kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'219 şirket borcu karşılamaz'
'219 şirket borcu karşılamaz'
Helikoptere el kondu 14 koruma gözaltında
'3 milyar dolar TMSF'ye hayırlı olsun'

'219 şirket borcu karşılamaz'

TMSF Yönetim Kurulu Üyesi Hasan İncekara, "Fotoğrafı çekmeye çalışıyoruz. Hangi şirket tabela şirketi, hangi şirketten ne kadar kaçırıldı. Ancak şirketler 7.5 katrilyonluk borcu karşılayamaz" dedi.

Uzan şirketlerinin yönetimine el konulmasıyla birlikte değer tespitine başlayan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 7.5 katrilyonu ana para geriye kalanı faiz olan borcunu tahsil etmek için öncelikle bu şirketleri yaşatmayı hedefliyor. Şu anda şirketlerin durumunu öğrenmek için çalıştıklarını belirten TMSF Yönetim Kurulu Üyesi Hasan İncekara, "Arkadaşlarla şu anda şirketlerin fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. Hangi şirket tabela şirketi, hangi şirketten ne kaçırıldı, borçları ne kadar bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Ancak görüldüğü kadarıyla şirketlerin yarısı tabela şirketi. TMSF olarak 219 şirketin borcu karşılayamayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

ÖNCELİK YAŞATMAK
Ağırlıklı görüşün şirketlerin iyi çalıştırılması olduğunu bildiren İncekara şunları söyledi: "Bugünden sonra para patronun cebine gitmeyecek. Daha iyi yönetilecek ve para kazanacak. Bu yüzden önce yaşatmaya bakacağız." TMSF'nin önceliğinin Uzan şirketlerini çalıştırıp borcunu buradan tahsil etmek olduğunu kaydeden İncekara, "Şirketlerden ekonomik değeri olanları satabiliriz. Ya da şirket çalışıp öder bize. Ancak zarar eden ve çalıştırılması rantabl olmayan şirketleri ya kapatacağız ya da satacağız" diye konuştu.

ŞİMDİLİK TEKLİF YOK
Şirketlerin değer tespitini uluslar arası bir denetim şirketine yaptıracaklarını ifade eden İncekara, devir tespitinin ardından İndirgenmiş Nakit Akımı yöntemiyle şirketlerin gelecekteki değerlerini ve bu süreçte yaratacağı geliri hesaplattıracaklarını belirtti. İNA yöntemine göre şirketin satılmasına ya da yaşatılmasına karar vereceklerini dile getiren İncekara, kamuoyunda Uzan şirketlerine teklif yapıldığı yolundaki söylentilerle ilgili olarak "Şu ana kadar şirketle gelen teklif yok. Şifahi görüşler var" dedi. Bu olayın bir kayyum ataması değil Türk Ticaret Kanunu'na göre, yönetici ataması olduğunu ve şirketlerin mülkiyetine değil yönetimine el koyduklarının altını çizen İncekara, "Uzan Ailesi'nin temettüleri hariç yönetim haklarını kullanamayacak" dedi. Cem Uzan'a maaş bağlanacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak Hasan İncekara şunları söyledi: "Uzan bütün şirketlerin ortaklığından ayrıldığını söylemişti. Şimdi bakıyoruz, eğer doğruysa bizden maaş alamaz. Kemal ve Hakan Uzan da zaten kayıp. Dolayısıyla onlara da maaş bağlanması söz konusu değil." Yönetimine el konulan şirketlerin satılması halinde değerinin ana para ve faiz borcundan fazla çıkması halinde kalan kısmı ortaklara geri vereceklerini belirten İncekara, "Ancak şirketlerden alacağımız yüzde 1'i bile karşılarsa, alacak tahsili için kalanını ortak ve yöneticilerden almak için harekete geçeceğiz" dedi. Bankalar Kanunu'nun batan bankaların sahipleri ile birlikte onlar adına çalışan ve ortak olanların, yöneticilerin bu borca ortak olduğu yönündeki maddesini hatırlatan İncekara kamu alacağının tahsili için bundan sonraki adresin Uzan şirketlerinde yöneticilik yapanlar olduğunun sinyalini verdi. İncekara "Alacağın tahsili için yoldan geçenleri bile çevirme yetkimiz var" dedi. Futbol kulüpleriyle ilgili sorumuz üzerine Hasan İncekara, "Şirket ekonomik değini koruyacaksa onu koruyacağız. Yaşatmaya çalışacağız. Acil nakit ihtiyacı olan şirketleri tespit etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Rahim AK

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tüyo Özal'dan özel TV Uzan'dan
 Fiyatlar yuvarlana yuvarlana zamlanacak
 Amerikalı öğrencilere soru ihraç edeceğiz
 Borçlar ödenir ya da satılır
 Ticaretin rekor ayı
 Vergi mükellefi kârına göre reyting alacak
 Zamlarda son sözü Erdoğan söyleyecek
 Dünya Bunları Konuşuyor
 Günde 25 milyon SMS gönderiyoruz
 Babacan: Şubatta tek haneyi görürüz
 Toyota: AB normlarında dizel yakıtı getirenler çoğalsın
 Opet'ten madeni yağ eğitimi
 Otomax'ın talihlisi belli oldu
 Sanayici pahalı enerjiden şikayetçi
 17 yılda 7.5 milyar dolarlık özelleştirme
 Renkli internet telefonu
 10 bin şarkı tek bir kutuda
 Vakıfbank'tan isteğe bağlı kredi
 Türkiye, 12 ülkeye at ihraç ediyor
 Aria-Aycell evliliği haftaya tamamlanır
 Ali Coşkun: Yapanın yanına kâr kalmamalı
 TV ve gazetede sahiplik sorunu
 Serbest bölgelerde ticaret hacmi arttı
 Sanayiciler pahalı enerjiden şikâyetçi
 Bürokraside sürgün gibi uygulamalar
GÜNTAY ŞİMŞEK
TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi
TÜPRAŞ'a Tatneft'in iştiraki...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bulutlar gitti Muş'akalkın gidelim işe
2004, ekonomiyi...
Polis borç için dehşet saçtı
Borcunu vermeyen arkadaşının kardeşiyle tartışan polis memuru L. Ç.,...
İkizleri unutmadı
Baştabip Albay Cengiz Aydın iki yıl önce Diyarbakır'ın Başarı...
Güllerle kutladılar
Güllerle kutladılar
Ünlü şarkıcı Seda Sayan, Sevgililer Günü'nü iki yıldır büyük aşk...
Tansa'nın düğün estetiği
Tansa'nın düğün estetiği
Yıllar sonra tekrar flört etmeye başlayıp, 29 Ocak'ta yıldırım...
IMKB
E: 19,324 D:% 1.71
DOLAR
S: 1,325,000 D:% 1.46
EURO
S: 1,691,000 D:% 1.50
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.