kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İntesa: Garanti ile görüşmeler başladı
İtalyan Intesa Garanti'yi istiyor

İtalya'nın en büyük bankası Intesa, iki yıl aradan sonra Garanti Bankası'nın yüzde 50'sini satın almak için, yeniden görüşmelere başladı. 2001'deki görüşmeler 11 Eylül saldırıları nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.




***

İntesa: Garanti ile görüşmeler başladı

Intesa, 11 Eylül saldırısı öncesinde imza aşamasına geldiği Garanti Bankası ile yeniden görüşmelere başladığını açıkladı. Garanti Bankası da satış işleminin eylül sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

İtalya'nın en büyük bankası Intesa, iki yıl aradan sonra Garanti Bankası ile yeniden ilgilendiğini açıkladı. Intesa'dan yapılan açıklamada, Garanti ile çoğunluk hisselerinin satın alınması için görüşmelerin başladığı bildirildi. 278 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile İtalya'nın en büyük bankası olan Banca Intesa'nın Garanti Bankası'nın yaklaşık yüzde 50 hissesini satın almak istediği ifade ediliyor.
Bu arada Intesa'nın ilgilendiği tek banka Garanti değil. Grup dün İtalyan özel bankalarından Credit Agicole Indosuez'in İtalya'daki özel bankacılık bölümünün satın alınması için de görüşmelerin başladığını da açıkladı. Intesa'nın ardından konuyla ilgili bir diğer haber de Garanti Bankası'ndan geldi.
Garanti Bankası'nın, İMKB'ye gönderdiği açıklamada şöyle denildi: "Banca Intesa ve Doğuş Holding, Garanti Bankası'nın çoğunluk hisselerinin Banca Intesa tarafından satın alınması ile ilgili olarak görüşmelere başlanması hususunda anlaşmaya varmışlardır. Due diligence kapsamında incemelere en kısa zamanda başlanacak olup, taraflar eylül ayı sonu itibariyle satış işlemlerini sonuçlandırmayı hedeflemektedir."
Intesa'nın iki yıl aradan sonra yeniden Garanti Bankası'na dönmesi Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk'in "pişman olacaklar" sözünü de haklı çıkarmış oldu. Anımsanacağı üzere Intesa 2001 yılında Garanti Bankası'nın yüzde 30- 35'ini satın almayı planlamış ancak ABD'de meydana gelen 11 Eylül saldırıları sonrasında dünya finans piyasalarında yaşanan karmaşanın ardından bu alışverişten vazgeçtiğini açıklamıştı.

11 EYLÜL KORKUTTU
Hatta imza aşamasına gelen görüşmelerde Intesa'nın Garanti'nin yüzde 35 hissesine yaklaşık 700 milyon dolar vereceği ifade ediliyordu. Intesa'nın da dahil olacağı yönetimin 2001 Ağustos ayında işbaşı yapması bekleniyordu. Ancak görüşmeler uzadı ve ardından Amerika'yı ve dünyayı sarsan 11 Eylül terör saldırısı yaşandı. Bunun üzerine Intesa, Garanti Bankası'nı alım kararını ertelediğini açıkladı. Halen coğunluk hissesi Doğuş Grubu'na ait olan Garanti Bankası'nın yüzde 32.1 hissesi İMKB'de işlem görüyor. İtalya'nın en büyük bankası Intesa'nın ise 2003 yılı itibariyle 278.6 milyar dolarlık aktif büyüklüğü bulunuyor. Yani Intesa aktif büyüklük açısından neredeyde Türk bankacılık sistemini iki katı bir büyüklüğe sahip durumda.

ARTIŞ SINIRLI KALDI
Analistler, şu anda mevduatlar üzerindeki tam devlet garantisinin temmuz ayı itibariyle 50 milyar lira ile sınırlanacak olmasıyla birlikte Türk bankalarının yeni sermaye girişi sağlamak için yabancı ortaklar arayabileceğini belirttiler. Öte yandan dün sabah saatlerinde Intesa'dan bir açıklama bekleyen borsada Garanti Bankası hisselerinin ise sınırlı bir yükseliş sergilediği görüldü. Garanti Bankası hisseleri günü yüzde 2.2'lik bir çıkışla tamamladı.

PİŞMAN OLACAKLAR DEMİŞTİ....
İntesa ile görüşmeleri 11 Eylül olaylarından sonra kesilen Doğuş Grubu'nun CEO'su Ferit Şahenk, 2001 sonunda bir toplantıda, "Hiçbirimiz 11 Eylül'deki saldırıyı düşünemezdik. Hatta ortaklık kararı bankanın 11 Eylül'den önceki ortaklar konseyinden de geçmişti. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek. İnanın, 2-3 sene sonra geldiklerinde bugünkü fiyatlardan 2-3 katı fiyatlardan bu müsseselere ortak olmak isteyeceklerdir" demişti....

Şahenk: Bu işbirliği sektöre büyük yarar sağlayacak
Intesa ile Garanti Bankası arasında görüşmelerin yeniden başlaması üzerine Garanti Bankası'ndan konuyla ilgili yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, "Doğuş Grubu ve Banca Intesa, Garanti Bankası'nın çoğunluk hisselerinin Banca Intesa tarafından satın alınmasıyla ilgili olarak görüşmelere başlanması konusunda anlaşmaya vardı" denildi. Doğuş Grubu'nun uzun vadeli stratejik planları çerçevesinde, yabancı ortaklar aracılığıyla bölgesel büyümeye ulaşmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, VW Grubu bünyesindeki VW Financial Services ile Doğuş Grubu'nun Volkswagen Doğuş Tüketici Finansmanı çatısı altındaki ortaklığının daaynı stratejinin sonucu olduğunu vurguladı.
Şahenk, "İnanıyorum ki bu işbirliği, ülkemize gerek ekonomik, gerekse sektörel açıdan büyük bir yarar sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Hisselerinin 68.5'i Doğuş Grubu'na ait olan Garanti Bankası, 1946 yılında kuruldu. Türkiye çapındaki 353 şubesiyle hizmet veren Garanti Bankası'nın 7.000 çalışanı, 31.12.2003 itibarıyla 301 trilyon TL net kı ve 22.4 katrilyon TL aktif büyüklüğü bulunuyor. Öte yandan 3.730 şubesi, 60.000'den fazla çalışanı bulunan Intesa'nın yönettiği fon ve mevduatın toplamı 460 milyar Euro, kredileri ise 155 milyar Euro seviyesinde.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 MEF okullarının patronu Arıkan, Altılı Ganyan'a talip
 Dünya devi şirketlerden yatırım tüyosu alacağız
 Hazır kıymaya yasak geliyor
 Her e-postadan 1 cent ücret alınsın
 Sanayi üretimi % 6.5 ile beklentilerin altında kaldı
 Suriye kraliçesi istedi İMKB Şam'a model oldu
 Erdoğan'ın çocuklarının bursu da tehlikeye girdi
 1.500 kadın girişimciye AB'den 1 milyon Euro
 Yardımcıların bile haberi yoktu!
 İngiliz International Power Trakya Elektrik'i alacak
 Euratex yönetimi Türkiye'ye geliyor
 Merkez, evsahibinin direncinden rahatsız
 THY'de POAŞ zararı, soruşturma kapsamında
 Antalya uçakla 59 milyon lira
 Vadeli işlem borsası 3 ay içinde başlayacak
 Piliççiler erken umutlandı
 Türkiye altın liginde 4'üncü sırada
 Maddog, Ankara'ya şeffaflığı anlatacak
 Bayındır: Fon ile protokol yaptık
 Nemaları bu yıl 4 taksitte alacağız
 Şirketler
 'Fransızlar'da Türkiye'ye yönelik çok proje var'
 Engin Akçakoca'ya İmar'da bono davası
 S&P Türkiye'nin uzun vadeli notunu yükseltti
İLKER SARIER
Sakarya 'kale' gibi
Pırıl pırıl bir güneş ısıtıyordu...
SERVET YILDIRIM
Kamudan ayrılanlar mutsuz
Geçen haftaki "Ziraat ve Halk...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İstanbul Yaklaşımı'ndan sonra gerçek yapılandırma...
Ambulans şoförü sarhoş çıkınca hasta ölüme gitti
Sivas SSK Hastanesi'nde kalp krizi geçiren bir hastanın Tıp...
Valla kimsenin ipinde degildir
Hafta sonunda "seçim" gezisindeydim. Amacım Van'daki seçim "havasını"...
Görünmez kaza
Görünmez kaza
Akfil'in ortağı Ender Mermerci'nin son zamanlarda aksilikler...
En havalısı Gülman
En havalısı Gülman
Dünyanın dört bir yanında özel partiler düzenleyen W. Joseph...
IMKB
E: 19,488 D:% -0.04
DOLAR
S: 1,319,000 D:% -0.21
EURO
S: 1,634,000 D:% -0.06
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.