kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Önce yaşanacak bir ülke

Yabancıyı Anadolu'da ağırlayabilmenin en kestirme yolu, öncelikle kendi vatandaşımıza ülkesinde kaliteli bir hayat sürecek ortamı sağlamaktan geçiyor. Aksi taktirde yabancı sermayenin artması, turizmin patlaması, gelirlerin katlanarak milyar dolarlara ulaşması zor. Başbakan Erdoğan'ın hafta sonu Turizm ve Kültür Bakanı Erkan Mumcu ile yaptığı toplantı da, 2010 yılına kadar 30 milyon turist ve 30 milyar dolar gelir hedeflediklerini açıkladı. Bu rakamlar, Türkiye'- nin realize edemeyeceği bir tabloyu öngörmüyor. İşte bu noktada bir başka gerçek daha ortaya çıkıyor. Bu kadar beklenti içine girebilmek için yeni yatırımlar, bazı alanlarda rehabilitasyonlar gerekiyor. Hükümetin 2004'te yatırım için ayırdığı 19 katrilyonun 3 katrilyonunu ulaşımda kullanacağını deklare etmesi, hedefe doğru adımlarla varılacağını gösteriyor. Ancak, ulaşım için ayrılan payın sektör modları arasında taksimi de bir başka tartışma konusu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, her dönem olduğu gibi aslan payını alacaksa yine bazı sorunlar olacak demektir. Ayrıca yarım kalmış, faydası hesap edilmeden temeli atılmış balıkçı barınakları da bir başka sıkıntı. Peki bir çok kazaya davetiye çıkaran, iç hatlarda özel hava yollarının uçmaya başlamasıyla risk oranı iyice yükselen hava trafiğinin durumu ne olacak?

Kaza geliyorum demez
Türkiye'de meydana gelen hava aracı kazalarına göz attığımızda, özel sektör hava yollarının yurtiçinde önemli bir durumları göze çarpmıyor. Sebebi basit; Şu ana kadar iç hatlarda uçmuyorlardı. Fakat, Türk Hava Yolları'nın (THY) son on yılda, bir çok insanın da hayatına mal olan kazalar yaptı. THY'nin yaptığı kazaları incelediğimizde kaza kırım oranları pilotaj gibi görünmekle beraber, asıl sorumluluk idare sisteminin (meteoroloji, Devlet Hava Meydanları, THY Yönetim sistemi) çarpıklığında ve koordinasyonsuzluğunda. Uçakların modern cihazlar olmasına rağmen, meydanların gerekli donanıma kavuşturulmaması birinci problem. Meteorolojik raporların hava meydanlarına uygun hazırlanmaması da (AWOS cihazı sadece Atatürk Hava Limanı'nda bulunuyor) ciddi bir sorun. Geçen yıl meydana gelen Diyarbakır'- daki kaza da pilotaj gibi görünmekle birlikte, gerekçeleri arasında idari sistemin kusurlarını, meteoroloji, DHMİ ve THY'nin hangi oranda payları olduğunu da dikkate almak gerekir. Bir başka problem ise, uçakların çeşitli sorunlar sebebiyle kalktıkları meydana geri dönmesi, başka bir meydana yönelmesi gibi hususlarda kokpit personelinin şirket yönetiminin psikolojik baskılarına muhatap olmasıdır. Bu baskıyı milli havayolu pilotları hissettiğine göre, özel hava yollarında durumun ne olduğunu araştırmak gerekir. Özetle; iç hatlarda özel havayolları yoğun bir şekilde seferlere başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın girişimleriyle yakın bir süre içinde komşu ülkelerle arasında yoğun bir bölgesel hava taşımacılığının içine gireceğiz. Mesala, dün Bulgar Ulaştırma Bakanı ve Bakan Yıldırım'- ın katılımıyla Sofya-İstanbul seferlerine başladı. Havacılık sektörümüzde müessif olay yaşamamak için biraz özen, daha fazla dikkat edilmesi, sorumlu kurumlar arası koordinasyon gerekiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Caça as palavras'   / 14-02-2004
 TOBB toparlanmalı   / 07-02-2004
 Vah TOBB vah!   / 28-01-2004
 TOBB taca çıkıyor mu?   / 26-01-2004
 Denizde ucuz yakıtta tekel dönemi   / 21-01-2004
 Adaletin parayla imtihanı   / 19-01-2004
 Önce yaşanacak bir ülke   / 14-01-2004
 Üç bakanlıktan tek hikaye   / 12-01-2004
 Ortadoğu'da strateji ve eylem   / 10-01-2004
 Uçak biletleri zamlanacak   / 05-01-2004
GÜNTAY ŞİMŞEK
TÜPRAŞ-Tatneft ikilemi
TÜPRAŞ'a Tatneft'in iştiraki...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bulutlar gitti Muş'akalkın gidelim işe
2004, ekonomiyi...
Polis borç için dehşet saçtı
Borcunu vermeyen arkadaşının kardeşiyle tartışan polis memuru L. Ç.,...
İkizleri unutmadı
Baştabip Albay Cengiz Aydın iki yıl önce Diyarbakır'ın Başarı...
Güllerle kutladılar
Güllerle kutladılar
Ünlü şarkıcı Seda Sayan, Sevgililer Günü'nü iki yıldır büyük aşk...
Tansa'nın düğün estetiği
Tansa'nın düğün estetiği
Yıllar sonra tekrar flört etmeye başlayıp, 29 Ocak'ta yıldırım...
IMKB
E: 19,324 D:% 1.71
DOLAR
S: 1,325,000 D:% 1.46
EURO
S: 1,691,000 D:% 1.50
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.