serpin.
  • Hamuru mektup zarfı şeklinde katlayın.
  • Yanmaz bir tava ya da sac üzerinde katmerlerinizi üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Pişen katmerlerinizin üzerine kaymak ve antep fıstığı koyarak servis edin.
SON DAKİKA SON DAKİKA