kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bürokraside sürgün gibi uygulamalar
Bürokraside sürgün gibi uygulamalar


Olumlu beklentilere endeksli piyasa davranışı, ekonomiyi her alanda teslim aldı. Bürokratlar bile eskisi gibi 'istim üstünde' değil. 'IMF ile yolun sonuna gelindi', 'bir iki ay içinde enflasyonun tek haneye indiği görülecek', 'küçük bir ek önlem paketi ile işi hallederiz' rahatlığı genel havayı yansıtıyor. 'Kıbrıs sorunu çözülecek, AB takvim verecek' umudu da eklenince, yapılması gereken önemli işler gölgede kalıyor. Geçen hafta hayli ilginç olaylara sahne oldu. 'İyi-kötü-çirkin' hepsi vardı. Öncelikle BDDK'dan başlayalım. Başkan Tevfik Bilgin, ekibiyle birlikte İstanbul'da bankacıların karşısına çıktı. Bilgin, bankacılara, "Sektörün sağlıklı işlemesi için çalışıyoruz. Sizler, cephedeki insanlarsınız. Sürekli danışma içinde olacağız" dedi. Bu, medeni ilişkilere rağmen, BDDK'da 1980 öncesi sağ-sol ayrımını, sürgünleri çağrıştıran uygulamalar duyuluyor. Benzeri bir tablo Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda da sergileniyor. BDDK Başkanı'nın, ekibini kurması kadar doğal bir şey olamaz. Ancak, isim bazında ayrım yapmaksızın, söylentiler üzerinden hüküm inşa ederek daha önce kurum adına yetki kullanan isimlerin, ana binadan uzaklaştırılması, giriş kartlarının iptal edilmesi hiç de şık olmadı. Tevfik Bilgin'in, "Eleştirilebilir... Saygı duyarım" dediği bu karar, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e kadar ulaştırıldı. Dış Ticaret'te, müsteşar yardımcılığından alınan Abdullah Köten, yargı kararı ile görevine iade edildi. Geçmişte ne olursa olsun, müsteşarlık yapan bir kişiye makam odası verilmemesi, yeni kuşaklara kötü örnek oluyor. Devlette hiçbir iyilik cezasız kalmıyor! Gelelim bir diğer konuya... Özelleştirme. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hızlı ve kararlı özelleştirme yapılması için büyük bir şans. Ancak özelleştirmede soru işaretleri oluşuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, "Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu her gün İdare'nin içinde. Her an hesap veriyoruz" dese de bazı konular açıklanmaya muhtaç. Örneğin, Tüpraş İhalesi. Tüpraş'ın, neden yüzde 66 hissesinin blok satışa sunulduğu tartışmaya açık. Neden mi? Tüpraş'ta yönetim hakkı veren yüzde 51 hisse satılabilir, başarılı bir özelleştirmeden sonra devletin elinde kalan yüzde 15 civarında hisse pekala halka arzedilebilirdi. Acaba, bu yüzde 15 hisse bedavaya mı gitti? Bir başka örnek Tekel... Tekel'in alkollü içkiler bölümüne ilişkin ÖYK kararı onaylandı. Satış sözleşmesi aşamasında önceden planlanmayan sorunlar olduğu konuşulmaya başlandı. Dile getirilen tutar 180 trilyon lira. Şirketin borçsuz devredileceği söylendi. Şimdi, 'ÖTV'ydi, mahsuplaşmaydı' derken 180 trilyonluk faturanın, sermaye artışıyla ödenmesine çalışılıyor.

Ders çıkarılıyor
'Reform yorgunu' görünen Türkiye, bir takım hataları sorgulama iddiasıyla ortaya çıkarken, açıklanamaz zaman kayıpları da yaşıyor. Örneğin, 31 Ekim 2003'te IMF'ye gönderilen Ek Niyet Mektubu'nun 15. maddesinde, İmar Bankası'ndan ders çıkarılacağı, finansal piyasaların denetlenmesindeki eksikliklerin belirleneceği belirtiliyor. Bu amaçla, özel bir ekibin görevlendirilmesi ve mayıs sonuna kadar raporunu hazırlaması gerekiyor. Devlet Bakanı Ali Babacan, "Bir isim havuzumuz var. Yakında açıklayacağız. TMSF'deki sıkıntıyı yaşamak istemiyoruz" diyor. Bekleme süreci devam ediyor.

Sağlık raporu
Son olarak Dünya Bankası uzmanlarının hazırladığı halen taslak aşamasında olan "Türkiye Bilgi Ekonomisi Değerlendirmesi"ni yansıtalım. Dünya Bankası, bilgi ekonomisinde lider olan ülkelerin deneyimlerinden hareketle, Türkiye gerçeğini objektif biçimde ortaya koydu. 21. yüzyılın dayanılmaz rekabet ortamında Türk sanayi profili ibret verici. Arkadaşımız Banu Aktaş'ın Dünya Bankası Raporu'ndan yaptığı derlemelere göre manzara şöyle:

* Türkiye'de üç tip girişim egemen. KİT'ler, aile şirketleri, küçük işletmeler-kayıtdışı işyerleri.

* Geniş aile şirketleri, yasal kısıtları nasıl aşacaklarını hatta iş avantajlarını arttırmak için sistemle nasıl oynayacaklarını iyi biliyorlar.

* Küçük işletmeler kıt kanaat idare ediyorlar. Bürokrasi, şeffaf olmayan uygulamalar ve yüksek vergi altında eziliyorlar.

* Halk arasında işsizlik ve enflasyondan sonra en büyük sorun olarak rüşvet gösteriliyor.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 '219 şirket borcu karşılamaz'
 Tüyo Özal'dan özel TV Uzan'dan
 Fiyatlar yuvarlana yuvarlana zamlanacak
 Amerikalı öğrencilere soru ihraç edeceğiz
 Borçlar ödenir ya da satılır
 Ticaretin rekor ayı
 Vergi mükellefi kârına göre reyting alacak
 Zamlarda son sözü Erdoğan söyleyecek
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Günde 25 milyon SMS gönderiyoruz
 Babacan: Şubatta tek haneyi görürüz
 Toyota: AB normlarında dizel yakıtı getirenler çoğalsın
 Opet'ten madeni yağ eğitimi
 Otomax'ın talihlisi belli oldu
 Sanayici pahalı enerjiden şikayetçi
 17 yılda 7.5 milyar dolarlık özelleştirme
 Renkli internet telefonu
 10 bin şarkı tek bir kutuda
 Vakıfbank'tan isteğe bağlı kredi
 Türkiye, 12 ülkeye at ihraç ediyor
 Aria-Aycell evliliği haftaya tamamlanır
 Ali Coşkun: Yapanın yanına kâr kalmamalı
 TV ve gazetede sahiplik sorunu
 Serbest bölgelerde ticaret hacmi arttı
 Sanayiciler pahalı enerjiden şikâyetçi
GÜNTAY ŞİMŞEK
TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi
TÜPRAŞ'a Tatneft'in iştiraki...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bulutlar gitti Muş'akalkın gidelim işe
2004, ekonomiyi...
Polis borç için dehşet saçtı
Borcunu vermeyen arkadaşının kardeşiyle tartışan polis memuru L. Ç.,...
İkizleri unutmadı
Baştabip Albay Cengiz Aydın iki yıl önce Diyarbakır'ın Başarı...
Güllerle kutladılar
Güllerle kutladılar
Ünlü şarkıcı Seda Sayan, Sevgililer Günü'nü iki yıldır büyük aşk...
Tansa'nın düğün estetiği
Tansa'nın düğün estetiği
Yıllar sonra tekrar flört etmeye başlayıp, 29 Ocak'ta yıldırım...
IMKB
E: 19,324 D:% 1.71
DOLAR
S: 1,325,000 D:% 1.46
EURO
S: 1,691,000 D:% 1.50
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.