|
|
Hazır kıymaya yasak geliyor
Sağlık Bakanlığı'nda 5 Mart tarihinde yapılan toplantıdan, perakende satış yerlerinde hazır kıyma satışının yasaklanması yönünde tavsiye kararı çıktı Kıyma, marketlerin et reyonlarında, müşterinin gözü önünde makinadan geçirilecek. Böylece içine sakatat benzeri maddelerin katılması da önlenecek Alınan kararların uygulanması için Tarım Bakanlığı’nın yönetmelik çıkartması gerekiyor. Ayrıca bakanlık izni olan paketli ürünler de kapsam dışı bırakılıyor.
Hazır kıyma diye tabir edilen, önceden hazırlanmış ve açıkta sergilenerek, satışa sunulan kıymaya yasak geliyor. Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıdan, perakende satış yerlerinde hazır kıymanın yasaklanması yönünde bir tavsiye kararı çıktı. Bu karar doğrultusunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, birkaç ay içinde bir yönetmelik çıkartarak, sağlıksız kıyma satışının önüne geçecek. Kıymanın hazırlanma koşulları ve içerdiği zararlı maddelerin halk sağlığını tehdit etmesi konusunda Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Mehmet Uğurlu başkanlığında yapılan çalışma sonrasında konunun tarafları olan Tarım Bakanlığı yetkilileri, sivil toplum kuruşları ve bilim adamları bakanlıkta toplantıya çağrıldı.
YÖNETMELİK ÇIKACAK 5 Mart Cuma günü buluşan taraflar, 'hazır kıyma' diye tabir edilen önceden hazırlanmış ve reyonda sergilenen kıymanın yasaklanması yönünde tavsiye kararı aldı. Toplantıdan çıkan tavsiye kararları, birkaç ay içinde, Tarım Bakanlığı tarafından yönetmeliğe dönüştürülecek. Yönetmelik ile, perakende satış yerlerinin tümünde, et reyonlarında müşteri bekleyen, 'dökme' kıymaların satılması yasaklanacak. Kıyma, vatandaşın talebi doğrultusunda, istediği bölgeden kesilerek, makinadan geçirilecek.
YAĞA PARA ÖDÜYORLAR Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve beslenme uzmanı Dr. Sema Atilla'ya göre, karar çok yerinde. Dr. Atilla, hazır kıyma söz konusu olduğunda, vatandaşın yağa para ödediğini savunuyor. Hazır kıymaya ne katıldığının şüpheli olduğunu belirten Atilla şunları söyledi: "İç organlar, yağlı kısımlar, sakatat, dalak ve böbrek katılıyor. İnsan sağlığına aykırı maddeler karıştırılıyor. Hatta, markette hijyen kurallarına bile uymadan, önceden hazırlayıp, promosyona bile sokuyorlar. Oysa, olması gereken kırmızı kas etinden hazırlanması. Tüketici hem fiyat açısından aldatılıyor. Bir de kıymanın içine, kalp ve damar hastalıklarına yol açan, hipertansiyonlular için de son derece zararlı yağ ekleniyor. Yani fiyat açısından, tüketici kıymaya değil, yağa para ödüyor."
12 MİLYONUN ALTI ŞÜPHELİ Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bir çok ünlü marketin et reyonunda satılan kıyma ve diğer ürünlerin, görmeye tahammül edilemeyecek bölümlerden hazırlandığını söyledi. Bir kilogram kıymanın hazırlanıp müşteriye teslim edilmesinin sadece 30 saniye sürdüğünü anlatan Yalçındağ, "Marketlerde ve hatta kasaplarda, hazır kıyma satışının yasaklanması gerekiyor. Et sergilenecek ve müşteri görüp, neresinden istediğine karar verecek. Kilogramı 5 milyona da, 7 milyona da hazır kıyma var. Bunların içinde ne var? Bunu bulmak, Sağlık Bakanlığı'nın görevidir. Eğer, markette veya kasapta satılan etin kilosu, 12 milyonun altında ise almadan önce düşünmek gerekir" diye konuştu.
Didem ÜNSAL / MERKEZ
|