kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İzmir'de çiğ köfte paniği yaşanıyor...
İzmir'de çiğ köfte paniği yaşanıyor...
Önlem almamaktan kork

Evde karantina

Türkiye'de 50 yıldır rastlanmayan 'trişinellozis' hastalığı çiğ köfteyle geri geldi. İzmir'de 40 kişi gözlem altında.

İzmir'de mide bulantısı, ateş, yüzde şişlik, çeneyi açamama, kas ağrısı gibi şikayetlerle hastaneye başvuran 40 kişinin "trişinellozis"e yakalandığı ortaya çıktı.
İki kişi hastanede, adresi kayıt altına alınan 38 kişi evde "yüksek dozda" tedavi görüyor.

DOMUZ ETİNDEKİ PARAZİTTEN GEÇİYOR
ARALARINDA AKP Milletvekili Kahraman'ın eşinin de bulunduğu hastaların paraziti yedikleri çiğ köfteden kaptığı sanılıyor. Müslüman ülkelerde görülmeyen hastalık domuz etindeki parazitten bulaşıyor.

VATANDAŞLAR ÇİĞ ET İÇİN UYARILDI
İZMİR'DE çiğ köfteciler ve et satış noktalarından numuneler alındı, vatandaşlara çiğ et uyarısı yapıldı. Teşhis için İtalya'dan test kiti istendi. Uzmanlar 50 yılda sadece iki kişide görülen hastalığa "tam baş belası" diyor.



***

İzmir'de çiğ köfte paniği yaşanıyor...

İzmir’de ‘Trişinellozis’ şüphesiyle gözaltına alınan 40 kişinin tedavisine başlandı. Hastaneye başvuranların sayısı giderek artıyor. 54 yıldır sadece iki kişide görülen hastalık, çiğ etten kaynaklanıyor. Belirtileri bulantı, ateş, kas ağrıları.

İZMİR'DE çiğ et yemekten kaynaklanan 'Trişinellozis' hastalığı paniğe yolaçtı. Urla ve çevresindeki etlerden tüketen 40 kişi, Türkiye'de 1950 yılından beri sadece iki kişide görülen "Trişinellozis" hastalığı tehlikesiyle Sağlık Müdürlüğü tarafından gözlem altına alındı. Aralarında İzmir Milletvekili Fazıl Karaman'ın eşi Ayşe Karaman'ın da bulunduğu 40 kişiye yüksek dozda "Trişinellozis" tedavisi uygulanıyor. Alarma geçen İl Sağlık Müdürlüğü hemen konuyla ilgili bir "Bilimsel Danışma Kurulu" oluşturdu.

ÖNCE ATEŞ VE İSHAL
Vatandaşlardan çiğ köfte başta olmak üzere hiçbir şekilde çiğ et tüketmemeleri istendi. Çiğ köfte satan yerler sürekli denetim altına alındı. Hastalığın "Kedi büyüklüğündeki fareleri" yiyen domuzların etindeki Trişinelloz parazitinden kaynaklandığı söyleniyor. Trişinellozis'e yakalananlar mide bulantısı, ateş, göz çevresinde ve yüzde şişlik, çeneyi açamama, şiddetli kas ve eklem ağrıları şikayetleriyle 12 Ocak 2004'ten itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ramotoloji Servisi'ne başvuruyor. Daha çok Çin, ABD ve Avrupa'da rastlanan Trişinellozis hastalığı ihtimaliyle 40 vatandaş gözlem altına aldı. Bilimsel Danışma Kurulu (BDK) üyesi ve Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Mehmet Ali Öncel, hastalığın Aralık ayında yenen çiğ etten kaynaklanmış olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Öncel, gündeme gelen hastalığın Trişinellozis olduğundan yüzde yüz emin olmadıklarını, ancak bulguların bu hastalığa işaret ettiğini belirtti. Hastalığın teşhisi için İtalya'dan "Teşhis kit"i istediklerini belirten Öncel, şu bilgileri verdi: "Sağlık Bakanlığı aracılığıyla kurulan temas sonucu İtalya'dan teşhis kiti istedik. 1950 yılında bu yana bu hastalıkla ilgili Türkiye'de sadece iki vaka görüldüğü için teşhis kiti ülkemizde bulunmuyor. Pazartesi günü şüphe altında olan hastalarımızın kan örnekleri İtalya'ya gönderilecek ve bir hafta içinde elimizde teşhis kitleri olacak ve Trişinellozis olup olmadığı konusunda kesin kararı vereceğiz."

TAM BİR BAŞBELASI

Trişinellozis hastalığı tehlikesiyle gözlem altına alınan 38 hasta ile Atatürk Eğitim Hastanesi'nde yatan Hüseyin Altınışık ve Dokuz Eylül Hastanesi'nde yatan Ebrar Dayhan'ın ilk tedavileri başladı. Bu hastalara yüksek dozda Mebendazole isimli ilaç verildiğini kaydeden Öncel, hastalığın ölüme yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olduğunu kaydetti. Öncel, tedavide geç kalınması halinde parazitin ömür boyu hastada kas ağrıları yapabileceğini belirterek Trişinellozis'i "Tam bir baş belası" olarak tarif etti. BDK Başkanı Mehmet Ali Öncel, hastalığın ilk etapta mide bulantısı, karın ağrısı, zaman zaman kusma gibi belirtilerle başladığını, birkaç gün sonra da ishal, ateş yüksekliği, yüzde şişme gibi şikayetlerle devam ettiğine dikkat çekti. Öncel, 10 ve 12'inci günlerde kas ağrısı ve kas kilitlenmesiyle hastalığın tamamen su yüzüne çıktığını belirtti. Hastalığı yapan paraziti görmeden net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirten Öncel, hastaların kaslarından bir gram et alınarak incelenmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. Öncel, çok zahmetli ve ağrılı olan bu işlem sayesinde paraziti görme şansının ancak yüzde 5-10 gibi çok düşük seviyede kalması nedeniyle ilk etapta bu işlemi yapmayı düşünmediklerini de sözlerine ekledi.

Belirtileri neler?
*HASTALIĞIN başlıca bulguları, ateş, göz çevresinde ve yüzde şişlik, çeneyi açamama, şiddetli kas ve eklem ağrıları. Bu belirtileri baş ağrısı, kaşıntılı döküntü, öksürük, gözde kızarıklık ve kanama eşlik edebilir. Bu belirtiler genellikle hastalıklı çiğ etin yenmesinden 1-4 hafta sonra ortaya çıkar.
*BAZI hastalarda daha erken dönemde karın ağrısı, bulantı, ishal, kusma, halsizlik görülebilir. Enfeksiyon ağırsa hareketleri kontrol etmede güçlük, kalp ve solunum problemleri ile de karşılaşıla bilinir. Nadiren bu problemler ciddi olabilir.
*HAFİF olgularda belirtiler birkaç ay içersinde geçer. Yorgunluk, halsizlik ve ishal aylarca sürebilir. Bazı vakalarda bu belirtiler çok hafif olabilir. Diğer bazı hastalıklarla karşılaşabilir.

Nihal AŞKIN-Fatih ŞENDİL Erkan DOĞAN

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Vatikan’da dinler arası hoşgörü konseri
 "Eşkal"iyle başı dertte
 Operasyonlara Hız Verildi
 İlaçlı bira ile soyuldu
 Firdevs 7 koca alsa ne olur ki ?
 Oxford’lu Bakan bu kampusa çok imrendi
 Hiperaktif çocuklara özel
 Bolu Tüneli Patates Deposu Olacak MI?
 Hacılara 30 bin ek kontenjan da yetmedi
 Kürtlerin Rock starı İstanbul'u titretti
 İstanbul her gün başka mevsim
 Tarkan Popstar'ı Yorumladı
 Türkiye'nin "Oxford"u
ERDAL ŞAFAK
Cidde-Davos
Şu sıralar dünyada "forum"dan geçilmiyor.
AHMET HAKAN COŞKUN
Hababam Sınıfı yeniden çekilir mi?
En son söylenmesi...
MEHMET BARLAS
Hem sol parti, hem de statükocu parti olmak!
Türkiye'de...
ÖMER ÇELİK
Değişim, ekonomi ve kadın
*CİDDE
Yöntemleri ve...
UMUR TALU
Vergi vermeyen millet, ne büyük millettir
VERGİLERİN...
EMRE AKÖZ
Eczanelerin ve eczacıların artık değişmesi...
MEHMET ALTAN
Özgür Üniversite için öneri yenilemesi...
YÖK Genel...
F. Bahçe lige hayat verdi
F. Bahçe lige hayat verdi
Kural hatası nedeniyle yeniden oynanan maçta perdeyi yeni transfer...
Şampiyonluk 7 yıl ambargolu
Şampiyonluk 7 yıl ambargolu
“Bir haftalık kampla yaptıklarımız ortada. Bu takımla en az 7 yıl...
Erdoğan'dan Arap alemine değişim çağrısı
Erdoğan'dan Arap alemine değişim çağrısı
Cidde'de konuşan Başbakan 'dünya değişime katılanlar ve değişimi...
Emine Erdoğan, Bayan Bush'a gümüş gülapdan götürüyor
Emine Erdoğan, Bayan Bush'a gümüş gülapdan götürüyor
EMİNE ERDOĞAN, BAYAN BUSH'LA İNGİLİZCE KONUŞACAK
BAŞBAKAN...
Karlıdağlar Mezarı Oldu
Karlıdağlar Mezarı Oldu
Geçtiğimiz cuma günü 'it dalaşı' eğitimi uçuşu sırasında Kütahya'nın...
SABAH bunu neden manşet yapmadı
SABAH bunu neden manşet yapmadı
Neşter Operasyonu'nu manşet yapmadık. Çünkü yakın tarihte benzer...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.