Yumurtalıklar tüp bebek tedavisinde veya ICSI döngüsünde uyarıldığında, tohumlama için birden fazla yumurta üretirler ve bu genellikle bir dizi sağlıklı embriyonun oluşturulmasına yol açar. Sadece bir (veya iki) rahime hemen transfer edileceğinden, geri kalanı, ilk transferin hamilelikle sonuçlanmaması durumunda başka bir tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere dondurulabilir veya daha sonra bir kardeş oluşturmak için saklanabilir. Embriyoları dondurmak aynı zamanda hamileliğini 30'lu yaşların sonuna veya 40'lı yaşların başına kadar ertelemek isteyen ancak o zaman uygun yumurtalara sahip olamayacak kadınlar için de uygun bir seçenek olabilir.
DONDURULMUŞ EMBRİYO TRANSFERİNİN BAŞARI ORANI NEDİR?
Hamilelik başarı oranı, kadının yaşı da dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Embriyolar blastosist aşamasında yani döllenmeden 5-6 gün sonra "vitrifikasyon" ile dondurulursa, dondurulmuş embriyonun hayatta kalma oranları % 90'dan fazladır. Daha önceki aşamalarda "yavaş dondurma" ile donarlarsa, yaklaşık % 80'i dondurma ve çözme işleminden sağ kurtulur. Blastosist aşamasında vitrifiye edilen bir embriyo çözülür ve transfer edilirse, taze bir embriyo ile yaklaşık olarak aynı başarı oranına sahiptir.
DONDURULMUŞ BİR EMBRİYO TRANSFER DÖNGÜSÜ NELERİ İÇERİR?
Dondurulmuş bir embriyonun rahminize transfer edilmesinden önce, rahim astarı (endometriyum) aşağıda açıklandığı gibi ya bir "doğal döngü" veya bir "hormon replasman tedavisi döngüsü" içinde doğru aşamaya hazırlanmalıdır. Embriyo transger döngüsünde, endometriyumun normal döngünün bir parçası olarak doğal olarak kalınlaşmasına izin verilir. Yumurtalıkta gelişen yumurta folikülünü ve endometriyum kalınlığını ultrason ile kontrol ederek döngüyü izliyor ve uygun boyuta / kalınlığa ulaştıktan sonra yumurtlama tetiklenir. Embriyo transferi bundan yaklaşık bir hafta sonra gerçekleştirilir. Kesin zamanlama, bireysel tedavi planına ve embriyoların hangi gelişim aşamasında dondurulduğuna bağlıdır. Progesteron ilacı, bir enjeksiyon veya peser olarak, endometriumu desteklemeye yardımcı olmak için genellikle döngünün ikinci yarısında verilir.
EMBRİYOLAR NASIL TRANSFER EDİLİR?
Embriyoyu rahim ağzından uterusa geçirmek için ince bir tüp (kateter) kullanılır. Küçük bir miktar kültür ortamı da embriyo ile birlikte uterusa yerleştirilir. Bu teknik genellikle sedasyona ihtiyaç duymaz ve çoğu kadın yalnızca hafif rahatsızlık hisseder. Transferden sonra eve gidilebilir. Embriyo transferinizden sonra 11 ila 14 gün hamilelik kan testi talep edilir. Kan testi ile hamilelikte üretilen insan Koryonik Gonadotropin (hCG) hormonu ölçülür. Hangi tür embriyo transferi döngüsüne sahip olunursa olunsun, hamilelik testinin sonuçları alınana kadar reçeteli ilaçlara devam edilmesi istenir. Ardından normal gebelik sürecine geçiş yapılabilir.