kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Gözden kaçan

IMF ile 7'nci Gözden Geçirme'nin ilk bölümü kazasız belasız bitti. Yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinin mutlaka tutturulacağı güvencesini alan IMF heyeti "Şubat'ta görüşürüz" diyerek gitti.

Tabii bir dizi uyarıyı da ihmal etmedi. "Devlet harcama yönetimini iyileştirin. Gelir toplamayı geliştirin. Özelleştirmeyi hızlandırın. Bankacılık sektöründeki reformlara asılın..." Benzer uyarı geçen hafta IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'den de geldi. Yeni Delhi'de bir konferansta yaptığı konuşmada sözü Türkiye'ye getirerek şöyle dedi:

"Türkiye'nin -geçmişteki- deneyimleri gösterdi ki, bir ya da birkaç reform yapmak yeterli olmuyor. Reform bir süreçtir, bir adım değil. Sürekli olması gerekir, çünkü ekonomiler değişime devamlı ayak uydurmak zorundadır. Aynı nedenden ötürü, mali disiplini sağlamak da, bu sürecin bir parçasıdır. IMF'nin görüşüne göre, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde artan kamu açığı, büyümenin önünde en büyük tehlikelerden birini oluşturuyor. Hedeflere ulaşılmak isteniyorsa, kamu açıklarının azaltılması ve sağlam mali politikalar temel koşuldur." Yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefini tuttur... Gelirleri artır... Harcamaları kıs... Kemerleri sık...

Başüstüne ama yüzde 11'lere ulaşan işsizlikle mücadele önlemleri nerede? Gelir dağılımı adaletsizliğini azaltmaya yönelik sosyal politikalardan ne haber? Oysa 1948'te IMF kurulurken üç hedef sıralanmıştı: Dünyada ekonomik istikrar, gelişme ve işsizlikle mücadele. Bu hedefler hâlâ sözleşmesinde duruyor.

İnsan ister istemez Dünya Bankası'nın eski başekonomisti, günümüzün bir numaralı IMF düşmanı, 2001 Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Joseph Stiglitz haklı mı kuşkusuna kapılıyor. Bakın daha üç gün önce Bombay'daki Dünya Sosyal Forumu'nda neler söyledi:

"IMF sadece büyümeyi sağlamakta başarısız olmakla kalmadı, daha da vahimi sosyal güvenceyi geriletti. Gelişmekte olan ülkelere dayattığı fotokopiyle çoğaltılmış reçeteler, sosyal facialara neden oldu. Liberalleşmenin hızı, istihdam yaratmanın hızını kat kat geçti..." Stiglitz'den son söz: "Ekonomi, uluslararası finans kurumlarının teknokratlarına bırakılamayacak kadar önemlidir."

Tanrı uludur
72 yıl önce bugün, Dolmabahçe Sarayı'nda Hafız Yaşar Okur'un gür sesiyle okuduğu Türkçe Kur'an'ın sureleri yankılanıyordu. 22 Ocak 1932, Ramazan'ın 15'inci günüydü. Atatürk, Hafız Yaşar ve birkaç arkadaşını Dolmabahçe'ye davet etti.

O gün sabaha kadar konuklarıyla Kur'an tercümesi konusunu tartıştı, tan yeri ağarırken ayağa kalktı, ceketinin düğmelerini ilikledi ve Fatiha suresinin Türkçe çevirisini okumaya başladı.

Bunu 30 Ocak'ta Hafız Rıfat Bey'in Fatih Camii'nde ikindi vakti okuduğu Türkçe ezan izledi. Türkçe ezan aynı yıl 18 Temmuz'dan itibaren genel uygulamaya dönüştü. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde iktidara gelen Demokrat Parti'nin ilk icraatlarından biri Arapça ezana dönmek oldu.

Tarih: 16 Haziran 1950. Atatürk, "Türkler dinlerinin ne olduğunu bilmiyorlar, bunun için Kur'an, Türkçe olmalıdır" diyordu. Bu amaçla Cumhuriyetin ilk 15 yılında Kur'an-ı Kerim'in meali ve tefsiri niteliğinde 9 eser yayınlattı. Bunların arasında Elmalılı Hamdi'nin meali, Buhari'nin hadis külliyatı da vardı.

"Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz devrimlerin amacı, Türkiye Cumhuriyeti halkını tümden çağdaş, bütün anlam ve biçimleriyle uygar bir toplum durumuna getirmektir. Devrimlerimizin temel ilkesi budur" diyen Atatürk'ün Türkçe ibadet denemesi sürseydi, bugün nasıl bir Türkiye olurdu acaba? Sizce nasıl bir Türkiye olurdu?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Erdoğan ve Kwasniewski   / 29-01-2004
 Yeşil Hat kurbanları   / 28-01-2004
 İstanbul-Paris   / 27-01-2004
 Kubbede bir hoş seda   / 26-01-2004
 Gizli itiraf   / 25-01-2004
 "Kimseler" korkusu   / 24-01-2004
 Genelge ve tasarı   / 23-01-2004
 Gözden kaçan   / 22-01-2004
 Davos'un karları ve kârları   / 21-01-2004
 Global köy   / 20-01-2004
ERDAL ŞAFAK
Türkiye'nin onur listesi
Dünya Saddam'ın rüşvet...
AHMET HAKAN COŞKUN
Son izlenimler
WASHİNGTON
Gül'ün...
MEHMET BARLAS
İdare de magandalaşırsa kentte yaşamak çok...
ÖMER ÇELİK
Büyük vizyon
Başbakan Erdoğan ile Başkan Bush'un...
HINCAL ULUÇ
Dünyalar güzeli bir film!..
İşe en sondan başlayalım..
Fener balayında
Fener balayında
Van Hooijdonk ile iki topu direkten dönen F.Bahçe, +106'da Tuncay'ın...
Mondragon out
Mondragon out
''Hakeme kesinlikle itiraz yok'' uyarısını dinlemeyen Mondragon'u...
First Leydi'ler rötarlı da olsa buluştu
First Leydi'ler rötarlı da olsa buluştu
Önceki gün gerçekleşen Erdoğan-Bush buluşmasının ardından dün de...
Beyaz Saray'da ince diplomasi
Beyaz Saray'da ince diplomasi
Erdoğan-Bush zirvesinin perde arkasında, adeta diplomatik bir satranç...
Ölümcül rol
Ölümcül rol
Para karşılığı oto hırsızının kardeşi rolünü üstlenerek, çalıntı bir...
Ben çözümcüyüm
Ben çözümcüyüm
Kıbrıs konusuna Türkiye'nin isteği doğrultusunda müdahil olan ABD...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.