kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
DGM beklenen jesti yapmadı
DGM beklenen jesti yapmadı
Protesto cezasına AB'den sert tepki
AP, Leyla Zana'yı 28 Ocak'ta Strasbourg'da törene çağırdı

Sıkıntı DEP'reşti

Mahkeme, Prodi'nin ziyareti için beklenen jesti yapmadı. Zana ve DEP'li arkadaşlarına yine tahliye kararı çıkmadı

Ankara DGM, yeniden yargılanan DEP davası sanıklarının tutuklamanın kaldırılması talebini 10'uncu duruşmada da reddetti. Karar duruşma salonunda protesto edilince davayı izleyenler için de suç duyurusunda bulunuldu.




***

DGM beklenen jesti yapmadı

Avrupa Komisyonu Başkanı'nın ziyaretinde, Zana ve arkadaşlarının tahliyesini reddeden DGM hakimi, duruşmayı izleyen AB'lilere kötü bir sürpriz daha yaptı, kararı alkışla protesto edenleri cezalandırdı.

Leyla Zana ve arkadaşlarının yeniden yargılandığı davanın 10'uncu duruşması gergin geçti. Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin gezisine denk gelen duruşmayı, Prodi'yle birlikte Ankara'ya gelen çok sayıda 'yabancı' izledi. Prodi'nin, önceki gün, yeniden yargılamanın tutuksuz yapılması gerektiğini vurgulamasının ardından, dünkü duruşmada "tutukluluğun devamı" kararı çıkması üzerine, AP üyelerinin de aralarında bulunduğu duruşmayı izleyenler, kararı alkışlarla protesto ettiler. Hakim de, kapıları kapattırıp, kimlik tesbiti yaptırdı "yabancılar" hariç, salondakilerin bundan sonraki duruşmalara alınmaması talimatı verdi. Kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın Ankara 1 No'lu DGM'de yeniden yargılandıkları davanın 10. duruşması, yerli ve yabancı kalabalık bir izleyici topluluğunun katılımıyla başladı. Duruşmayı, Avrupa Parlamentosu'ndan 3 üye, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, DEP'lilerin yakınları ve bazı büyükelçiliklerin temsilcileri izledi.

"MAHKEME ÖNYARGILI"
Yoğun güvenlik önlemleri alınan, izleyicilerin aranarak girdiği duruşmada, DEP'liler'in avukatı Yusuf Alataş, davanın başından itibaren savcı ile mahkeme heyetinin ortak hareket ettiği yönünde kendilerinde bir izlenim oluştuğunu, mahkeme heyetinin önyargılı olduğunun tutanaklara da yansıdığını kaydetti. Alataş'ın "mahkemenin önyargılı'' olduğuna ilişkin sözlerine tepki gösteren Başkan Karadeniz, "Mahkeme heyeti, önyargılı ise redd-i hakim talebinde bulunun. Kanun bunu düzenlemiş'' dedi. Alataş'ın "savunma hakkının kısıtlanmaması'' gerektiğini belirtmesi üzerine, Hakim ve Avukat arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Müvekkillerinin hukuki durumları hakkında değerlendirmelerde bulunurken, statülerinin "hükümlü'' değil "tutuklu'' olduğunu anlatan Alataş, Ceza Muhakemeleri Usulu Kanunu'nda (CMUK) bir kişinin tutuklanmasını öngören şartların DEP'liler açısından söz konusu olmadığını da belirterek, tahliye talep etti. Dava sürecini özetleyen Avukat Hasip Kaplan da, "Müvekkillerimiz cinayet işlemiş olsalardı, 4616 sayılı Şartlı Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi Dair Kanun uyarınca tahliye olmuş olacaklardı. Ancak olayın içinde DGM olunca, siyasi olunca böyle oluyor'' diye konuştu. Karadeniz, kısa bir aradan sonra, Cumhuriyet savcısının da görüşü doğrultusunda, tahliye taleplerinin reddedildiğini ve diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın 20 Şubat'a ertelendiğini açıkladı.

KAPILAR KAPATILDI
Hakim'in kararı açıklaması üzerine, salonda bulunan izleyiciler, kararı alkışlarla protesto ettiler. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, salonun kapısını kapattırdı ve içeridekilerin çıkmasına izin vermedi. Karadeniz, DGM'nin güvenlik görevlilerine, ilk üç sırada duruşmayı izleyen yabancılar dışındakilerin kimliklerinin tespit edilmesi ve gelecek duruşmaya alınmaması talimatı verdi. DEP'lilerin avukatları bu duruma tepki göstererek, kararı alkışlayanların belirlenmesinin mümkün olmadığını, böyle bir yola başvurulamayacağını söylediler. Karadeniz ise ilk üç sıra dışındaki herkesin kimliklerinin tespit edilmesini istediğini bildirdi. Daha sonra güvenlik görevlileriyle tartışan avukatlar, salondakilerin kimlik tespitinin en az 2 saat alacağını belirterek, bu kişilerin özgürlüklerinin bu nedenle kısıtlanamayacağını ifade ettiler.

SUÇ DUYURUSU
Mahkeme Başkanı, sadece Avrupalı ve Türk parlamenterler ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin dışarı çıkmasına izin verdi. Bu arada, duruşmayı izleyen Zana'nın annesi Hediye Dağlı da salon dışına çıkarıldı. Aralarında Zana'nın kızı Ruken Zana'nın da bulunduğu, duruşmayı izleyen 179 kişi, kimlik tesbitinin ardından dışarı çıkarılırken, DGM'nin ayrıca, "duruşmanın düzenini bozdukları" iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Savaşan Şahin' düştü kar ve tipi kazayı örttü
 Genelkurmay'dan 3 mesaj
 Prodi: Çok çok üzgünüm
 4 yıllık yaşamına 5 ameliyat sığdırdı
 Neşter Savcısı Aldan'a HSYK'dan sert uyarı
 Sezer YÖK'e Nomer ve Tekeli'yi atadı
 ABD askerlerine göre İncirlik cennet gibi
 Hediyelik satışı için esnaf kura çekiyor
 Anjiyo olan Vali Güler eve döndü
SAVAŞ AY
MFÖ'den Ercan Saatçi'ye terbiyesizlik
MFÖ'den Fuat...
ÖMER LÜTFİ METE
Dinlerarası takiye
Geride bıraktığımız perşembe günü üç...
REFİK DURBAŞ
Araştırma proje ödenekleri...
Trakya Üniversitesi Bütçe...
HINCAL ULUÇ
Bir yıldız doğuyor!..
Film şöyle böyle.. Taylan...
MEHMET TEZKAN
Müsteşar AKP ile ters düşüyor..
Belki görüntüler...
EMRE AKÖZ
Yarasa büyüsü nasıl yapılır?
Uzan ile Salkım'ın büyü...
MEHMET ALTAN
Yargıyı yargıladıkça...
Türkiye'de toplumla devlet...
Bekle beni İstanbul
Ortadoğu'ya demokrasi gelmesi için hazırlattığı "Büyük Ortadoğu...
Halk onun yüzünden artık daha az TV izliyor
İtalyanlar, her gün TV kanallarında Başbakan Berlusconi’yi görmekten...
Bir beyin lazım
Bir beyin lazım
Rumen Menajer, "Felipe ile Lucescu'nun Lucescu olmasında payı olan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.