|
|
|
|
|
|
Karadeniz'de Kalkan Şenliği
Japon ve Türk mühendisler el ele verdi ve 7 yıl süren uğraşların ardından nesli tükenmek üzere olan kalkanın hayatı kurtarıldı. 5 milyon dolarlık proje ile Karadeniz, kalkana doydu.
Restoranlarda minik bir servet ödeyerek kalkan balığı yemek lüks olmaktan çıkacak! Japonya Ulusal Ajansı JICA'nın 2 milyon 700 dolar harcadığı 'Kalkan Balığı Projesi'nde mutlu sona ulaşıldı. Türk ve Japon mühendisler, 7 yıl uğraşarak Karadeniz'de nesli tükenen kalkan balığını suni ortamda üretmeyi başardı. Bunlardan 30 bini markalanarak Karadeniz'e bırakıldı; geri kalanı da balık üretme çiftliklerine verildi. Türkiye, kalkan balığı ihracatından 160 milyon Euro kazanacak.
YAVRULAR DENİZE SALINDI Türkiye, dünyada suni ortamda kalkan balığı üretilen üç ülkeden biri oldu. 30 bin yavru kalkanın markalanıp, Hopa- Sinop arasına bırakıldığı havuzda kalkan üretimi projesi ile Türkiye'nin yılda 160 milyon Euro gelir elde elmesi bekleniyor. Japon yem mühendisi Sohei Kıno, "Bu proje Hollanda ve Fransa'da da uygulandı ama Türkiye'deki çok iyi sonuç verdi" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|